KRIVOKAPIĆ PRODAJE EPCG: Medojević razotkrio plan konačnog uništenja Crne Gore

Novosti online

14. 06. 2021. u 16:50

PREDSEDNIK Pokreta za promene i jedan od lidera DF Nebojša Medojević upozorio je da Vlada Zdravka Krivokapića planira prodaju EPCG.

КРИВОКАПИЋ ПРОДАЈЕ ЕПЦГ: Медојевић разоткрио план коначног уништења Црне Горе

Foto Arhiva

Saopštenje Nebojše Medojevića prenosimo u celosti:

Postovani građani, koristim ovu priliku da Vas obavestim da je agencija Rojters u petak objavila tekst koji ukazuje da se u vašoj Vladi razmišlja o dodatnom zaduživanju Crne Gore i prodaji državne imovine uključujući i Elektroprivredu Crne Gore.   

Po starom lopovskom triku poznatom kao "Drž’te lopova" Krivokapić je pokušao da lažno optuži Pređednika Borda direktora Mica Đukanovica, i da skrene pažnju javnosti na sosptvenu veleizdaju i krađu. Rojtersov tekst , ga je potpuno razotkrio. Izgleda da se time bave službenici i Ministri Vlade. 

Rojters ukazuje da se pregovara o nastavku gradnje autoputa i da se traže novi kreditori za tu svrhu. Kao da ce projekat autoputa postati  isplativ ako ga kreditiraju Evropske drzavne banke umesto Kineske državne banke. Da malo “pomognem” Krivokapiću. 

Ovaj autoput nikada ne može biti isplativ. Kakav god kredit da se uzme, kako god da se smanji ili uveća korupcija, šta god radili, kolika god da je pozitivna kamata, koliki god da je period otplate, nema načina da se prihodima izgrađenog puta vrate ulaganja u taj put. Nema niti može biti na ovom pravcu dovoljno ekonomskog prometa saobracaja.

Samo negativna kamatna stopa omogućava otplatu kredita u našoj situaciji. Čak i tada se ovaj kredit mora vratiti iz državnih prihoda, a ne iz prihoda samog autoputa. Zameniti jedan kredit drugim kreditom ne rešava  problem. Negativna kamatna stopa se može desiti samo ukoliko je stopa inflacije u valuti kredita veća od nominalne a fiksne kamatne stope na kredit. Da li će se takva situacija ostvariti u dolarima u  kojima je nominovan Kineski kredit ili u Evrima, ne možemo znati. U Vladi Krivokapića , izgleda, rade kockari koji gledaju hoće li našu imovinu staviti na ovu ili onu boju na ruletu. Sve su prilike da ti međunarodni investicioni kockari sada smišljaju i finalnu rasprodaju poslednjih ostataka “porodičnog stebra “.

Tu je još jedan problem. Rast inflacije u svetskim valutama ništa ne pomaže ako Crna Gora sve uvozi i plaća u tim valutama. Dakle, ako uvozimo struju, nameštaj, gorivo, automobile, hranu i sve drugo. Sve to se mora platiti u tekućim cenama. 

Da bi se kredit mogao vratiti  potrebno je da Crna Gora proizvodi nešto iz domaćih resursa upotrebom  domaćeg kapitala i da se to prodaje po tekućoj cijeni. Ako se može postići da cena naše robe raste brže od opšteg rasta cena, utoliko bolje.

Prodajom imovine isključuje se svaka prilika za korišćenje domaćeg kapitala na ovaj načina. Ako zadržimo proizvodnju struje iz uglja, Evropski porez na uvoz robe iz zemalja sa visokim karbon intezitetom će nas sprečiti da vraćamo kredit.

Krivokapić je rekao da je EPCG, citiram, "koka nosilja". Gledam predlog  budžeta za 2021. i iz njega vidim da Vlada  misli da je to izvanredna "koka nosilja" koja nosi jaja, a ništa ne jede. Vlada da vam EPCG pravi jeftinu struju a da mu troškovi  kapitala i investicije budu tako mali da vam plaća veliku dobit u budžet. Ne biva to, Krivokapiću.

Ovi koji bi prodavali EPCG ne mogu biti u tom preduzeću. Tamo znaju  koliko je imovina te firme devastirana. Prodaju mogu da ugovaraju samo oni koji bi uz preduzeće da prodaju i deo suvereniteta Crne Gore. A takvi moraju biti u Vladi i to Vladi koja nije pod valjanom kontrolom Parlamenta.

Da pokušam da “nacrtam” foto robot osobe ili osoba koji rade na prodaji EPCG i 

druge državne imovine od značaja za suverenitet Crne Gore: To je neko zaposlen u Vladi, mora imati kockarskog iskustva sa tuđim parama, treba da je mlad i da nema iskustva i znanja u ekonomiji, a da mu do suvereniteta Crne Gore nije ni malo stalo.

Ja bih najviše voleo da se takav uopšte ne može naći u vladi Crne Gore, i ali se plašim da će vam biti lako da ga pronađete.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Zajedno za očuvanje prirode