ПРЕМИЈЕРКА СА ПРИВРЕДНИЦИМА У БУКУРЕШТУ: Сутра важан састанак са премијером Румуније

Тањуг

27. 11. 2022. у 21:52

ПРЕМИЈЕРКА Ана Брнабић допутовала је вечерас у Букурешт, где ће учествовати на Минехнском састанку лидера у оквиру предстојеће Минхенске безбедносне конференције.

ПРЕМИЈЕРКА СА ПРИВРЕДНИЦИМА У БУКУРЕШТУ: Сутра важан састанак са премијером Румуније

Фото: Танјуг/Влада Републике Србије/Немања Вучковић

Брнабић је своју посету започела састанком са привредницима, међу којима је Душан Вилмс, власник трговинског ланца "Ремаркт", који је указом председника Александра Вучића ове године одликован "Златном медаљом за заслуге".

Србија и Румунија одувек имају добре односе, а преко привредне сарадње они могу бити још бољи, рекао је Вилмс новинарима у Букурешту.

Он је приметио да много Румуна посећује Београд и да дневно има два организована лета.

- Морам признати да је јако лепо бити Србин у Румунији пошто нас јако воле, јако се добро разумемо, имамо сличности у језику и јако су отворени према свему што долази из Србије и то нам много помаже у пословању -  рекао је Мирон Радић, директор винарије "Лилиац", у којој је запослен од 2012.године и која има своју прозиводњу у Трансилванији.

"Фино је видети како се развијају две државе истим темпом", рекао је директор винарије.

Амбасадор Србије у Румунији Стефан Томашевић, који је присуствовао састанку премијерке са привредницима, рекао је новинарима да је обим трговиснке размене између две земље у 2021. износио 2,25 милиајрди евра, додајући да је то историјски максимум, али да је, каже, и даље далеко од стварних потенцијала.

- Једна од сјајних прилика да се то повећа је и вечерас када је наша председница Владе у Букурешту. Ми смо успели да започнемо неке ствари које су веома важне када је у питању промоција српских прозивода уз организацију Бизнис форума. Свакако има још простора да се трговинска сарадња унапреди -  рекао је амбасадор.

Истакао је да су добри односи две земље су веома значајни за српску националну мањину, додајући да су Србија и Румунија кроз историју редак пример на Балкану јер нису биле ни у каквим сукобима.

- Имамо две краљице које су румунског порекла и пуно потецнијала за развој наше сарадње -  рекао је Томашевић.

Премијерка Брнабић ће се сутра састати са румунским премијером Николаеом Цхуком, а потом ће учествовати на Минхенском самиту лидера.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЗАШТО НИСАМ НИШТА ПОТПИСАО? Председник објаснио: Радићемо на имплементацији до наших црвених линија

ЗАШТО НИСАМ НИШТА ПОТПИСАО? Председник објаснио: Радићемо на имплементацији до наших црвених линија

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић објаснио је због чега није потписао ништа, али да је Србија спремна да ради на имплементацији до својих црвених линија.

19. 03. 2023. у 11:19

Коментари (1)

ТРАГЕДИЈА ГЛУМЦА: Убијена хицем у потиљак - стан запаљен, све је било до детаља испланирано