"ХВАЛА НА ПОДРШЦИ ТЕРИТОРИЈАЛНОМ ИНТЕГРИТЕТУ" Вучић: Ми смо увек показивали недвосмислено пријатељство и љубав према Индији (ВИДЕО)

Novosti online

08. 06. 2023. у 10:35 >> 13:47

ПРЕДСЕДНИЦА Републике Индије Друпади Мурму борави у званичној посети Републици Србији до 9. јуна, а данас се састала са председником Србије Александром Вучићем.

ХВАЛА НА ПОДРШЦИ ТЕРИТОРИЈАЛНОМ ИНТЕГРИТЕТУ Вучић: Ми смо увек показивали недвосмислено пријатељство и љубав према Индији (ВИДЕО)

Фото: Танјуг

Обрачање Вучића на форуму

Председник је изјавио да је посете индијске председнице велика привилегија и прилика да се унапреде и ојачају економске везе две земље и да је веома важно да успоставимо што је могуће билижу сарадњу са тренутно најбрже растућом светском економијом.

- Желим да се захвалим што сте посетили Србију, за нас је ваша посета од огромног значаја. Ми смо увек показивали недвосмислено пријатељство и љубав према Индији. Данас је свет стављен пред озбиљне изазове - рекао је председник, који је говорио о бројним областима сарадње.

Председник је изјавио да трговинска размена са Индијом веома брзо може да достигне милијарду евра. Он је рекао да је тренутна трговинска размена 327 милиона евра, да се ове године бележи раст у првом кварталу од 21 одсто.

Истакао је да је за нас од пресудног значаја да даље унапређујемо сарадњу у фармацеутској индустрији по свим питањима, пошто ће генерички лекови из Индије и традиционална индијска медицина бити све присутнија на целом европском континенту.

Он је поновио да је веома важно да две земље развијају туризам и да што више Индијаца долази у Србију, због чега ће се радити на поједностављивању визног режима и увођењу директне авионске линије.

- Верујем да имамо много тога што заједнички можемо да учинимо у области инфраструктуре, грађевинарства, енергетике и не постоји област у којој не можемо да покажемо велики напредак.

Он је рекао да ће се радити и на сарадњу у области кинематографије, пољопривреде.

- Наше јабуке нашле су простор на индијском тржишту, верујемо да ће наше смрзнуто бобичасто воће наћи простор на индијском тржишту, пре свега малина која је најбоља на свету - рекао је Вучић.

- Желим вам да добро и корисно проведете овде. Ми смо привилеговани и почаствовани што сте посетили нашу земљу - казао је председник.  

Фото: Танјуг

Обраћање Мурму на форуму

Председница Индије Дроупади Мурму изјавила је да трговинска размена између Србије и Индије до краја деценије може да порасте са садашњих 320 милиона долара годишње, на милијарду до две милијарде долара.

- Са председником Србије Александром Вучићем сам се договорила да продубимо сарадњу у свим сферама. Предузетници који су данас овде могу да постану покретачка сила између наших земаља. Чак и ако је трговинска размена данас скромна, на око 320 милиона долара, уверена сам да ће двосмерна трговина моћи да порасте на милијарду до две, до 2030. године - рекла је.

- Уверавам вас у пуну сарадњу и подршку владе Индије. Привилегија је да разговарам са пословним лидерима из две земље. Хвала Вучићу што је омогућио да одржимо овакав догађај. Србија и Индија имају блиске односе још од времена Покрета несврстаних - истакла је Мурму.

Она је додала да економија Индије наставља да има добар учинак и да је, како је истакла, једна од најбрже растућих економија, а тренутно пета у свету.

- Развијамо се у фармацеутској индустрији, обновљивим изворима, ИТ сектору, телекомуникацијама, свемиру... Дигиталне могућности настављају да расту. Овај брзи раст дигиталне инфраструктуре ставио је Индију на чело када је реч о технолошким информацијама. Трећа је по стартапу у свету, у 2022. године прилив у Индију био је око 77 милијарди долара - открила је Мурму.

- Речено ми је да је Србија од 2018. привукла више од половине инвестиција за Западном Балкану. Ваша земља је земља интелигентних, вредних људи који покрећу иновације, идеје. Србија може да постане ефикасан пролаз за индијске компаније које иду на тржиште евроазије. Стога, у тренутку смо када имамо пуно могућности. Морамо да искористимо тренутак-  истакла је председница Индије.

Фото: Танјуг

Почео Српско-индијски пословни форум

Српско - индијски пословни форум, који је  окупио око 100 српских и индијских привредника, почео је у Палати Србија, у присуству председника Вучића и председнице Мурму.

Форум организује Привредна комора Србије у сарадњи са Асоцијацијом индијских привредних комора, уз подршку Амбасаде Индије.

Привредницима ће бити презентован привредни потенцијал за сарадњу Србије и Индије, а после пленарног дела, одржаће се Б2Б (бизнис ту бизнис) састанци привредника.

Отварању присуствују и председник ПКС Марко Чадеж и вођа привредне делегације Индије Сањџе Сони.

Фото: Танјуг

Обраћање председника Вучића

Председник се, на почетку обраћања, захвалио на подршци територијалном интегритету наше земље.

