НЕЋУ НА МОРЕ, ХОЋУ У ЈАСЕНОВАЦ: Председник објавио чињенице о лажима Хрвата

Новости онлајн

18. 07. 2022. у 17:54 >> 19:17

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се јавности из Председништва Србије.

НЕЋУ НА МОРЕ, ХОЋУ У ЈАСЕНОВАЦ: Председник објавио чињенице о лажима Хрвата

Foto: Танјуг

Председник се најпре осврнуо на консултације о састављању владе које су обављене претходних неколико дана. 

Консултације о Влади

- Верујем да смо не само обавили уставну улогу већ успели да сазнамо нешто више о програмима странака и односу државе према појединим питањима, што су они чули од нас. Најпре смо разговарали са представницима мањинских странака и захтеви су различити. Албанци не желе учешће на републичком нивоу, али интеграцију на локалном, СВМ има исту жељу, исту жељу људи из странке "Муфтијин аманет", имали смо коректан разговор са представицима мањине Хрвата у Србији. Разговарали смо и са Заветницима и Дверима, они су изнели своја опредељења и захтеве по питању Косова и Метохије и не увођења санкција Русији. Неке захтеве смо прихватили, неке не. Зазговарали смо и са листом коју носи Мариника Тепић и са представницима ДСС-а. Са посланицима ПОКС-а смо имали засебно, јер су они тако желели. Изразили су жељу за државотворним приступом. Разговарали смо и са СПС-ом и осталима на листи Ивице Дачића, оценили смо своју досадашњу сарадњу као успешну. Треба да почну разговори између СПС-а и СНС. СНС ме већ обавестио да имају већину у Скупштини Србије, ја сам их замолио да ме обавесте када заврше своје разговоре, како бих могао да предложим мандат лицу које предложи СНС  - навео је председник.  

- Када од њих добијем те информације, предложићу мандатара за састав нове владе. Суштински сам задовољан разговорима. Жао ми је што једна и по листа нису били заинтересоване да у ономе што јесте грађење институција учествују, али верујем да ће се то променити. Задовољан сам конструктивношћу и приступом, али и нивоом одговорности за ситуацију у земљи - рекао је он. 

Фото: З.Јовановић

Енергетика и храна

- Утискујемо гас у наша складишта. Складиштимо гас и у Мађарској како бисмо покрили наше потребе на дневном нивоу. Видите да се данас Гаспром позвао на "вишу силу" у снабдеваеу неке земље. грађани морају знати колико напора педузимамо да се најбоље припремимо за зиму. Још увек нисмо разматрали смањење температуре у становима, али може доћи до тога ако се неко позове на "вишу силу". Нисмо договарали да смањујемо температуре, али имамо све планове у зависности од тога шта може да се деси. Боримо се на дневном нивоу да бисмо обезбедили енергентне - навео је Вучић. 

Како каже набавка угља тренутно иде мало убрзано и очекује се и помоћ кинеских партнера. 

- Боримо се за нафту, разговарамо са НИС-ом. Забранили смо извоз да бисмо омогућили нормалне цене. Што се хране тиче, крајем септембра или почетком октобра ћемо омпогућити извоз житарица како би и пољопривредници могли да зараде. Забрињавајућа је суша - навео је Вучић. 

Гледаћемо да повећање цена електричне енергије и гаса не иде преко 10 посто, што је велики успех, навео је председник уз напомену да Србија до сада није одустала ни од једног великог пројекта што је јако важно. 

Навео је и који све велики пројекти ће бити завршени у будућности, а тичу се пре свега изградње путева. 

- Радићемо и даље и градити и метро, јер је то од суштинског значаја за грађане Србије - истиче Вучић. 

Фото: Танјуг

Забрана одласка у Јасеновац

- Приметили сте да први пут ова информација се није појавила у српским медијима, то говорим због оних који су претходних дана говорили како сам правио циркус и "представу"; тату информацију обхјавио је Јутарњи лист у 7 и 29. То се дешава зато што су они мислили да ћемо ми изаћи у јавност, иако смо ми желели да ноту предамо у тишини, већ је био заказан разговор. Зато су кренули у напад са суманутим аргументима "Вучић је хтео да дође на нашу територију да упали свећу и положи цвеће. Замислите тај хаос који то може да изазове - можда што би моја трака била црвено-плаво-беле боје, у складу са страдалним народом. То нисам могао ни да замислим. Исти наслов је ишао у свим медијима. Све насловне стране говоре о мени и Србији. Они су рекли желео сам да банем и дођем у тајну посету - наводи Вучић уз показивање насловних страна хрватских медија са поменутим насловима. 

