JAKE REČI MITROPOLITA JOANIKIJA U NIKŠIĆU: "Tugu smo delili kada su odlazili najveći iz našeg roda" (FOTO/VIDEO)

V. K.

07. 06. 2021. u 20:22

JA NEDOSTOJNI izabran sam za mitropolita crnogorsko-primorskog i to je prevelika dužnost koje se ne bih smeo primiti bez podrške naroda cele Crne Gore i Svetoarhijerejskog Sabora sa patrijarhom Porfirijem.

ЈАКЕ РЕЧИ МИТРОПОЛИТА ЈОАНИКИЈА У НИКШИЋУ: Тугу смо делили када су одлазили највећи из нашег рода (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: V. Kadić

Ovo je kazao novoizabrani mitropolit Joanikije nakon večernje službe u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću, gde mu je sa novoizabranim episkopom budimljansko nikšićkim Metodijem priređen srdačan doček.

- Nije lako sedeti na stolici na kojoj se pevalo "Oltar pravi na kamen krvavi", podsetio je mitropolit dodavši da svetosavska stolica nije ostala upražnjena jer je na tronu Episkopije budimljansko-nikšićke ustoličeno duhovno čedo blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija -"naš vladika Metodije, na kome počiva blagost svjatopočivšeg patrijarha Pavla".

- Radujte se i veselite jer ste dobili dostojnog arhijereja i duhovnog pastira. On je naš Durmitorac i lepo se spremio za ovu svetu službu. Bog ga je obdario divnim duhovnim darovima. Naša Crkva objedinjuje svoj narod i daje mu snagu da prevazilazi sve nepravde i sva iskušenja - naglasio je mitropolit Joanikije, da bi se potom kratko osvrnuo na događaje kada su se u Crnoj Gori branile i odbranila svetinje.

- Ta borba se pretvorila u snagu, radost i pobedu. Tugu smo delili kada su odlazili najveći iz našeg roda svjatopočivši patrijarh Irinej, blaženopočivši mitropolit Amfilohije, blaženopočivši umirovljeni vladika Atanasije... Bog nam je dao snagu, a odlukama Svetoarhijerejskog Sabora treba da nastavimo da budemo zajedno i da krećemo i dalje zajedno. Moram da služim svom narodu onoliko dana što mi je ostalo u svom veku - kazao je mitropolit Joanikije, nakon koga se vernom narodu obratio episkop Metodije poručivši da je vladika Joanikije po božjoj volji seo na tron cetinjskog mitropolita. On je podsetio da je ovaj narod prošle godine pokazao svim okolnim narodima hodeći za Hristom, noseći krst svoj kako se brani vera i svetinje.

Ovom događaju prisustvovali su gradonačelnik Nikšića Marko Kovačević i šef lokalnog parlamenta Nemanja Vuković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PRIORITET ELENA GRUPE:Sprečiti stečaj u Vektra Boki