ДАН СЛОБОДЕ И УЈЕДИЊЕЊА: У Новом Саду обележено 102 године присаједињења Војводине Краљевини Србији

З. ГРУМИЋ

25. 11. 2020. у 23:38

ДАН СЛОБОДЕ И УЈЕДИЊЕЊА: У Новом Саду обележено 102 године присаједињења Војводине Краљевини Србији

Милош Вучевић и Јелена Маринковић Радомировић полажу венац / Фото Прес служба Града

ДАН присаједињења Војводине Краљевини Србији обележен је у среду у Новом Саду полагањем венаца крај спомен-обележја сећања на 25. новембар 1918. године. Програми који се традиционално одржавају тим поводом, ове године су изостали због пандемије вируса корона.

Покрајинска влада честитала је грађанима дан на који је, пре 102 године у Новом Саду, одлуку о присаједињењу једногласно донело 757 посланика Велике народне скупштине Срба, Буњеваца и других Словена Баната, Бачке и Барање. Сличну одлуку Сремци су дан раније донели у Руми.

- Та одлука је најважнији догађај у историји Војводине и један од најзначајнијих догађаја за Србију у целини. Тог дана остварени су вековни снови српског, али не само српског народа о слободи и уједињењу, и дефинитивно промењен ток историје - наведено је у саопштењу Покрајинске владе.

Поводом дана присаједињења, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и председница Скупштине града Јелена Маринковић Радомировић, са представницима Савеза удружења потомака ратника Србије од 1912. до 1920. и Буњевачког националног савета, положили су венце испод спомен-плоче на Тргу слободе.

- И после 102 године, као поносни потомци наших славних предака, сећамо се овог историјског датума за целокупан српски народ. Тог дана, донета је исправна, историјски утемељена државотворна одлука, којом је суштински капитализована идеја настанка Војводине - изјавио је Вучевић и додао да су тиме испуњене тежње српског као и осталог словенског становништва у јужној Угарској да дочекају ослобођење и да на крају Првог светског рата постану део заједничке државе.

Он је поручио да морамо неговати наше различитости које, како је рекао, заједно чине колорит народног и државног јединства.

ПОГЛЕД УНАПРЕД

НА новембарској скупштини 1918. године учествовале су и жене, у време када у европским државама оне нису имале право гласа.

- Тај податак сведочи о високој дози политичке зрелости и способности за гледање унапред - нагласио је Вучевић.

УРУЧЕЊЕ НАГРАДА - НАКНАДНО

ИАКО је Дан присаједињења Војводине Краљевини Србији, празник од покрајинског значаја, због епидемије ковида 19 није приређена традиционална свечана академија посвећена овом важном догађају. Највише признање АП Војводине - награда "Михајло Пупин", и друга покрајинска признања биће уручена накнадно.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)