ХАГ ОДБИО ТАЧИЈА: Суд ради до окончања процеса

С.С.Р.

26. 11. 2020. у 19:18

ХАГ ОДБИО ТАЧИЈА: Суд ради до окончања процеса

Фото: Принтсцреен

СПЕЦИЈАЛИЗОВАНО веће Уставног Суда при Суду за ратне злочине на Косову и Метохији у Хагу одлучило је да амандмани на члан 162. тзв. Устава Косова које је поднео оптужени и бивши председник лажне државе Хашим Тачи, " умањују права и слободе зајемчене поглављем II Устава".

Он је овим "додацима" на Устав покушао да доведе у сумњу рад ове правосудне инстуције, те да је орочи на само пет година, што је период који је истекао још у августу, као и да ће о дужини суда одлучити Савет Европске уније, али у консултацији са Владом Косова". Уставни суд је проценио да они нису у складу са Уставом.

- Веће Уставног суда је такође поновило да се према члану 162 (13) и (14) Устава мандат Специјализованих већа и Специјализованог тужилаштва наставља до обавештења Савета Европске уније о његовом завршетку - саопштено је у одлуци.

Иначе, специјализовани тужилац Џек Смит рекао је раније да Тачи покушава да поткопа рад суда, као и да је "Косово споразумом са ЕУ преузело обавезу да ће суд радити све док Савет ЕУ не пошаље обавештење да су сви судски процеси проистекли из истрага окончани".

Иначе, Тачи се у Хагу терети са ратне и злочине против човечности, убиства, прогоне, мучења, киднаповања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Tatic Mile

27.11.2020. 04:14

Sve se zna sta su krvnici i zlocinci OVK radili.Na robiju i to dozivotnu poslati sve optuzene a i ispitati i pojedince sa zapada koji su ucestvovali u krvnickim delima a ima ih jer da ih nema ne bi se ovo ovoliko godina vuklo.