КАКО ЈЕ НЕМАЧКИ АМБАСАДОР МОРАО ДА НАПУСТИ СРБИЈУ: "Дипломатске" уцене великих сила – Непримереним понашањем и порукама крше протоколе

Милица Станојковић

03. 07. 2022. у 13:00

ИАКО је по Бечкој конвенцији јасно прецизирано шта је дозвољено понашање у дипломатским круговима, сведоци смо да се протоколи и амбасадорски бонтон често крше, а поготово у преломним моментима какав је садашњи, у светлу украјинске кризе.

КАКО ЈЕ НЕМАЧКИ АМБАСАДОР МОРАО ДА НАПУСТИ СРБИЈУ: Дипломатске уцене великих сила – Непримереним понашањем и порукама крше протоколе

Фото З. Јовановић

Тако су у последње време учестале ситуације да дипломате у својим наступима замешају кашику у кухињу политике свог домаћина, дрско задирући у унутрашње ствари, без икаквог пардона.

На папиру - све су земље и њихови представаници једнаки и у складу са тим треба да се понашају. Међутим, у пракси дипломате великих сила често дају себи за право, указују саговорници "Новости", апострофирајући да злоупотребе конвенције и протоколе и супротно њима - задиру у унутрашња питања, чак и суверенитет државе у којој гостују, па тако и наше.

Како објашњава дипломата у пензији Зоран Миливојевић, јасно је прописано у којим оквирима дипломатска служба треба да се одвија.

- Она по правилу мора да има за циљ одржавање добрих односа између две земље, да се ти односи побољшавају и развијају и да се не ради ништа на штету земље домаћина - каже Миливојевић.

Фото Танјуг

- Према томе, дозвољено је све оно што је усмерено на добру сарадњу и добре односе. Забрањено је мешање у суверенитет и територијални интегритет једне земље, а када се то догађа, домаћин је у могућности да упозори, а чак и да ту особу прогласи персоном нон грата, ако је реч о активностима које доводе у питање стабилност и безбедност.

Према искуству Миливојевића, "сијасет је примера да амбасадори великих сила забораве где су", па шаљу непримерене поруке које задиру у теме изван дипломатских протокола:

- Код нас је био пример покојног немачког амбасадора Андреаса Цобела који је отворено говорио против територијалног интегритета Србије у погледу Војводине, који је рекао да би инсистирање на Косову као делу Србије дестабилизовало нашу земљу, а онда би могло да буде отворено питање Војводине и Санџака. Тада смо морали да реагујемо и наложено му је да напусти нашу земљу. Ако погледамо садашњи тренутак, то су све ситуације у којима се Србија притиска, као и отворено залагање за санкције против Русије. Имате изјаву Сарацина да Србија мора да призна Косово, све што је наредбодавно, у супротности је са правилима. Ту су и многе изјаве на рачун Косова и Метохије, па чак и иступи Виоле фон Крамон спадају у ову врсту.

Мануел Сарацин, Фото Танјуг

Андреас Цобел, Фото Д. Миловановић

И дипломата Бранко Бранковић из угла своје дугогодишње каријере објашњава да у дипломатији мора да се истрпи и када вам се нешто не допада, а да не постоји могућност да се "удари песницом, каже извини и оде". Ипак, велике силе често користе "силу" у дипломатији и понашају се арогантно, а у томе предњаче представници САД.

- Имате стару изреку - "сила Бога не моли, али Бог силу не воли" - каже за Бранковић.

- Велике силе врло често се понашају безобразно, радећи против базичних принципа повеље УН. Када смо ми у питању, добијамо за амбасадора Кристофера Хила, који се још није ни распаковао, а већ изјављује шта Србија мора: да заборави на Исток и окрене се Западу. У највећем броју случајева тај господин амбасадор не би више био амбасадор. Не мора да значи да би био проглашен персоном нон грата, али би било затражено од матичне државе да га повуче.

Бранковић појашњава да је у ранијем периоду било таквих примера и да су "дипломатске силеџије" од нас углавном "добијале" затворена врата:

- Нису их примали на разговоре, били су изоловани, да се не би ишло у крајност и проглашавало персоном нон грата. Ко год направи неки гаф, али који није довољан да би се прогласио за непожељну особу, добија заузврат реакцију домаћина. Кад год ти треба да са неким разговараш, одједном су ти људи стално заузети, схватиш да су те изоловали.

Амерички амбасадор Кристофер Хил у разговору са председником Александром Вучићем, Фото Танјуг

Држава мора да поштује себе и свој суверенитет. Ипак, мора се водити рачуна и о политичком тренутку, јер сада свакако не може да се уради оно што би могло у мирним временима. Ипак, морамо и ми да будемо дипломате, али и да имамо чврст став типа "пријатељу, можеш да причаш шта хоћеш, али ми водимо нашу политику".

Немачки амбасадор Томас Шиб прошле године имао је спорну изјаву када је "оправдао" злочин против хуманости, односно НАТО бомбардовање СРЈ, истакавши да је та операција била неминовна. А наши званичници осудили су је као неистиниту, недипломатску и злонамерну. Британски дипломата Стивен Вордсворт је иницијативу Србије да права на Косову заштити пред Међународним судом правде називао "грешком", а непримереним иступом сматра се и изјава бившег амбасадора САД Кајла Скота, који је управо у згради српске владе изјавио да "косовска влада није такозвана, већ Влада Косова и да су они изабрани представници".

Виола фон Крамон, Фото ЕПА

Да су Срби "шизофрени, да их срце вуче као Истоку, а глава ка Западу" - био је иступ изван дипломатског оквира америчког амбасадора Мајкла Кирбија 2015. године.

Фото И. Маринковић

КИФОВО СКАНДАЛОЗНО ПОНАШАЊЕ

ОСИМ мешања у унутрашње ствари једне земље, било је ситуација у којима су амбасадори напуштали поједине скупове, што такође спада у непримерено понашање. Тако је потез тадашњег британског амбасадора Дениса Кифа, који је демонстративно напустио прославу годишњице напредњака незадовољан критикама на рачун политике Лондона, које је изрекао Емир Кустурица, оцењен као крајње непримерен у дипломатској пракси.

ИНФОРМАЦИЈЕ ПО ПОРУЏБИНИ

ДИПЛОМАТА Бранковић рангира две врсте амбасадора:

- Имате оне који обавештавају своју државу о томе шта се стварно збива у земљи у којој службују, са предлозима како да се унапреди сарадња. Други тип су амбасадори-чиновници. Они обавештавају онако како њихови шефови траже, а то подразумева да шаљу оне информације које ће оправдати политику коју та држава води према одређеној земљи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

СКРИВЕНО У ПЕЛЕНАМА: Цариници затечени - заплена тешка 2,2 милиона динара (ФОТО)