ВУЧИЋ О РАЗГОВОРИМА У БРИСЕЛУ: Нећемо се одрећи свог права и споразума

Танјуг

11. 08. 2022. у 12:16

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић најавио је данас да ће 17. и 18. августа боравити у Бриселу, где ће раговарати са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом и учетвовати у дијалогу са Приштином, те поручио Квинти и привременим приштинским властима да не треба да сањају нити покушавају да Србију натерају да се одрекнемо својих права, да ради на уништавању споразума који су потписани.

ВУЧИЋ О РАЗГОВОРИМА У БРИСЕЛУ: Нећемо се одрећи свог права и споразума

Фото: Танјуг

Он је поручио да је скептичан да у Бриселу у дијалогу, може доћи до резултата, да тамо иде у доброј верио и да жели да разговарамо о свему, али да нас, "натерате да се одрекнемо својих права, да радимо на уништавању споразума који смо потписали немојте да покушавате и сањате", апострофирајући да је питање ЗСО већ испреговарано и да га не интересује устав тзв Косова.

Вучић је, у обраћању новинарима, пренео да ће са Столтенбергом разговарати 17. августа због због улоге коју НАТО и КФОР имају на КиМ.

- То ће бити даљи разговори о успостављању добре сарадње, добре комуникације која је веома важна у кризним моментима. Надам се да ћемо имати добар разговор. Имали смо већ телефонски разговор и договорили смо да седнемо и о свим проблемима на КиМ, посебно на северу разговарамо у Бриселу- рекао је он.

Вучић је указао да би дан касније требало да се одржи дијалог без дневног реда са премијером привремених институција у Приштини Аљбином Куртијем.

- По том питању сам много скептичан да можемо доћи до резултата. Довољно је када прочитате Куртијеве изјаве и изјаве његових сарадника да видите да не желе компромис. Све што су рекли „ми ћемо да намећемо вољу, важно је само да нас Квинта подржи“, баш их брига шта ће да каже српски народ на КиМ, а још мање шта ће да о томе говори Београд. Чему уопште дијалог- констатовао је он.

Вучић је међународним представницима, који су рекли да се треба разговарати о Заједници српских општина, али да он мора да буде у складу са Уставом Косова, поручио „је л се ви то шалите? Је л то неслана шала?“.

- Што смо преговарали, ако нешто мора бити у складу са уставом, што смо разговарали? Да треба да буде тако могло би да се примени већ данас, и ту могућност имају сви. Зашто смо преговарали, правили Бриселски споразум? Шта нас брига шта пише у њиховом некаквом уставу који ми не признајемо? Ми мислимо да мора да буде у складу са нашим Уставом Србије- истакао је он.

Вучић је казао да не може ЗСО да буде нека невладина организација која би се бавила продајом жвака, скупљањем гумица и лењира, и слично.

- Убили смо се месецима преговарали и потписали, а сада да буде у складу са Уставом Косово. Шта ће нам Бриселски споразум, ништа онда не треба- нагласио је он.

Вучић је казао да можда мисле свакодневним притиском, када изнесу десетине неистина и нелогичности, да ћемо пет илис сест од њих да прећутимо, не одговоримо нсиста и да оне постану подразумевајуће ствари.

Нико се у Србији и не буни данас, јер су, каже, људи на одморима.

- Моја порука и Квинти пре свега је да ми идемо у доброј вери у Брисел и да желимо да разговарамо о свему. Ви на силу можете све. НАТО ви на силу можете све, не баш свуда у светум али у овом делу сте то већ показали. Да нас натерате да се одрекнемо својих права, да радимо на уништавању споразума који смо потписали немојте да покушавате и сањате- замолио је он.

Вучић је пренео да је много пута, и без обавештавања јавности, разговарао са изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком, указујући на изјаве којима је припреман терен са циљем да га обавесте да може све противправно... да наметну само зато што су добили одобрење Квинте да је исправно, ма како то било бесмислено.

- Ако је тако кажите нам да влада право јачег, да право не постоји, да их не интересује Резолуција УН 1244, поредак УН, на којем толико жучно инситирате када причате о сукобу у Украјини, али када причамо о овом делу Европе и свету то их не занима- рекао је Вучић.

Он је поручио да могу да ураде шта хоће против Србије, али да неће добити наш благослов и сагласност за сопствено уништење.

- Верујем да ће у септембру када влада буде већ формирана у скупштину бити анализирана ситуацију на КиМ. То ће бити прилика за параду и шараду разних политичара и полуполитичара, али је наша обавеза да људи чују шта је то што можемо заједнички да урадимо. Даље се надам да ће разум да превлада и молим оне који мисле да када говоре о неутрализацији тобож криминалних структура на северу, јер то мисле на ликвидацију, да тако нешто не покушавају да ураде- истакао је он.

Рекао је да су му познати планови Приштине и да их моли да то не раде.

- Да не планирају никог да хапсе и убијају, само зато што им смета свако ко је слободоумљив, јер свако чим је Србин он је криминалац. Користиће све политичке патркље у Београду да те људе означе као најгоре не би били припремили терен за њих- објаснио је он.

Квинти је поручио да не дозволе да их Курти лаже, јер никакве пуцњаве из правца централне Србије није било.

- Али никоме нећемо дозволити да ватру отвара на било кога и било где, а посебно не на наше полицајце и војнике у централној Србији, никоме, па ни НАТО-у- подвукао је он.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (54)

НЕ МИРУЈЕ НИ У ПЕНЗИЈИ: Жика открио шта ради после повлачења са телевизије - има везе са српском традицијом