ADVOKATI I DALJE PARALIŠU PRAVDU: Pravosudni sistem još čeka da se reši problem sa fiskalizacijom

I. D. STOJADINOVIĆ

10. 07. 2021. u 07:39

CRNOGORSKI pravosudni sistem i dalje je paralisan zbog odluke Advokatske komore da odbije predlog Ministarstva finansija u vezi sa fiskalizacijom i da nastavi sa štrajkom.

АДВОКАТИ И ДАЉЕ ПАРАЛИШУ ПРАВДУ: Правосудни систем још чека да се реши проблем са фискализацијом

Foto Advokatska komora

Iz resora na čijem je čelu Milojko Spajić žale zbog odluke advokata da ne prihvate sporazum i nastave sa obustavom pružanja pravne pomoći, ali su poručili i da će, ukoliko bude potrebno, koristiti mehanizme koje imaju na raspolaganju da odblokiraju pravosudni sistem. Obe strane očekuju da se pregovori nastave što pre, kako bi se našlo rešenje.

Advokatima su, prema rečima predsednika komore Zdravka Begovića, bile sporne određene formulacije u tekstu sporazuma, koje su mogle da prejudiciraju rešenje.

- Argumentacija advokata bila je da je u tom sporazumu navedeno da se moraju odrediti modaliteti fiskalizacije advokata, protiv čega je bio veliki broj njih, jer smatramo da mi objektivno ne možemo potpasti pod fiskalizaciju, dok je jedan broj advokata smatrao da su odredbe tog sporazuma nedovoljno precizne - objasnio je Begović. - Advokatska komora će ovih dana organizovati radnu grupu koja bi napravila takozvanu platformu sa kojom bi izašli ispred Ministarstva finansija. Ovo je neodrživo stanje. Računam i da će biti uključeno Ministarstvo pravde.

Odbačeni sporazum predviđao je da se formira radna grupa od predstavnika advokata i Ministarstva koja bi do kraja septembra donela svoje zaključke o mogućnosti primene postojećeg zakona o fiskalizaciji na advokatsku delatnost.

Iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja izrazili su žaljenje zbog odluke advokata da ne prihvate sporazum i nastave sa štrajkom. Državni sekretar u MFSS-u Janko Odović poručio je da će, ukoliko bude potrebno, koristiti mehanizme koji će im omogućiti da odblokiraju pravosudni sistem. On je još jednom pozvao advokate da u što kraćem roku, tj. do ponedeljka, dostave predloge za novu rundu pregovora.

ROČIŠTA

ŠTRAJK advokata zbog uvođenja elektronske fiskalizacije računa traje od 24. maja, zbog čega je odloženo na hiljade ročišta. U sudovima je otežan rad tužilaštva jer se osumnjičenima za najteža krivična dela ne može odrediti pritvor bez prisustva advokata.

NEMA VIŠE DODATAKA NA ZARADU

MINISTARSTVO finansija i socijalnog staranja prestalo je da obračunava dodatke na zaradu po osnovu pripravnosti sudijama i tužiocima, kao i službenicima i nameštenicima zaposlenim u pravosuđu. Odluka dovodi u upitnost rad sudija i tužilaca nakon isteka redovnog radnog vremena. Takođe, po sadašnjoj odluci dežurnim i pripravnim u pravosuđu neće biti plaćen ni rad tokom vikenda. U crnogorskim sudovima i tužilaštvima ogorčeni su odlukom navodeći da je nezakonita. Ovom odlukom narušava se egzistencija za više od 1.000 porodica. (B. D.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!