ДИПЛОМАТЕ У ШТРАЈКУ: Побуна у Ке д'Орсеју због Макронове реформе којом укида њихово занимање

Горан Чворовић - стални дописник из Париза

03. 06. 2022. у 21:28

НЕОБИЧНА и ретка ситуација: француске дипломате су се одлучиле на штрајк. Разлог за то је реформа коју је намерио да спроведе председник Емануел Макрон, и то по хитном поступку, којом се, практично, укида функција дипломата од каријере, па међу амбасадоре може фактички било ко, из сфере привреде, спорта, уметности или политике. Тиме се прекида с традицијом дугом још од Наполеона.

ДИПЛОМАТЕ У ШТРАЈКУ: Побуна у Ке дОрсеју због Макронове реформе којом укида њихово занимање

Фото АП

Дипломате су незадовољне, јер сматрају да су за обављање њихове функције потребни контакти, али и знање и искуство. Бес и незадовољство међу њима тињају већ извесно време. Овога пута, изашли су и на улице и истакли пароле којима истичу да су у штрајку и да њихово занимање одумире.

- Дипломатија је занимање, а не функција од три године - истичу побуњене дипломате.

У Француској је обичај да дипломатски мандат у иностранству траје три године.

Штрајкачки одзив је велики, а нешто слично могло је да се види пре двадесет година. Циљ реформе је "диверсификација", мада запослени у Ке д'Орсеју наглашавају да међу њима у канцеларијама већ има доста оних који су стигли из других занимања и бранши. Дипломате се такође прибојавају да ће сада много теже моћи да иду на мисије у иностранство, и да ће то бити резервисано за "дођоше".

Занимљиво је да је штрајк пропраћен чак и у иностранству, у одређеним француским дипломатским представништвима, као, на пример, у Техерану или у Пекингу. Већина амбасадора на тренутним функцијама се, ипак, званично суздржала од обуставе рада.

Амбасадори и високи дипломатски функционери би, убудуће, могли да буду и полицијски префекти или, на пример, финансијски инспектори.

Оно што највише смета побуњеном особљу је између осталог и то што ће, наводно, власт сада лакше моћи да именује пријатеље и страначке колеге на високе функције у дипломатији. Дипломатски кор у штрајку нарочито истиче да је у актуелној ситуацији у свету посебно важно да тај посао обавља стручни кадар.

"ОСВЕТА" ЗБОГ РУСИЈЕ

ПОСТОЈЕ сумње да се на овај потез француски председник Емануел Макрон одлучио још 2019. године, када је оптужио "дубоку државу" оличену у дипломатама, да га спречава у намери да оствари ближе односе с Русијом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (0)

МАРИЋ, БИКОВИЋ, КОСТИЋ... Колико су високи наши глумци?