ДРАГАН МАРКОВИЋ ПАЛМА : Србија је економски и политички стабилна - има међународни углед - зато нам долазе инвеститори

Новости онлајн

17. 05. 2021. у 12:35

КИНА је много помогла Србији. Кинези су купили Железару у Смедереву и на тај начин спасили тај крај наше земље од колапса, кинески инвеститори купили су и РТБ Бор и сада извозе у цео свет, а радници на време примају плате.

ДРАГАН МАРКОВИЋ ПАЛМА : Србија  је економски и политички стабилна -  има међународни углед - зато нам долазе инвеститори

Фото: Новости

Кина је, када је корона вирус ушао у Србију, међу првима притекла у помоћ и послала своје лекаре и медицинску опрему, а касније Кина је прва која је Србији послала вакцине против корона вируса - изјавио је данас председник Скупштине града Јагодине Драган Марковић Палма, приликом завршетка прве фазе изградње кинеске фабрике пластичних гранула у Јагодини.

- Србија је имала најблаже мере против корона вируса, а најмањи број умрлих у односу на број становника и то захваљујући одличној превентиви. У другима државама полицијски час је трајао и по 10 месеци, у некима још увек траје, а у Србији су све фабрике радиле и радници примали плате, а велику помоћ привреда је примала из буџета Републике Србије на предлог председника Србије Александра Вућића - рекао је Марковић.

Фото: Новости

- И ми у Јагодини нисмо стајали и за време короне смо радили. Ево ова фабрика наших кинеских пријатеља ће бити завршена до краја овог месеца, а већ следећег месеца стићи ће машине за производњу у ову фабрику. За почетак биће запослено 30 радника, а касније преко 100 радника. Захваљујем се и нашем пријатељу власнику робне куће Yоу март у Јагодини, а који се зове Ђу, а ја га зовем Џо, на чији предлог је ова кинеска компанија Јин Хонг Да дошла у Јагодину. То је најбоља препорука када неко ко је инвестирао и живи 15 година у вашем граду препоручи својим колегама из Кине да и они дођу у Јагодину и Србију. Србија је најсигурнија држава за инвеститоре, јер је динар стабилан. Србија је економски сигурна, политички стабилна и здравствено и сигурна и стабилна са великим међународним угледом. И то је најважније за инвеститоре и зато и долазе у Србију - изјавио је Марковић и најавио за 10. јун отварање немачке фабрике Фишер, у којој већ ради 150 радника, који су прошли обуку у Немачкој, а укупно ће бити запослено 350 радника, а производиће делове за аутомобиле, а за 6 месеци кренуће да се прави нов погон за компанију Фишер у Јагодини где ће призводити шрафовску робу.

Фото: Новости

Марковић је рекао да ће до краја године и аустријски Шибел, који прозводи електроморе започети производњу у Јагодини.

- Свака нова фабрика значи нова радна места и пуњење и локалног и републичког буџета. И то даје сигурност не само радницима запосленим код тих страних инвеститора, него и раднцима који примају плату из буџета - казао је Марковић

Нека цркну душмани 

- Када се поставља кров онда се нешто лепо дешава. И требао сам због оних којји ме нападају да данас овде доведем један народни оркестар и да сви заједно одиграмо једно српско коло и ми Срби и наши пријатељи Кинези, па нека, што би наш народ рекао, поцркају они душмани који нам замерају што чувамо нашу традицију и српско коло, које је УНЕСКО уврстио као културну нематеријалну баштину - истакао је Марковић и најавио за 3. јун полазак делегације од 600 људи у Грчку, од тога 500 лекара и здравствених радника из 25 здравствених установа од Новог Сада до Лесковца, а за све то је, како је рекао, обезбедио донаторе и ниједан динар у те сврхе не иде нити из буџета града Јагодине нити из републичког буџета.

Марковић се захвало и амбасадорки Народне Републике Кине у Србији Чен Бо на подршци и помоћи, као и свим одборничким групама у Скупштини града Јагодине што све одлуке од виталног интереса за град доносе једногласно, одборнику и председнику ГО СПС у Јагодини Горану Милосављевићу, одборнику и председнику Градског одбора СНС у Јагодини Николи Радосављевићу, одборнку коалиције БУНТ – Права Јагодина Душану Марковићу, одборнику ГГ “Нећемо да ћутимо” Мити Арсићу и одборнику Покрета за обнову Краљевине Србије Горану Јеличићу, који су такође присуствовали данашњем догађају.

Присуствовао је и економски саветник кинеске амбасаде у Београду Ли Каи, као и власник компаније Јин Хонг Да Линг Ја Ђанг. Ова компанија планира да има годишњи обим извоза пластичних гранула из Јагодине  око 14 000 тона, а укупна вредост производње износила би од 10 000 000 до 12 000 000 евра годишње.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)