SEĆANJE NA ZNAMENITE NOVLJANE: Imenovanje bezimenih i novih ulica u Herceg Novom doprinos turizmu

V. Vujnović

27. 05. 2021. u 06:33

SPOMEN-bista Stevanu Raičkoviću na Toploj, spomen-ploče hercegnovskim zadužbinarima Ani i Milivoju Zlokoviću u Bijeloj, ulice koje će nazive dobiti po značajnim Novljankama i Novljanima, samo su deo Programa za postavljanje spomen-obeležja na području hercegnovske opštine.

СЕЋАЊЕ НА ЗНАМЕНИТЕ НОВЉАНЕ: Именовање безимених и нових улица у Херцег Новом допринос туризму

Foto: Arhiv VN

Sekretarka za kulturu i obrazovanje, Ana Zambelić Pištalo objasnila je da su zadovoljeni svi formalni, zakonski preduslovi da ovaj program, usvojen prošle godine, bude realizovan.

Iz Sekretarijata su u proteklom periodu intenzivno komunicirali sa resornim ministarstvom i Komisijom za postavljanje spomen-obeležja, te od Vlade Crne Gore pribavili saglasnost za davanje naziva ulici po košarkašici Gordani Bogojević Kovačević i postavljanje spomen-biste Stevanu Raičkoviću, što je bilo obavezno jer otkako su preminuli nije proteklo više od 20 godina.

Imenovanje ulica treba da bude doprinos kulturnom turizmu, ali i prilika da hercegnovski školarci, građani, gosti budu upoznati sa znamenitim ličnostima grada.

- Veoma je bilo važno da se prisetimo znamenitih Novljana, da negujemo kulturu sećanja, jer kultura nisu samo manifestacije i festivali, već moramo da se osvrnemo na sve one ljude koji su u prethodnom periodu ostavili značajan trag u kulturi i našem sećanju. Ovaj program upravo je vrednovao takve ličnosti - objašnjava Zambelić Pištalo.

Foto: Arhiv VN

Da u Herceg Novom oživljava kultura sećanja potvrđuje činjenica da je u prethodnom periodu Herceg Novi konačno dobio spomen-ploču u čast Zuka Džumhura, ulicu zadužbinarke Elize Lombardić, a uskoro bi trebalo da budu postavljene spomen-biste prvom hercegnovskom gradonačelniku Jeftu Gojkoviću i spomenik Mirku Komnenoviću, takođe jednom od najznačajnijih novskih načelnika, ali i humanisti, dobrotvoru, zadužbinaru.

OD LOTIJA DO MIMOZE

MEĐU onima koji će dobiti ulice tokom ove godine su Pjer Loti, francuski mornarički oficir ali i književnik, pesnik zaljubljen u Bokeljku, Paskvalu Ivanović. Zatim Leso Pavković, Ilija Kišić u Zelenici, Mladen Crnogorčević, Kirilo Cvjetković, Miroslav Štumberger u Baošićima, Petar Želalić, Petar Šerović, vladika Simeon, Danica Popivoda i Ignjatije S. Zloković u Bijeloj, Milivoj i Ana Zloković, dr Simo Milošević i Mato Đuranović u Kamenarima, a Petar Zambelić na Luštici. Mesta duž rivijere konačno su dobila ulice Mimoze, Hrastovu, Kumborskih ribara i Obalu Crvenih mornara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024