ФЕЉТОН - ИДЕЈЕ НИКОЛЕ ТЕСЛЕ И СЛОБОДНИ ЗИДАРИ: Поједини аутори су тврдили да је Тесла примљен у масонско братство

Слободан Кљакић

15. 08. 2022. у 18:00

У ЈЕДНОМ од претходних наставака овог фељтона поменули смо тзв. мешовите ложе у којима су српски и југословенски слободни зидари деловали у иностраним ложама, највише у Француској, такође у Енглеској и Белгији.

ФЕЉТОН - ИДЕЈЕ НИКОЛЕ ТЕСЛЕ И СЛОБОДНИ ЗИДАРИ: Поједини  аутори су тврдили  да је Тесла примљен  у масонско братство

Никола Тесла, геније који је "изумео 20. век", Фото Музеј Николе Тесле

Свакако су радили и у америчким ложама, али о томе до данас нема документованих података. Ову претпоставку изводимо на основу чињенице да је имигрантска заједница Југословена у САД била бројна, да је доста њених припадника успело да се уздигне из свакидашњице тегобног надничарског живота, који је десетинама хиљада тих наших земљака омогућавао тек пуко преживљавање, због скромних надница стечених мукотрпним радом. Осим у Северној Америци, може се претпоставити да су Срби деловали и у масонским ложама у Турској, Румунији, Бугарској, Италији, у земљама Јужне Америке, где год су имигранти с ових простора пристигли.

Пошто на озбиљно истраживање овог питања очигледно треба чекати, не чуди што се као припадник слободнозидарског братства у САД готово искључиво помиње име великана светске науке и проналазаштва Михајла Пупина, који се на масонске везе ослонио и на Мировној конференцији 1919, пошто је на позив Николе Пашића отпутовао у Париз у марту те године.

ИЗ НЕКИХ не сасвим јасних разлога, поједини аутори су износили тврдњу да је и Никола Тесла, тај "чаробњак електрицитета", геније који је "изумео 20. век", такође примљен у слободнозидарско братство, у неку од америчких ложа. Документовани докази који би то поткрепили, колико нам је познато, до данас нису обелодањени.

Један амерички, масонски извор, потврђује, међутим, да су рад Николе Тесле и његови изуми очигледно привлачили посебну пажњу слободних зидара. И не само то, него да су Теслини увиди доведени и у непосредну везу са несумњиво једним од највиших, ако не и највишим ауторитетом спекулативне масонерије, Албертом Пајком, аутором за слободне зидаре фундаментално важног дела "Морал и догма" из 1872. године.

Духовну и научну везу између Пајка и Тесле успоставио је угледни слободни зидар Емерсон Естерлинг, у америчком утицајном масонском часопису "Ново доба" (The New Age), у коме је у августовском броју за 1926. године објавио текст "Силе природе". Врло брзо тај рад је преведен у Великој ложи СХС "Југославија" и објављен у часопису "Неимар".

ЕСТЕРЛИНГ је свој текст започео наводом из поменуте књиге Алберта Пајка, цитатом који дајемо у преводу из оног времена:

"Човек још увек - пише Пајк - мало зна о силама природе. Опкољен, контролисан и управљан по њима, док се он узалудно замишља неодвисним не само од своје расе, него и од универзалне природе и њених бесконачно многоструких сила, он је роб тих сила ако не постане њихов господар. Он нити може да игнорише њихово постојање, нити да просто буде њихов комшија.

У природи има једна најјача сила помоћу које би један једини човек, који би се ње домогао и знао како њом да управља, могао да револуционише и измени лице света.

Ова је сила била позната старим народима. Она је универсални агенс чији је највиши закон еквилибријум; а помоћу које би, кад би наука знала како да је контролише, било могућно да се измени ред годишњих доба, да се у ноћи произведу феномени дана, да се у трену ока пошаље једна мисао око целог света, да се лечи или убија на раздаљинама, да се нашим речима даде универсални успех и да их се пусти да одјекују."

ПОСЛЕ овог цитата, Естерлинг је сажето навео неколико Теслиних кључних изума и поменуо његове "многе друге револуционарне идеје", уз нагласак да је то "човек од акције да идеје пренесе у материјалну форму". Позвао се на Теслу који је 1919. објавио серију текстова у угледном америчком часопису "Електрикал експериментер" великог издавача Хуга Генсберка, серију која ће доцније постати светски позната као Теслина аутобиографија "Моји изуми".

