КОНТИЋ ЖЕЛИ ОДМАХ У СРБИЈУ: Сагласан са скраћеном процедуром, адвокати двојице других учесника у тучи траже изузеће три тужилаштва

Љ. П. - С. Ђ.

12. 10. 2020. у 20:44

КОНТИЋ ЖЕЛИ ОДМАХ У СРБИЈУ: Сагласан са скраћеном процедуром, адвокати двојице других учесника у тучи траже изузеће три тужилаштва

Снимак напада на Миљана М.

ИВАН Контић (30), осумњичен да је бруталним пребијањем покушао да убије двадесетосмогодишњег Миљана М., у Јеврејској улици у Новом Саду, сагласан је да по скраћеној процедури буде изручен Србији по чијој потерници је и ухапшен.

То је "Новостима" саопштила Аида Музуровић, саветница за односе с јавношћу подгоричког Вишег суда.

- Судија за истрагу саслушао је осумњиченог и одредио му екстрадициони притвор. Сада судија за истрагу прикупља потребне податке и након тога мишљење са списима предмета доставља кривичном већу Вишег суда, који ће одлучити да ли дозвољава његово изручење у скраћеној процедури - појаснила је Музуровићева.

Министар полиције Небојша Стефановић се захвалио колегама из Црне Горе јер су професионално радили са српском полицијом на том случају од првог тренутка.

- Ми желимо да Контић дође у Србију, да му се овде суди. Надам се да ћемо у наредним данима знати више детаља везано за одлуке, то је сада у рукама правосуђа - рекао је Стефановић.

ДВОЈИЦА ОД УТОРКА НА СЛОБОДИ?

ОСУМЊИЧЕНИ О. Л. и Л. В., којима у уторак истиче тридесетодневни притвор, највероватније ће бити пуштени да се бране са слободе , речено је "Новостима" у Вишем јавном тужилаштву у Новом Саду. Како нам је објашњено, није могуће продужити им притвор, јер су казне за кривична дела за која се сумњиче мање од три године. Кад је реч о Контићу, након изручења Србији, он ће бити спроведен судији за претходни поступак Вишег суда у Новом Саду, који ће одржати рочиште о притвору, који је Контићу одређен на предлог тужилаштва на почетку истраге.

- После тога ће осумњиченом бити омогућено да изнесе своју одбрану на начин како то ЗКП предвиђа - наводе у ВЈТ.

Контић је ухапшен у недељу у изнајмљеном стану у подгоричком насељу Забјело, по међународној потерници. Док не буде изручен српским правосудним органима, поступак који се води у новосадском Вишем јавном тужилаштву, због сумње да је 24. августа покушао да убије Миљана М., привремено "мирује". Разлог томе је што су браниоци О. Л. и Л. В., осумњичених за учествовање у тучи, односно за помоћ учионицу после почињеног кривичног дела, поднели захтев за изузеће поступајућег заменика Вишег јавног тужилаштва у Новом Саду, али и Апелационог и Републичког. Одлука о том захтеву, како сазнајемо, још није донета.

Захтев за изузеће свих инстанци органа гоњења, браниоци су тражили 24. септембра, када је жртва бруталног пребијања требало да буде саслушан пред тужиоцем и да предочи свој исказ о ономе што се догодило 24. августа касно увече у Јеврејској улици у Новом Саду.

Објашњавајући због чега се одлучио на такав потез, Горан Карадаревић, један од бранилаца двојице осумњичених, који се налазе у притвору, каже да је изузеће Вишег и Апелационог тужилаштва у Новом Саду, као и Републичког тужилаштва тражио због сумње у непристрасност.

- Ово кривично дело је прво правилно квалификовано као тешка телесна повреда, а онда је без посебних и нових чињеница и доказа преквалификовано у покушај убиства - предочио је Карадаревић, напомињући да су тај предлог подржале и колеге са којима заједно брани двојицу осумњичених.

Правни заступник претученог младића, адвокат Милош Палигорић, ни у понедељак није ништа желео да каже у вези са хапшењем осумњиченог Контића.

- Немам никакав коментар - био је кратак адвокат Палигорић.

О мотиву зверског пребијања Миљана М., које су забележиле и сигурносне камере, још се нагађа. Према незваничним сазнањима, Контић и претучени младић су познаници, а неколико месеци пре тога, дошли су у сукоб. Док је још био у болничкој постељи због тешких повреда, претучени није сарађивао са полицијом и инспекторима који су га посетили у два наврата, није им рекао ко га је и због чега напао. То је учинио тек 2. септембра када је поднео кривичну пријаву и рекао ко му је нанео тешке повреде. Убрзо затим у руке полиције је доспео и снимак немилих сцена у Јеврејској улици.

ИЗГОРЕО "МЕРЦЕДЕС"

НА паркингу испред кладионице "Максбет" у Кисачкој улици, само неколико сати након што је саопштено да је у Подгорици ухапшен Контић, изгорео је "мерцедес ц600". Наводно, возило је власништво фирме "Макспротекта". Из још неутврђених разлога, пламен је букнуо око 1.20 сати после поноћи, а дежурне службе је, како сазнајемо, алармирао радник обезбеђења. Ватрогасци су брзо изашли на терен и успели да угасе пламен. Полиција је о свему обавестила надлежно тужилаштво, по чијој наредби је обављен увиђај. Утврђује се узрок пожара и ко је власник "мерцедеса". Контић је, наводно, био запослен у једној фирми која послује у оквиру "Максбета".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)