ОВДЕ ЈЕ НАЈХЛАДНИЈЕ: Нови температурни рекод северне хемисфере

Танјуг

23. 09. 2020. у 17:26

ОВДЕ ЈЕ НАЈХЛАДНИЈЕ: Нови температурни рекод северне хемисфере

Новости

ЗАХВАЉУЈУЋИ раду климатских истраживача при Светској метеоролошкој организацији (WМО) откривен је нови рекорд најхладније температуре северне хемисфере свих времена, који је измерен 1991. године на Гренланду и износио -69,6 Целзијусових степени.

То је за два степена хладније у односу на досадашње познате записе, пренео је британски "Гардијан".

Претражујући архиве топлотних записа WМО са метеоролошких станица, истраживачи су открили да је најхладније очитавање температуре забележила аутоматска метеоролошка станица на Гренланду средином зиме пре скоро 30 година и да је она била готово за два степена Целзијуса хладнија од претходно познатих записа.

Станица Клинк на Гренланду, близу врха ледене плоче, забележила је 69,6 Целзијусових степени 22. децембра 1991. године, што је знатно ниже очитавање у односу на -67,8 Целзијусових степени забележених у Верхојанску у Русији у фебруару 1892. и у Ојмјакону у Русији јануара 1933. године.

Најнижа температура на свету забележена је, међутим, на јужној хемисфери 21. јула 1983. године у станици у Востоку на Антарктику и износи -89,2 степена Целзијусових.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)