ЖАЛБА ТРГОВЦУ, А НЕ СЕРВИСУ: Потрошачи скупо плаћају незнање о својим правима током периода обавезне гаранције

Е. Б. ТАЛИЈАН

11. 03. 2021. у 11:12

КАДА у року од две године од куповине дође до било каквог квара, због кога производ више не може да се користи с основном наменом, потрошач има право да ту робу замени.

ЖАЛБА ТРГОВЦУ,  А НЕ СЕРВИСУ: Потрошачи скупо плаћају незнање о својим правима током периода обавезне гаранције

Архива

То је период обавезне гаранције, која се назива саобразност. Међутим, купац ће ово, као и остала своја права, моћи да оствари само ако изјави рекламацију продавцу и преко њега води читав поступак. Потрошачи често праве грешку и одлазе директно у сервис, углавном зато што их трговци усмено посаветују да тако ураде. Мислећи да ће на тај начин брже да реше проблем, заправо, само додатно компликују ситуацију.

То се десило и нашој читатељки Јелени Костић из Београда, која је безуспешно покушавала да поправи нову ТА пећ од четири киловата коју је купила код једног познатог трговца белом техником.

- После само месец дана од куповине ТА пећ се покварила, није радила - каже Јелена. - Продавац нам је дао број сервисера. Ми смо га звали и долазио је више пута покушавајући да је поправи. Ниједан извештај о томе нисмо добили ни од сервиса, нити од продавца. Тада нисам знала да имам право да одбијем поправку и да тражим замену, нити да искључиво од трговца треба да тражим решавање проблема.

Јелена је, на крају, одустала од поправке пећи коју је платила око 60.000 динара. Никица Јовановић из Националне организације потрошача Србије истиче да купци у току прве две године, када дође до неког квара на уређају, треба да се обрате трговцу и да са њим воде комуникацију у рекламационом поступку.

- Према закону, сва права која потрошачи имају произлазе из обавеза продавца - објашњава Јовановићева. - Међутим, трговци масовно упућују усмено купце да оду директно у сервис. Али, ако то ураде и прескоче продавца праве грешку, јер ће добити само поправку. Сервис није везан никаквим роковима, док је продавац дужан да одговори на рекламацију у року од осам дана. Такође, сервис не може да нуди замену, већ само поправку уређаја.

Тако, потрошачи, који не знају своја права, како каже, могу да заврше у зачараном кругу сталног поправљања производа. У периоду саобразности, купац има право на замену робе, уколико је дошло до неког квара због кога производ не може да се користи с основном наменом.

- У том случају, купац треба да каже да није сагласан са поправком - прецизира Јовановићева. - Сервис је онда ту само да констатује квар, а потрошач тражи замену.

Када се комуникација у рекламационом поступку води преко продавца, онда он има обавезу да пошаље производ у сервис. Ако је апарат већи, трговац шаље сервисера на кућну адресу. Након тога, продавац је дужан да одговори потрошачу на основу информација које је добио од сервиса, а уколико одбија рекламацију и да наведе разлог за то.

- Управо то образложење потребно је купцу ако хоће да иде у даљу процедуру, да уради вештачење које ће побити тврдње продавца, а на основу кога удружење потрошача онда пише опомену пред тужбу против трговца - наводи Јовановићева.

ПРАВА

УКОЛИКО, у првих шест месеци од куповине, дође до неког квара и производ не може да обавља функцију за коју је намењен, онда потрошач има право на поправку и замену робе, раскид уговора и повраћај новца, као и на умањење цене. После рока од шест месеци, његова рекламација може да се реши на два начина - поправком или заменом за нови производ.

НИКО НЕ ЧИТА

ТРГОВЦИ су, како тврди Никица Јовановић из Националне организације потрошача Србије, дужни да обавесте купце о њиховим правима. Већина њих то и чини тако што приликом куповине даје потрошачу један папир где су им предочена та права из закона, али то, обично, нико не чита.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)