"ДАНАС ОТВАРАМО НОВО ПОГЛАВЉЕ У ОДНОСИМА": Вучић у посети Норвешкој - састао се са председником Парламента

Novosti online

28. 11. 2022. у 09:03 >> 09:44

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић састао се са председником Парламента Краљевине Норвешке Масудом Гараханијем.

ДАНАС ОТВАРАМО НОВО ПОГЛАВЉЕ У ОДНОСИМА: Вучић у посети Норвешкој - састао се са председником Парламента

Фото: Инстаграм/buducnostsrbijeav

- Захвалио сам председнику Парламента на томе што је Норвешка увек била спремна да помогне Србији, не само својим искуствима у хармонизацији стандарда и прописа ЕУ, већ и у експертској и финансијској помоћи нашим реформским процесима, а посебно у модернизацији нашег енергетског ситема. Данас отварамо ново поглавље у односима Републике Србије и Краљевине Норвешке - објавио је председник на свом Инстаграм профилу.


Вучић ће се током посете састати са краљем Харалдом Петим, као и председником Владе Норвешке Јунасом Гаром Стереом.

Током посете, председник Вучић ће се срести и са норвешким привредницима из енергетског сектора.

Посета председника Србије уследила је након скупа лидера Западног Балкана о улагањима у обновљиве изворе енергије.

Тај скуп је организовао председник Вучић 17. новембра заједно са Норвешком, под називом "Могућности улагања у обновљиве изворе енергије на Западном Балкану".

Учествовали су, поред Вучића, и премијери Албаније, Северне Македоније и Црне Горе, Еди Рама, Димитар Ковачевски и Дритан Абазовић, председавајући Већа министара БиХ Зоран Тегелтија, као и заменик министра енергетике и специјани изасланик председника Владе Норвешке Андреас Ериксен.

Вучић је том приликом истакао да су у области енергетике потребне бројне реформе, промена наших навика, али и огромна улагања, чак између 16 и 30 милијарди евра наредних година, као и да нема лаких ни једноставних решења, али да се све то мора предузети, јер ћемо се у супротном суочити са катастрофом.

За све владе у региону, једно од најважнијих питања је напредак у сектору енергетике, истакао је Вучић.

Он је рекао да је ове године констатовано да у Србији постоје дубоки суштински проблеми, и то не само када је реч о диверзификацији снабдевања гасом и нафтом, већ када је реч о нама, нашем старомодном приступу, старим техонлогијама у термоелектранама.

Такође, додао је да ничег новог нема ни када је реч о хидропотенцијалима, и да држава није у позицији да повећа проценат обновљивих извора енергије у укупној понуди и потрошњи.

- То значи да ћемо морати да спроведемо много реформи, да променимо навике и да радимо на прилично другачији начин - нагласио је председник Србије.

Зато смо, казао је, и замолили партнере из Норвешке, али и Велике Британије да помогну, додајући да су норвешки партнери били од велике помоћи, и после неколико месеци током којих су помно пратили ситуацију у Србији, имају краткорочне, средњорочне и дургорочне предлоге и постављене приоритете, када је реч о томе шта треба да урадимо.

Председник Србије је и током боравка у Прагу рекао да Србија заједно с Норвежанима припрема енергетску стратегију, а пре неколико дана је и министар финансија Синиша Мали рекао да је завршена студија о даљем развоју енергетског сектора у Србији која је рађена са једном норвешком компанијом и да ће наредних недеља бити донета одлука о правцу у којем ће енергетски сектор бити развијан.

- Наредних пар недеља ћемо да одлучујемо о томе који ћемо сценарио да усвојимо - рекао је Мали.

Ериксен је на конференцији у Београду 17. новембра позвао земље Западног Балкана да сарађују у области енергетике и налажењу решења за увођење већег степена обновљивих извора енергије (ОИЕ), као и постизању циљева зелене трензиције.

Он је понудио помоћ Норвешке, њених компанија и искуства које имају у тој области као земља која 90 одсто својих потреба за енергијом задовољава из ОИЕ.

Нагласио је да је блиска сарадња земаља у региону са фокусом на размени енегената неопходна.

Ериксен је рекао како зелена транзиција мора да буде фер процес за који морају да буду пронађена одржива решења и додао да то може да се постигне само у отвореном дијалогу земаља региона уз међусобно поверење и посвећеност.

Ериксен је тада најавио да ће председник Вучић за две недеље посетити Норвешку, како би тамо били настављени разговори о сарадњи и области ОИЕ.

Влада Србије је у септембру потписала уговор с норвешком фирмом "Рyстад енерџи" о консултантским услугама за унапређење енергеског сектора Србије.

Норвешка има велике резерве нафте и природног гаса у Северном и Норвешком мору, а обилује и минералима и шумама, и у великој мери користи и хидроенергију.

Такође, један је од лидера у зеленој транзицији и коришћењу обновљивих извора енергије.

Норвешка је највећи европски добављач гаса и велики светски произвођач нафте и у тој земљи очекују да ће наредне године производити 4,3 милиона барела нафте дневно, што је за 200.000 барела нафте више него у овој години.

У 2021. робна размена између Србије и Норвешке је износила 142,64 милиона евра (извоз 26,1 млиона евра, а увоз 116,54 милиона евра).

У 2020. робна размена је износила 68,11 милиона евра (извоз 18,71, а увоз 49,41 милиона евра).

Највећи домет сарадње Србије и Норвешке остварен је у области инвестиција у износу од 1,36 милијарди евра.

Значајна су улагања компанија РАППМаринеАС, ЕМИСОФТ и Елопак.

Норвешка је један од највећих билатералних донатора у Србији - различитим програмима помоћи, кроз донације и техничку помоћ у протеклих 15 година обезбедила је око 216 милиона евра развојне помоћи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

Коментари (0)

ПРЕКРЕТНИЦА - ОВАКО ВИШЕ НЕ МОЖЕМО Јелена о најтежим тренуцима у вези са Новаком