MILO BIRA SAMO DPS AMBASADORE: Predsednik Crne Gore sabotiranjem izbora diplomata nastavlja sa opstrukcijama

M. SEKULOVIĆ

09. 06. 2021. u 07:20

NAKON vraćanja na ponovno izglasavanje izmena Zakona o slobodi veroispovesti, sabotiranja razrešenja pojedinih ambasadora bivšeg režima, Zakona o tužilaštvu, Đukanović je, uprkos deklarativnim obećanjima da će kohabitacija sa Vladom Crne Gore biti funkcionalna, pristupio još jednoj opstrukciji rada izvršne vlasti.

МИЛО БИРА САМО ДПС АМБАСАДОРЕ: Председник Црне Горе саботирањем избора дипломата наставља са опструкцијама

Foto Tanjug

Od 18 kandidata za ambasadore, Đukanović dao saglasnost za svega sedam diplomata. Ovakva odluka je nastavak njegovog osionog ponašanja i dokaz da kohabitacija ne funkcioniše kako bi trebalo.

Ovo je juče saopštila SNP, jedna od članica vladajuće koalicije u Crnoj Gori, iz koje podsećaju da je bilo jasno da će Đukanović napraviti ovakav potez nakon njegove izjave da neće potpisati nijedan ukaz o postavljenju novog ambasadora, "ako se među predlozima pojave ljudi koji su ikada izgovorili ijednu reč protiv Crne Gore ili koji su radili protiv Crne Gore".

- Na osnovu čega je "vagao" Đukanović prilikom određivanja ko mu je po ukusu, a ko nije, ostala je nepoznanica jer niko osim njega ne zna ko je dobio saglasnost, a ko ne. Ovakvo ponašanje Đukanovića objašnjava se i njegovom namerom da dovede u pitanje funkcionisanje izvršne vlasti iako svojim izjavama negira tu mogućnost. I previše godina je Milo Đukanović na visokim funkcijama ove države tako da građani dobro znaju što misli i što kaže, kad je iskren, a kada glumi. To znači da i ovim potezom Đukanović namerava da destabilizuje Vladu Crne Gore, a taj mu naum, sve su prilike, neće proći ni ovoga puta - kažu iz SNP, u kojoj su svesni, kao i većina građana da Đukanović na mestu ambasadora želi samo "proverena imena", ljude bliske njegovoj DPS.

Foto Arhiva

Naime, odobrenja su data za nekoliko ambasadora koji imaju karijere u diplomatiji i službovali su u Ministarstvu vanjskih poslova, naravno u vreme vladavine DPS i saveznika, pa su se na spisku podobnih našli Vladimir Vučinić, Čedo Fuštić, Božidarka Krunić, Stanica Anđić i Aleksandar Moštrokol.

Vučinić bi trebalo da bude novi šef Misije pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku, Fuštić ambasador u Velikoj Britaniji, a Krunićeva će biti ambasadorka na njoj već poznatom mestu

- Savetu Evrope u Strazburu. Moštrokol bi trebalo da se nađe u Berlinu, a Anđić u Poljskoj.

Ministarstvo vanjskih poslova, koje podržava odluku Vlade Duška Markovića o proterivanju ambasadora Republike Srbije Vladimira Božovića iz Crne Gore, prosledilo je Đukanoviću predloge za specijalne izaslanike i ambasadore u drugim državama ili pri međunarodnim organizacijama.

Na tom spisku je bivši novinar i bivši poslanik URA Neđeljko Rudović, koji figurira za ambasadora u Sloveniji, a ambasador u Zagrebu trebalo bi da postane aktuelni predsednik Skupštine opštine Tivat, Andrija Petković. Za novog ambasadora pri EU predložen je Petar Marković, Džemal Perović za novog ambasadora Crne Gore u Tirani. Specijalni izaslanik za Dubai trebalo bi da bude Anđela Peković, nekadašnji portparol Demokratske Crne Gore.

"Precrtane" diplomate

KAO što smo već objavili Đukanović je odbio da potpiše akreditive Milki Tadić Mijović, bivšoj direktorki "Monitora", koja bi trebalo prema predlogu Vlade da bude ambasador Crne Gore u Sjedinjenim Američkim Državama. Đukanović je zasada "precrtao" i predlog Vlade da savetnik premijera Srećko Crnogorac bude ambasador u Argentini, Želidrag Nikčević u Beogradu. Đukanovićevu saglasnost nije dobio ni dr Budimir Aleksić, koji je predložen za ambasadora u Sarajevu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)