SUSPENDOVANA MIRJANA PAJKOVIĆ: Advokatska komora Crne Gore preduzela mere nakon prekida štrajka

M. S.

06. 06. 2021. u 17:36

ADVOKATSKA komora Crne Gore (AK) suspendovala je advokaticu Mirjanu Pajković, saopšteno je iz komore, nakon što je Pajković u subotu prekinula štrajk advokata i odazvala se pozivu Višeg tužilaštva da zastupa Nikšićanina Luku Krivokapića (27), koji je osumnjičen za ubistvo sugrađanina Matije Vujovića (24).

СУСПЕНДОВАНА МИРЈАНА ПАЈКОВИЋ: Адвокатска комора Црне Горе предузела мере након прекида штрајка

Foto: Facebook

- Povodom medijskih navoda u vezi pružene odbrane Nikšićaninu Luki Krivokapiću, zbog sumnje da je učinio teško krivično delo, a od strane advokatice Mirjane Pajković iz Berana, Advokatska komora Crne Gore obaveštava javnost da postupanjem advokatice Pajković obustava pružanja pravne pomoći advokata, nije prekinuta. Upućujemo javnost da je postupanje advokatice Pajković protivno odlukama Upravnog odbora Advokatske komore i da predstavlja težu povredu dužnosti advokata, shodno čl. 89, st. 4 Statuta Advokatske komore i povredu odredbe čl. 135 ta6. 2, Kodeksa profesionalne etike advokata, kaže  se u saopštenju AK.

- Upravni odbor AK na sednici 6. juna jednoglasno odlučio da se donese Odluka o privremenoj zabrani bavljenja advokaturom (suspenzija) za Pajković, od dana donošenja odluke do okončanja disciplinskog postupka. Ovim putem apelujemo na organe izvršne vlasti da svojim izjavama ne vrše pritisak na advokate i ne stvaraju pogrešnu sliku u javnosti o advokatima i advokatskoj profesiji, jer na taj način urušavaju osnovni temelj vladavine prava, zaboravljajući na princip podele vlasti. Takođe, pozivamo Ministarstvo finansija i socijalnog staranja Crne Gore da u pregovorima koji slede pronađemo obostrano prihvatljivo rešenje i izađemo iz situacije obustave pružanja pravne pomoći, koja je za advokate bila krajnja mera, kaže se  u saopštenju Advokatske komore Crne Gore.

NEĆU POŠTOVATI ODLUKU KOMORE

- Odluka Advokatske komore kojom sam suspendovana za mene nema apsolutno nikakvu pravnu snagu, jer je neustavna i neću je poštovati, izjavila je advokatica Mirjana Pajković, nakon suspenzije koju joj je izrekla Advokatska komora.

- Njihova odluka osim toga i nije u skladu sa Zakonom o štrajku, koji članom 3 propisuje da je štrajk dobrovoljan. Današnjom odlukom Upravnog odbora, Advokatska komora pokazala je da je štrajk prinudan. Isti član tog Zakona propisuje da zaposleni ne sme biti sprečen, niti izložen pretnji ili prinudi da učestvuje ili ne učestvuje u štrajku. Sve ovo su danas prekršili, kaže Pajković, koja ističe da je avnost dala najbolji sud o  njenom jučeraašnjem postupku, "a o njihovome će dati nadležni organi, jer ću svoja prava štiti pred nadležnim institucijama". 

- U konačnom, moje znanje i uverenje o položenom pravosudnom ispitu, kao i hrabrost da mislim svojom glavom, samostalno donosim odluke, a ne da pokazujem slepu poslušnost, niko mi ne može oduzeti. Kolegama koji su danas, u neradnu nedelju, sazvali hitnu sednicu da odlučuju o meni i mom postupku, poručujem da im neću dozvoliti da preko mog imena vode prljave političke igre, kaže Pajković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)