БИЛ ГЕЈТС ОБЈАСНИО СВЕ О МУТАЦИЈАМА У 5 ТАЧАКА: "Знамо шта треба да урадимо да их спречимо да се појаве"

Новости онлајн

05. 04. 2021. у 18:36

АМЕРИЧКИ милијардер и оснивач Мајкрософта Бил Гејтс у последњих годину дана често је коментарисао пандемију коронавируса, позивао је на вакцинацију и поштовање мера, а недавно се у свом блогу осврнуо на чињеницу да се непрестано појављују нови сојеви коронавируса.

БИЛ ГЕЈТС ОБЈАСНИО СВЕ О МУТАЦИЈАМА У 5 ТАЧАКА: Знамо шта треба да урадимо да их спречимо да се појаве

Фото: АП

Гејтс признаје да га то брине. "Свет је далеко напредовао у борби против ковида 19. Али нове варијанте вируса могле би да угрозе напредак који смо постигли у току прошле године", написао је.

Чувени Американац је потом потанко објаснио како мутације компликују пандемију и то у пет тачака:

1. Већ сте имали посла са мутираним варијантама вируса ако сте икада прележали грип

Вирус грипа брзо мутира и зато се често суочавамо са другачијим варијантама грипа. Дакле, саме по себи варијанте вируса нису необичне, али то такође значи да су потребне и нове варијанте вакцина.

- Корона вирус - као и сви вируси - има само један циљ, да се репликује. Сваки пут кад вирус нападне ваше ћелије, превари ћелију да следи упутства кодирана у њеној РНК да би направила више копија вируса. Када ћелија ствара нови вирус, мора да копира та упутства. Али то је као да идете на час слепог куцања у школи, тешко је искуцати исту ствар без иједне грешке. Шифра вируса који узрокује ковид 19 дугачка је око 30.000 слова. То је пуно прилика за грешку - што коронавирус често користи. Већина грешака доводи до вируса који је или функционално идентичан или не може да се репликује. Али с времена на време дође до промене која вирусу олакшава заразу или избегавање имунолошког одговора. Када та промена почне да се шири међу људима, појављује се нова варијанта - појаснио је Гејтс како долази до настајања нових варијанти.

2. Виђамо исте мутације и то би могло да буде добро

Ковид 19 мутира готово двапут брже од грипа и "много је једноставнији вирус" у односу на грип, каже Гејст, а преноси "Yахоо.цом". Када ковид 19 мутира, то се углавном дешава на истом месту - у одређеном протеину 'спајк' који вири са површине вируса.

- Тај протеин спајк је кључ ширења ковида. Његов облик је оно што омогућава вирусу да захвати људске ћелије. Ако се протеин спајк само мало промени, могао би ефикасније да се повеже са ћелијама (што вирус чини преносивијим) или да отежа имуном систему да га таргетира. Али ако се превише промени, вирус више не би могао да добије унос који је кључ његовог животног циклуса. Како се мутације дешавају само на овом ограниченом месту, исте мутације се појављују на различитим локацијама широм света, али без различитих варијација - рекао је милијардер.

- Неки стручњаци мисле да смо можда већ видели мутације које највише забрињавају, за које је овај вирус способан. Али ковид 19 нас је и раније изненадио и могао би то поново да уради - додао је.

3. Вирус се мења, али пут пред нама је исти

- Чини се да вакцине које се данас праве могу да спрече тешке облике болести, чак и када је реч о новим варијантама, па је следеће велико питање да ли ће вакцина морати да се мења тако да циља нове варијанте - написао је Гејтс.

- У сваком случају заустављање ширења вируса је најбољи начин за обуздавање ковида 19 и спречавање стварања нових варијанти. За сада је кључно да наставите да следите превентивне мере. Ако будемо пажљиви када је реч о социјалној дистанци, ношењу маски и вакцинисању, привешћемо пандемију крају много раније.

4. Нове варијанте истичу колико је важно да вакцине буду доступне

Једноставно речено, што се више ковид 19 шири у свету, то више шансе има да еволуира и научи да пружи отпор вакцинама.

- Ако не донесемо вакцину у сваки кутак планете, мораћемо да живимо са могућношћу да се појави много гори сој вируса. Чак бисмо могли да видимо како се појављује нова варијанта која је у потпуности отпорна на постојеће вакцине - пише овај милијардер.

Кроз програм Ковакс биће могуће испоручити 300 милиона доза вакцине до средине 2021. године земљама са ниским приходима, али Гејтс сматра да то није довољно. "Свету је потребно много више ако желимо да заиста елиминишемо претњу од ковида 19. Надам се да ће богате земље наставити да подржавају рад Ковакса, чак и ако живот почне да се враћа у нормалу у неким деловима света - рекао је.

5. Свет је сада спремнији за нову пандемију

Ако би се свет суочио са још једном пандемијом патогена, требало би да очекујемо да ће да мутира, баш као што то видимо код ковида 19.

- Надам се да ће следећи пут разлика бити у томе што смо боље припремљени и да ћемо раније уочити појаву нових варијанти. Сви алати и протоколи које су медицински стручњаци, истраживачи и научници поставили за праћење варијација вируса биће од непроцењиве вредности у будућности.

- Нема сумње да нове варијанте компликују наше напоре да зауставимо ову пандемију. Чак и када најгоре буде иза нас, мораћемо да будемо на опрезу. Срећом, знамо шта треба да урадимо да их спречимо да се појаве. За сада је најбоље што можете да урадите да бисте се заштитили да следите смернице јавног здравства и вакцинишете се чим будете у прилици - закључио је Гејтс.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)