ЖИВЕТИ УМЕТНОСТ СВАКОГ ДАНА: У Галерији Матице српске богат програм поводом 175 година трајања

Ј.СИМИЋ

22. 01. 2021. у 16:23

ЖИВЕТИ УМЕТНОСТ СВАКОГ ДАНА: У Галерији Матице српске богат програм поводом 175 година трајања

Фото: Галерија матице српске

СЛОГАНОМ „Живи уметност“ Галерија Матице српске у Новом Саду означила је правац којим ћемо се у овој години кретати ка 2022. када ће Нови Сад славити титулу Европске престонице културе а Галерија обележити свој велики јубилеј 175. година трајања. Све то са жељом да посетиоци ове престижне институције културе сваког дана - живе уметност.

Говорећи о плановима, др Тијана Палковљевић Бугарски, управница ГМС, др Снежана Мишић, програмска директорка и мср Јелена Огњановић, музејска едукаторка најавиле су данас током сусрета са новинарима да ће у овој години програмска активност бити усмерена на неколико значајних изложби.

Фото: Галерија матице српске

 

Реч је о поставкама - Идентитет(и): представа жене у српском сликарству 1900−1941. (април) и Поклон-збирка Николе и Радмиле Граовац (јул). Током лета у плану је представљање уметничке колекције ДДОР осигурања која ће указати на важност јавно-приватног партнерства у очувању и презентацији културног наслеђа.

Јесен ће обележити две изложбе ‒ „Калеидоскоп. Уметник – Колекционар – Критичар“ (септембар) у оквиру програма Фондације „Нови Сад 2021” и платформе „Калеидоскоп културе” и „Европски формат српског симболизма“ (октобар) која ће поред дела српског симболизма из домаћих музејских и приватних колекција обухватити и одређени број дела из регионалних и европских музеја.

БЕЧ И ТЕМИШВАР

У овој години ГМС ће наставити сарадњу са Уметничко-историјским музејом у Бечу и гостовање изложбе Европски феномени из колекције Галерије Матице српске у Уметничком музеју у Темишвару, граду који ће годину после Новог Сада бити европска престоница културе.

Година у ГМС биће „затворена“ изложбом „Новосађани бирају“ (децембар). Биће представљена најстарија новосадска музејска установа кроз уметнички избор познатих Новосађана,а то је уједно и прилика свим посетиоцима града да у оквиру церемоније отварања програма Европске престоница културе, у јануару 2022. године, упознају Нови Сад и његове грађане кроз одабрану уметничких дела из колекције Галерије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)