У средиште пажње Естерлинг је ставио Теслине тврдње о његовом највећем изуму - појачавајућем трансформатору, "повећавајућем трансмитеру". Наводећи неколико Теслиних битних ставова из поменуте серије текстова, захваљујући српским и југословенским масонима и у ову средину је стигао глас о поменутој Теслиној биографији.

НАВОДИ Теслиних ставова који следе, наглашавамо још једном, дати су према преводу из 1926. године: "Обзири саме корисности у основи мало теже према узвишнијим циљевима цивилизације. Пред нама су замашни проблеми који се не могу решити једино снабдевањем за нашу материјалну, ма колико обилну, егзистенцију. Када бисмо ми могли да ослободимо енергију атома или да откријемо неки други начин, да развијемо јефтину и неограничену силу на ма којој тачки глобуса, тај успех уместо да буде благослов могао би донети несрећу човечанству тиме што би дао повода размирицама и анархији која би коначно свршила успоставом мрског режима силе. Највеће добро доћи ће од техничких усавршавања која иду за унификацијом и хармонијом, и мој бежични трансмитер првенствено је такав. Помоћу њега ће човечији глас и лик бити свуда репродуковани, и фабрике ће бити у погону на хиљаде миља од водопада који ће давати силу; ваздушне машине летеће око целе земље без застоја, а сунчана енергија биће упрегнута да ствара језера и реке за погонске сврхе и трансформацију бескишних пустара у плодне земље. Његово увађање за телеграфске, телефонске и сличне сврхе аутоматски ће да елиминира статичне и све остале препреке које засад намећу уске границе употреби бежичне енергије."

У ДРУГОМ делу текста Естерлинг је изнео неколико закључака: "Да се опет вратимо на Алберта Пајка и његове наводе у погледу опстанка једне најпотентније силе, и о честим менама којима су силе у природи подложне. Можда се ова сила, како је од прилике ја могу да замислим, иако је не могу замислити да је искључиво и једина електрична, показује бар у једном од променљивих јој фактора, као електрична. У најмању руку, у електрицитету, у манифестацијама невидљиве и често неопипљиве силе, или у силама које јој приписујемо или их као такве дефинишемо, ми имамо моћ да изведемо материјалне ствари са нечим евидентно нематеријалним. Читајући аутобиографске скице Николе Тесле ја осећам више него што стварно видим присутност једног јединственог, суперсензитивног ума. Стварна истина да је он изумео задивљујуће изуме довољан је доказ његове величине, али ја се овде не позивам на ту по нама цењену величину."

СВЕТ НИЈЕ СПРЕМАН ЗА ТЕСЛИНЕ ПРОЈЕКТЕ

ЕМЕРСОН Естерлинг у свом тексту цитира и два Теслина става: "Ја нисам вољан да дозволим неким малодушним и завидљивим индивидуама то задовољство, да су ми моје напоре осујетили. Ти људи нису за мене ништа друго него микроби једне гадне болести. Мој пројекат је одложен законима природе (мисли на рушење торања Ворденклиф - прим. аут.). Свет није био приправан за њ. Био је далеко испред времена. Али исти ће закони на крају владати и од њега направити тријумфалан успех"... "Појачавајући трансмитер био је резултат радова који су протезани кроз године, а који су имали главни задатак: решење проблема безгранично важнијих за људски род него сам индустријални развој".

СУТРА: ТЕСЛИНА ФИЛОЗОФИЈА САГЛАСНА СА МАСОНИМА

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ДВА НОВА УПОЗОРЕЊА НА НЕПОГОДЕ: Спремите се на време - олујни ветрови и грмљавина доносе велику количину падавина

ДВА НОВА УПОЗОРЕЊА НА НЕПОГОДЕ: Спремите се на време - олујни ветрови и грмљавина доносе велику количину падавина

РЕПУБЛИЧКИ хидрометеоролошки завод Србије (РХМЗ) издао је два најновија упозорења. Једно се односи на велику количину падавину данас, а друго за сутра за грмљавинске непогоде са градом и олујним ветром.

26. 09. 2022. у 12:52

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

НА ЛЕЈВЕР купу у Лондону догодио се прекид меча између Стефаноса Циципаса и Дијега Шварцмана, након што су на центру терена виђене језиве сцене самоповређивања једног од гледалаца.

23. 09. 2022. у 20:25

Коментари (0)

ИЗНЕНАДНА СМРТ ЈЕ ПРЕКИНУЛА ЉУБАВ: Он је био муж Јелице Сретеновић - глумица се након губитка заветовала на самоћу