- Огроман ми је част што имам прилику и привилегију да вас угостим, ово је прва посета од 1972. године, после више од пола века. Посебно сам срећан што могу да вам будем домаћин. Уверен сам да сте на сваком кораку могли да видите пријатељство, што датира још од Покрета несврстаних. Ми смо поносни на наше традиционално пријатељство. Желим да вам се захвалим на подршци територијалном интегритету Србије, поштовању међународног права и Повеље УН - казао је председник и подсетио да су дипломатски односи наше земље са Индијом успостављени 1948. године.

Председник је истакао да је са индијском председницом разговарао о сарадњи у шест најважнијих области.

- Ми смо данас разговарали о свеукупној сарадњи. Сарадња Србије и Индије ће и даље да расте, разговарали смо о шест најважнијих области, а политичка сарадња треба да буде темељ за све економске послове који нас чекају. Наша трговинска размена расте, али је недовољна. Имајући у виду тренутну трговинску размену од 330 милиона евра, верујемо да може да буде десетоструко, чак и 20-тоструко већа - рекао је Вучић.

- Наша национална компанија и индијска размотриће успостављање директног лета између Београда и Делхија, што би значило много више контаката пословних људи, али и много више туриста. То ће морати да буде помогнуто упрошћавањем визног режима. Дао сам налог да у наредних седам до 10 дана се упрости визни режим - навео је председник.

- Ми смо посебно разговарали о сарадњи у области одбране, Индија је један од највећих, како произвођача, тако и купаца. Верујем да заједнички можемо, посебно по питању артиљерије, барута, експлозивних срестава, да направимо велику сарадњу у будућности - додао је Вучић.

Једна од тема, истакао је, била је и сарадња у области фармације, нарочито генеричких лекова.

- Индустријска производња је важан део сарадње, наш циљ је да привучемо већи број индијских инвеститора. Верујем да ћемо успоставити сарадњу и у области кинематографије. ИТ сектор, Индија је једна од земаља са најснажнијим растом стартапова и ту можемо да разменимо искуства и заједнички радимо. Ускоро градимо пети научни парк у Крагујевцу и понудићемо им сарадњу - казао је Вучић и додао да се разговарало и о сарадњи у области пољопривреде.

Казао је да Србија у Индију највише извози јабуке, али да постоји интересовање за малине и бобичасто воће...

- Важно је да настављамо да продубљујемо наше односе. Ми морамо да приступимо веома моћном приватном сектору Индије. Индијска економија је постављена на модерне основе. Улагање у енергетику је била тема, јер је Индија један од највећих произвођача обновљиве енергије - рекао је председник.

Фото: Танјуг

Обраћање Мурму

Председница Индије изјавила је да је одушевљена што је Србија прва европска земља коју је посетила откако је постала председница Индије у јулу прошле године.

- Хвала на гостопримству које ми је указано. Ја бих подсетила на посету председника Вучића Индији 2017. када је био председник Владе. Његова посета је поставила темеље за ширење нашег билатералног партнерства. Односи Србије и Индије су заиста јединствени. Заиста сам имала конструктиван састанак са председником по питању свих аспеката - навела је индијска председница.

- Разговарали смо о свим важним аспектима наших билатералних односа, али и о глобалним и регионалним питањима. Одлучни смо да градимо даље односе, да радимо на ширењу технологије, јачању односа међу људима... Договорили смо се да јачамо сарадњу у УН и другим мултилатералним форумима - казала је Мурму.

- Желела бих да сарађујемо са Србијом када је реч о ИТ сектору, здравству, енергетици, пољопривреди... Србија је традиционални пријатељ Индије, стога, заинтересовани смо врло да сарађујемо са Србијом. Желимо да радимо даље, разговарали смо о директном лету Београд - Њу Делхи. Учестале посете ће најбоље јачати наше партнерство набоље.

"Добро нам дошли у пријатељску Србију"

Председник Вучић огласио се на свом Инстаграм налогу, поводом посете председнице Мурму.

- Посета Друпади Мурму представља велику част за нашу земљу, којом потврђујемо нову еру у односима Србије и Индије уз међусобно уважавање и разумевање. Хвала Вам што после педесет и једне године имамо прилику да угостимо председника Индије. Добро нам дошли у пријатељску Србију - објавио је председник.

Разговор делегација

У току су разговори делегација Републике Србије и Индије, предвођени председником Вучићем и председницом Мурму.

Састанак двоје председника

Након свечаног дочека, одржан је састанак у ужем формату председника Вучића и председнице Мурму.

Фото: Танјуг

Свечани дочек испред Палате Србије

Председник Вучић приредио је данас свечани дочек испред Палате Србија за председницу Индије. Она је дочекана уз највише државне почасти, црвени тепих, постројену Гарду Војске Србије и интонирање химне две државе.

Србија друга земља коју посећује

Србија је друга земља коју посећује откако је ступила на дужност у јулу прошле године.

Фото: Танјуг

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (133)

ЈЕДАН ОД НАЈБОЉИХ ИКАДА: Иван Миљковић скоро непрепознатљив (ФОТО)