ПРОВЕРЕНИ ПАРТНЕРИ ЗА СТОЛОМ У ШТАБУ СНС: Почињу разговори Напредњака са могућим савезницима

М. Ст.

10. 08. 2022. у 09:30

ВЛАДА Србије биће формирана много пре законског рока да би могла да се суочи да проблемима које ће донети јесен и зима.

ПРОВЕРЕНИ ПАРТНЕРИ ЗА СТОЛОМ У ШТАБУ СНС: Почињу разговори Напредњака са могућим савезницима

Са једне од седница врха СНС, Фото А. Станковић

Како је и раније најављено, председник извршног одбора Српске напредне странке Дарко Глишић и јуче је потврдио да консултације теку по плану и да ће се за седам до 10 дана знати име мандатара и састав кабинета:

- Понављам оно што је потпредседница странке Ана Брнабић рекла, од прекјуче теку консултације са партнерима, прво унутар странке, затим са партнерима са листе, а затим и са осталих листа и врло брзо ћемо знати.

Дарко Глишић, Фото Танјуг

Глишић није желео да коментарише медијске спекулације о персоналним решењима, као ни детаље унутар страначких разговара са консултација:

- Немам ништа ново ни епохално да вам кажем. Било би неозбиљно и неодговорно да било шта говорим о томе пре него што странка изађе са тим у јавност.

И члан Председништва напредњака Горан Весић рекао је да је логично и природно да мандатар буде из редова његове странке, као и да ће СНС имати комотну већину како би доносила одлуке у интересу грађана:

- Та већина се видела и приликом избора председника парламента, јер су за Владимира Орлића гласала 154 посланика, па би у том кругу требало тражити и потенцијалне партнере.

Када се буду завршили разговори, мандатар ће моћи да изађе пред Председништво и Главни одбор СНС, да каже ко ће чинити већину, па затим ћемо са подршком за кадровска решења, изаћи пред Скупштину и посланике који треба да изаберу владу.

Фото: Д. Балшић

СОЦИЈАЛИСТИ ОСТАЈУ НА ДВА РЕСОРА?

ПОСЕБНО ће бити занимљиво како ће се поделити колач власти са социјалистима.

Напредњаци су већ у Београду у коалицији са Дачићевом партијом, па ће се та сарадња вероватно пресликати и на републички ниво. У одлазећој постави у Немањиној 11 СПС је има два министарска места, а највероватније ће се и задржати на тој коти. Извесно је да Новици Тончеву неће бити обновљен мандат, док Ружић има шансе да остане и у новом тиму. Дачића већ "виде" на месту министра одбране, али су то засада само спекулације.

Иначе, план је да се седница Председништва СНС одржи почетком или крајем следеће недеље, након чега би заседао и Главни одбор најјаче странке у Србији који би верификовао кадровску листу. До сада су се као најозбиљнији кандидати за мандатара помињали актуелна премијерка Ана Брнабић и садашњи министар финансија Синиша Мали.

Мада, не треба сасвим искључити ни могућност да лидер странке Вучић у фото-финишу из рукава извуче неко изненађење.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВУЧИЋ: Ја се не борим ни за Путина, ни за Бајдена, већ за своју земљу

ВУЧИЋ: Ја се не борим ни за Путина, ни за Бајдена, већ за своју земљу

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је данас да се он не бори ни за Владимира Путина, ни за Џозефа Бајдена, већ за грађане Србије и државу Србију, и да га не интересује шта имају да му поруче страни лидери, већ да гледа да у овим тренуцима Србија не буде на њиховом удару.

28. 09. 2022. у 13:20

Коментари (1)

Имаш ДВЕ ХИЉАДЕ разлога за регистрацију на моззартбет.цом