KRIVOKAPIĆ OPET POKUŠAVA DA IZIGRA SPC: Zvanična Podgorica sve dalje od potpisivanja temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom

V. KADIĆ

12. 07. 2021. u 06:20

INFORMACIJA koja je za vikend procurila u Podgorici, vezana za uslovljavanje Srpske pravoslavne crkve od strane Vlade Crne Gore oko sadržine Temeljnog ugovora, izgleda da je tačna.

КРИВОКАПИЋ ОПЕТ ПОКУШАВА ДА ИЗИГРА СПЦ: Званична Подгорица све даље од потписивања темељног уговора са Српском православном црквом

Foto MCP

"Novosti" saznaju da je premijer Zdravko Krivokapić poslao mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju i patrijarhu srpskom Porfiriju predlog novog Temeljnog ugovora i to bez konsultacije sa njima! Priča se da je ova verzija gora od dokumenta koji je Vlada Igora Lukšića pre deset godina potpisala sa Svetom stolicom.

- U ugovor su ubačene preambule koje su za Crkvu neprihvatljive. Dijalog o ovom pitanju je stao - rečeno nam je nezvanično u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj.

Kao glavni kočničar prvobitnog teksta Temeljnog ugovora navodno se pominje Ivan Šihmanović, savetnik premijera Zdravka Krivokapića, u čijoj biografiji se može naći njegov angažman u Demokratskoj partiji socijalista Mila Đukanovića. Na njega pritisak izgleda vrši i njegova supruga, inače konzul Crne Gore u Makedoniji.

Zbog neočekivanog obrta niko u Mitropoliji ne može sa sigurnošću da kaže da li će i kada doći do potpisivanja dokumenta koji za Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori ima istorijski karakter. Kažu da sa njihove strane postoji dobra volja i želja da se na radost Crkve i naroda što pre stavi tačka na ovo pitanje.

Premijer Krivokapić je do sada najavljivao potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC posle Vaskrsa, zatim je govorio da neki stavovi ugovora nisu usklađeni sa Ustavom Crne Gore, a onda je krajem maja otišao za Beograd kako bi u Patrijaršiji potpisao taj dokument.

 Patrijaršija Srpske pravoslavne crkve, Foto Ž. Knežević

Međutim, u Patrijaršiji je napravio skandal i prevario je patrijarha Porfirija i tadašnjeg episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija, odbijajući da potpiše dogovoreni i usaglašeni Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Povodom najnovijih dešavanja oglasio se jedan od lidera Demokratskog fronta, Andrija Mandić, koji je rekao da je uveren da će doći neka nova vlada koja neće pobeći od obaveze da dogovoreni sporazum potpiše.

- Imali smo zaokružen i kompletan tekst Temeljnog sporazuma, koji je Zdravko Krivokapić odbio da potpiše u Patrijaršiji u vreme zasedanja Svetog arhijerejskog sabora. Sada postoji informacija, a ako to nije tačno neko će demantovati, da je Krivokapić predložio neku vrstu novog temeljnog sporazuma, koji bi on potpisao sa SPC i koji se znatno razlikuje u odnosu na onaj usaglašeni tekst - saopštio je Mandić, podsetivši da je DF i ranije upozoravao da crnogorska vlada i Krivokapić nikada neće potpisati usaglašeni sporazum, ako ga nisu potpisali u Patrijaršiji SPC.

SVETE SE LEPOSAVIĆU

NEZVANIČNO smo od sagovornika iz Vlade Crne Gore saznali da je razlog menjanja teksta Temeljnog ugovora od strane Zdravka Krivokapića taj što je dokument finalizovan u vreme dok je ministar pravde bio dr Vladimir Leposavić!

- Očigledno da nije dovoljna njegova smena, već, kao što vidimo, sada smeta i Temeljni ugovor u čijoj kreaciji je ogroman doprinos dao upravo Leposavić - kaže izvor "Novosti".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)