- Од њих преписују и два или три медија овде у Србији, нема разлике. 2. септембар 2021. године, месец дана након што је прошло обележавање Олује, њихово славље и наше туговање, и тада смо први пут контактирали кабинет Пленковића (Васиљевић и Мишетић) са нашом моблом да 10. септембра посетимо Јасеновац. 4. септембра је стигла порука из Пленковићевог: "Молимо Вас да померите посјет, због унутарње политичке ситуације". Молба је услишена. Нисмо ни обавестили јавност, јер се тако разговара са партнерима. За нас је Хрватска јако важна због размене и извоза у којем имамо суфицит. Гледали смо да спустимо тензије. То није било све. Првог марта 2022. године поновили смо захтев. Поновљена је молба да посетим Јасеновац 5. марта 2022. Након два дана дошао је одговор да посета није добродошла у овом тренутку. И ниједан медиј није сазнао, нисмо се жалили, били смо добри партнери. Трећи пут, када сам иначе обавестио Пуповца - ако сматраш да има потребе да обавестиш кабинет Пленковића то учини, он је учинио. И није била тајна како кажу. Олују су подсвесно повезали са Јасеновцем, ја нисам никада, али они јесу. Њега сам обавестио да ћемо доћи и да ћемо бити коректни са једном камером. Обавестићемо јавност да смо то урадили - јер је за сваког од нас срамота да 81 годину од када је основан један од најстрашнијих нацистичких логора смрти ниједан српски председник није био у Јасеновцу. Нико као председник у свом мандату никада није био у Јасеновцу.

- Желео сам да одем до краја мандата и да покажем да никада нећемо заборавити српске жртве, наравно и јеврејске и ромске. У четвртак 14. јула у 11 часова отправница послова Богдан је дошла да пренесе молбу Пленковића и Радмана да Вучић не иде у Јасеновац. Пренели су да су збуњени, да су за посету чули неслужбено. Тања Јовић им је нагласила да "председик Вучић нема проблем са тим да ћи ће да буду службено присутни или не, већ да сам у Јасеновац и намеравао да одем у приватну посету без посебног медијског покривања и да свакако не бих давао никакве изјаве које би значиле провоцирање Хрватске државе".  Ја сам рекао да ми не пада на памет више да слушам бесмислице о томе да није време у ово или оно доба године и да само желим да одем и положим цвет и ништа више. Мој грех је у томе што сам желео да уђем у земљу ЕУ и положим цвет на месту где је стотине хиљада убијених у Јасеновцу. Нелогично је да забраните да се тако нешто догоди. Неистина је да сам то урадио уочи Олује, јер сам то покушавао од септембра прошле године, када је обележавање Олује прошло - рекао је Вучић.

- Дакле, број један аргумент да сам то радио уочи Олује је неистина, јер см то радио од септембра прошле године када је обележавање Олује завршено. То да то није одлазак на море, па баш зато што није одлазак на море, јер ја на море не желим да идем. Не желим да идем на море у Хрватски, нисам заинтересован за море. Нећу да идем на море, хоћу да идем у Јасеновац. Под три, пошто су овде говорили да је Тадић као председник ишао у Јасеновац, није истина. Био је у Доњој Градини. Тек толико око истине, да се зна - наводи Вучић. 

Председник је показао како су изгледале насловне стране хрватских медија о овој теми. 

Фото: Принтсцреен РТС

- Тај логор никада није био ослобођен, никада га нису ниједне јединице нападале. Много су се чудних ствари дешавале око Јасеновца. Ова судбина је настављена после Другог светског рата, када је постојао завет ћутања. Броз никада није био у Јасеновцу - каже Вучић, са нагласком да се то наставило и касније. 

- Ја сам коначно решио или да ми забране или да одем и положим цвеће. Море и Јасеновац не треба мешати, мене не ранима море, мене занима Јасеновац - наводи Вучић. 

- Ја сам спремио пасоше, јер је ваљда то потребно за кретање по Европској унији - истиче он. 

