ПЕТКОВИЋ ПОВОДОМ ГОДИШЊИЦЕ ЗЛОЧИНА У ГОРАЖДЕВЦУ: Деца убијена и рањена у Бистрици су симбол мучеништва и страдалништва српског народа на КиМ

Танјуг

13. 08. 2022. у 09:52

ДИРЕКТОР Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић подсетио је да се данас навршава 19 година од терористичког напада у коме је, из аутоматског оружја, убијено двоје, а тешко рањено четворо српске деце у Гораждевцу.

ПЕТКОВИЋ ПОВОДОМ ГОДИШЊИЦЕ ЗЛОЧИНА У ГОРАЖДЕВЦУ: Деца убијена и рањена у Бистрици су симбол мучеништва и страдалништва српског народа на КиМ

Фото Танјуг

- Деветнаест година бола и туге за убијеном децом, али и деветнаест година ишчекивања да виновници овог монструозног злочина буду пронађени и приведени правди. Деца, убијена и рањена док су се купала у Бистрици, симбол су мучеништва и страдалништва српског народа на Косову и Метохији, али и злочиначког плана за истребљење српског народа са простора покрајине, који се нажалост, спроводи и данас - навео је Петковић у саопштењу.

Поред показатеља да зло не спава, директор Канцеларије за КиМ наглашава да посебно забрињава чињеница да су се убиства српске деце у Гораждевцу догодила након доласка међународне мисије на Косово и Метохију, у чијој је надлежности заштита људских живота, кажњавање злочина и увођење владавине права.

Фото Танјуг

- И поред обећања представника УНМИК-а да ће ''преврнути сваки камен'' да пронађу убице, 2010. године случај је био затворен, јер истрага није довела ни до каквих резултата. Као увек до сада, када су злочини над српским народом на КиМ у питању, злочинци су остали безимени и некажњени - навео је Петковић.

Фото Приватна архива

Без обзира на године које су прошле, истакао је он, очекујем да ће починиоци злочина над децом у Гораждевцу, али и убице жетелаца у Старом Грацком, породице Столић у Обилићу и путника аутобуса „Ниш експреса“ код Подујева, бити пронађени и изведени пред лице правде, јер би то био један од доказа да је време идеологија мржње и зла иза нас.

Фото Приватна архива

- Србија ће наставити да се са тугом и поштовањем сећа свих својих страдалих сународника, али исто тако никада више неће бити толико слаба и беспомоћна, да би они који нас мрзе могли да помисле да им је дозвољено да поново, некажњено и без последица, могу напасти било ког нашег сународника у покрајини - казао је Петковић.

Фото А. Саханић

- Зато, још једном данас желим да нагласим да су истина и правда за све жртве масовних и организованих злочина над Србима на Косову и Метохији, једини пут ка нормализацији односа и изградњи међусобног поверења, а дијалог једино средство за решавање свих проблема у покрајини - навео је директор Канцеларије за КиМ.

У оружаном нападу на више од педесеторо српске деце која су се купала у реци Бистрици, 13. августа 2003. године убијени су Пантелија Дакић (12) и Иван Јововић (19), док су тешко рањени Ђорђе Угреновић (20), Богдан Букумирић (14), Марко Богићевић (12) и Драгана Србљак (13).

БОНУС ВИДЕО:

17. МАРТ ПРЕДСТАВЉА ЗЛОЧИН БЕЗ КАЗНЕ: Петар Петковић у Грачаници

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВУЧИЋ: Ја се не борим ни за Путина, ни за Бајдена, већ за своју земљу

ВУЧИЋ: Ја се не борим ни за Путина, ни за Бајдена, већ за своју земљу

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је данас да се он не бори ни за Владимира Путина, ни за Џозефа Бајдена, већ за грађане Србије и државу Србију, и да га не интересује шта имају да му поруче страни лидери, већ да гледа да у овим тренуцима Србија не буде на њиховом удару.

28. 09. 2022. у 13:20

Коментари (0)

Имаш ДВЕ ХИЉАДЕ разлога за регистрацију на моззартбет.цом