ЗАПАД ХОЋЕ ДА ЗАТАШКА ТЕМУ НАТО АГРЕСИЈЕ: Руски амбасадор о бомбардовању Југославије осиромашеним уранијумом

Новости онлине

22. 03. 2023. у 21:15

ЗАПАД жели да заташка тему радиоактивног зрачења и његовог ефекта на здравље људи, оценио је данас амбасадор Руске Федерације у Београду Александар Боцан-Харченко, коментаришући НАТО агресију на Србију и подсећајући да је Североатлантска алијанса тада први пут употребила муницију са осиромашеним уранијумом.

ЗАПАД ХОЋЕ ДА ЗАТАШКА ТЕМУ НАТО АГРЕСИЈЕ: Руски амбасадор о бомбардовању Југославије осиромашеним уранијумом

Фото: Танјуг/Раде Прелић/Профимедиа/Илустрација

Руска страна је веома активно сарађивала са Београдом у покушају да се осветле све последице које је ова муниција имала по грађане Србије, рекао је руски амбасадор у интервјуу за телевизију "Звезда", али ови напори нису наишли на одобрење на Западу.

- Активно смо помагали Србима по овом питању и проучавању последица. Помагали смо им и у томе да узбуркају јавност, али западњаци су се противили томе, као што то настављају и сада врло активно да раде. Они желе да комплетно заташкају тему НАТО агресије и њених последица - објаснио је Боцан-Харченко.

Ипак, како је рекао, Срби немају никакве сумње у штетне последице радиоактивне муниције која је бацана на њихову територију и народ деведесетих година.

- Постоје врло конкретни подаци, вршена су истраживања. Од тада (НАТО агресије) је прошло четврт века - поручио је амбасадор и додао да је врло тешко наћи убедљивије доказе од оних које је прикупила српска страна, а који се тичу последица коришћења муниције са осиромашеним уранијумом.

Он тврди да је примећен експоненцијалан раст броја онколошких болесника који су живели управо у местима на које је бацана ова опасна муниција. Сва истраживања указују на то да је узрок њиховог оболевања висока радиоактивност, нагласио је амбасадор.

Дипломата је прокоментарисао чињеницу да се Лондон, судећи према изјави заменице британског министра одбране Анабел Голди, спрема да сличну муницију испоручи Кијеву. Рекао је да то показује да Енглези не маре за Украјинце.

(Спутњик)

БОНУС ВИДЕО: КАКО ИЗГЛЕДА ХАШКА ПРАВДА - Србима десет векова робије

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

ЈАВНО тужилаштво за организовани криминал, као и браниоци који су ангажовани у новом поступку који се води против Дарка Шарића и других оптужених, како незванично сазнајемо, поднели су председнику Вишег суда у Београду захтев за изузеће судије Синише Петровића, који је постављен да са још двоје колега води главни претрес.

29. 05. 2023. у 14:03

Коментари (5)

СРБИН ИЗНЕДРИО СВЕТСКУ МИСТЕРИЈУ! Какво ово чудо Новак Ђоковић има на Ролан Гаросу?! (ФОТО / ВИДЕО)