Како каже не постоји ниједно стратиште такве монструозности као што је Јасеновац. Каже, испоставило се да жели да иде у "забрањени град". 

- Или су Срби тамо били добродошли само између 41. и 45. - истиче Вучић. 

- Да ли сам крив крив што је мој отац као посмртче усташке жртве, мој отац, или што су спалили седам кућа Вучића? Све куће Вучића су 92. спалили. Извињавамо се ако смо криви због тога, ми ниједну њихову кућу нисмо спалили - наводи Вучић. 

Каже да саобраћајна несрећа са авионом која се спомиње у појединим медијима нека никакве везе са овим. 

Објаснио је и све детаље везане за саобраћајну несрећу авиона о коме се говори. 

- Неко мора да пронађе кривца у Србији увек. Разумем Хрвате зашто сам ја њима увек крив. Разумем зашто ме мрзе. Србија је била до колена Хрватској увек, владари су им служили, никоме није пало напамет да пусти тужиоце да раде свој посао па да се подигне оптужница за убиство деце на Петровачкој цести. Ћутимо кад причате на самитима о великосрпској агресији - а Јасеновц тишина, не сме да се ћути о српским жртвама. Јасеновац је за нас забрањено место. Ми ћемо да радимо тако да у главама српске деце то не буде забрањено место. Биће велике промене у нашем образовном систему, али ћемо улагати и у виртуелне серије, књиге, да људи могу да знају шта се ту догодило. Као што ми не смемо да ниподаштавамо жртве других народа, тако ни наше жртве неће нико бацати под ноге - каже Вучић. 

Истиче да кад год је ишао у БиХ увек је обавестио све о свом доласку, иако није имао обавезу. 

- И сада сам покушао исто, али никада није било време за одлазак у Јасеновац, и никада неће бити - каже Вучић. 

- Немам намеру да се склањам и повлачим пред 300 текстова који су објављени прот9ив мене. Овим у Београду са крив што је Београд и даље космополитски град, али није антисрпски и што се не стиди чињенице да је српски град. Зато вам смета и споменик Сртефану Немањи и обала Јасеновачких жртава. Променила су се времена. 77 година се ниједна градска власт није сетила Јасеновца и наших жртва. Извињавам се што сам то променио, наставићу да утичем да идаље будете љути на мене, јер ће Београд остати и космополитски и српски град - наводи Вучић. 

Питања новинара

Формирање владе

Како је истакао што се тиче формирања нове Владе да ће се за десетак дана знати више информација. 

- Јасно је ко може да формира нову владу, за десетак дана знаћемо нешто више. Биће мандатар или са листе СНС или са листе коалиционих партнера. 

Позив Милановића

Како каже није контактирао ни са једним представником власти у Хрватској, осим Пуповца. 

- Нећу да идем да се купам да би се неком додворавао. Мене занима моја земља и мој народ, и партнерски односи са њима. Ми ћемо увек да гледамо другачије и на НДХ и на оно што се дешавало деведесетих година. Они ће увек Олују да славе, ми да тугујемо - навео је он. 

Нота из Грчке 

- Не знам којим поводом они могу да уложе протест, малопре ме позвао Стефановић и рекао да је све поштовано и да је чисто као суза - рекао је Вучић.

Хрватски званичници у Србији без посебне процедуре

На питање зашто није поштован протокол и приликом трећег покушаја посете у Јасеновцу, Вучић је навео ко је све од хрватских званичника дошао у Србију у последње време, да се ништа није десило по процедури, али да им улазак у земљу није забрањен. 

- Када вам одговара да одем у Јасеновац? Дајте дан, ја нећу имати ништа прече. За мене је одавање почасти српским мученицима од највећег значаја. Ниједан састанак ми неће бити важнији од тог. Кад год ми одобре, али се плашим да од тог посла нема ништа - наводи Вучић. 

- Да ли је требало да било коме од ових хрватских званичника кажемо не можете у земљу? Када тражите разлог да нешто не дозволите, можете наћи хиљаду ствари - каже Вучић. 

- Молим да ми људи који летују у Хрватској не замерају што сам уместо у Ровињ хтео да идем у Јасеновац. Јер ја поштујем њихову жељу да иду у Ровињ - каже Вучић. 

"Јасеновац ми је важнији од сваког мора"

- Обожавам Јадранско  море, то није хрватско море, већ Јадранско, али не љутите се, Јасеновац ми је важнији од сваког мора. Ја обожавам Јадранско море и у Словенији, Италији, Хрватској, али ми је важнији Јасеновац и обележавање српских жртава - наводи Вучић као одговор на питање новинара. 

Каже да трећи пут није желео да прихвати да није време да оде у Јасеновац. Каже да је тамо био са 6 или 7 година и други пут 2011. године, кад није био у влади, али снимци постоје. 

- Урамићу све ово, за децу, за унуке, који ће надам се да се доче својим дедом који није поклекао пред лажима и који је бранио своју Србију и чувао свој српски народ, и који је штитио образ српског рода и државе. Зато смо ћутали и овоме. Зато смо ми ћутали, ми смо штитили њихов образ, а не свој. Ја ћу наставити тако да се понашам, а рекао сам одавно шта је лек, а тада ћу сам да се склоним, другог лека нема против таквих као што сам ја. Предстоји нам много инвестирања у очување наше традиције и културе заједно са Републиком Српском. Убрзаћемо пројекте и радове да бисмо могли децу и унуке да учимо шта jе то што никада не сме да се понови - закључио је председник. 

Јасеновац у Дневнику РТС-а

- Ја сам крив за претплату за РТС. Ја мислим да РТС у начелу пристојна телевизија. Ја сам јутрос видео Дневник, нисам синоћ, имао бих примедбе, али то је ваљда добро. То је део нашег васпитања и културе, где смо се увек извињавали. Да Антонијевић није скупио петљу, ми никада не бисмо имали филм о Јасеновцу, јер нико неће да се замера Ровињу, Дубровнику и Загребу. Шта је било нетачно у том филму? Оригинални говор Лубурића? И реченица "шта ће бити 50 година касније", која се и остварила. Јел то проблем, истина - то је проблем за многе. Када се било шта догоди постоје људи у нашој земљи које увек иду против Србије да би били "ин". Не мислим да треба укинути претплату. Има нас довољно о довољно деце наше која ће наставити да граде Србију и да се не стиде себе. Много тога је пред нама. Имаћемо ми мир са Хрватском и једног дана боље односе, гор ене можемо да имамо. Они који мисле да су унизили мене, унизили су себе. Живеће Србија и српски народ, али и сви остали њени грађани  - навео је председник одговарајући на питања новинара о томе како је овој теми приступљено у Дневнику 2 на РТС-у, где је главни саговорник о скандалозној забрани председнику Србије да оде у Јасеновац, био хрватски министар.  

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

МОЛИТВА ИЗ ХИЛАНДАРА: Вучићу, издржи искушења и притиске

МОЛИТВА ИЗ ХИЛАНДАРА: Вучићу, издржи искушења и притиске

У БЕСЕДИ за славском трпезом у манастиру Хиландар на Светој Гори, игуман Методије позвао је данас окупљене вернике и сав верни народ да се помоле за судбину Косова и Метохије, као и за оне који ће одлучивати о судбини јужне српске покрајине.

27. 01. 2023. у 15:36

РЕЦЕПТ ЗА НАЈУКУСНИЈУ САРМУ: Тајна је у запршци и састојку на дну лонца

РЕЦЕПТ ЗА НАЈУКУСНИЈУ САРМУ: Тајна је у запршци и састојку на дну лонца

У смесу за сарму увек додајте нешто сувог меса, сарма ће добити финији укус, али ипак морате да пазите да због сувог меса не буде прежестока. Пре него што ставите суво месо у сарму обавезно га прокувајте.

27. 01. 2023. у 18:41

ЈЕЗИВО ОСТРВО ЗМИЈА: Држава забранила приступ због отровница - измасакрирале породицу светионичара

ЈЕЗИВО ОСТРВО ЗМИЈА: Држава забранила приступ због отровница - измасакрирале породицу светионичара

ОСТРВО змија, који се налази само 30 километара од обале бразилског града Сао Паола, заиста оправдава своје име. Мада сателитски снимци показују обиље вегетације, стеновите обале и кристално чисто море, ово острво је легло змија.

27. 01. 2023. у 21:00

Коментари (36)

Двојезичне државне школе све траженије, а једна се ускоро отвара и у Београду на води!