СИРОМАШНИМА ЈЕФТИНИЈЕ И ГРЕЈАЊЕ: Нови Закон о енергетици проширује олакшице за социјално угрожена домаћинства

Е. Б. ТАЛИЈАН

04. 03. 2021. у 11:00

СИРОМАШНИМА ЈЕФТИНИЈЕ И ГРЕЈАЊЕ: Нови Закон о енергетици проширује олакшице за социјално угрожена домаћинства

Фото Танјуг

НАЈСИРОМАШНИЈИ грађани, осим досадашњих повластица, умањења на рачунима за струју и гас, моћи ће да остварују олакшице и за коришћење даљинског грејања.

Ова могућност предвиђена је новим Законом о енергетици, за који се очекује да ће бити ускоро усвојен. Планирано је и да се поједностави процедура за стицање статуста енергетски угроженог купца који им обезбеђује те повластице, као и да грађани буду боље информисани о овом њиховом праву и начинима да га остваре. Министарка енергетике Зорана Михајловић најавила је и да ће се променити границе месечних примања домаћинстава на основу којих се добија тај статус.

Ко ће имати право на олакшице, колико ће умањење рачуна оне донети и када ће потрошачи моћи да их користе, у надлежном министарству кажу да ће се знати када та материја буде регулисана прописима.

- Нацртом закона о изменама и допунама Закона о енергетици предвиђена је могућност стицања статуса енергетски угроженог купца електричне и топлотне енергије и природног гаса - објашњавају за "Новости" у Министарству. - Након израде Уредбе, којом се дефинишу неопходни услови и процедура за стицање тог статуса, и пратећег Правилника, биће познате границе месечних примања домаћинстава за добијање тог статуса и утврдиће се колико ће бити умањење рачуна за грађане који су га стекли. Водиће се рачуна и о поједностављивању процедура.

Након усвајања ових аката, домаћинства која добију статус енергетски угроженог купца моћи ће да остварују повластице и за коришћење даљинског грејања. Сада, на основу важећих прописа потрошачи који испуњавају услове, подносе захтеве за бесплатне киловате струје и кубике гаса.

Ове олакшице до сада је годишње остваривало од 65.000 до 77.000 потрошача, иако је то право омогућено и корисницима социјалне помоћи и дечјег додатка, којих је у децембру 2019. године било око 320.000. Тренутно важећа Уредба прописује да се енергетски угрожени купац у току једне календарске године може определити за умањење месечне обавезе за коришћење само једног енергента. Готово сви се одлучују за одређену количину бесплатних киловата, јер ту олакшицу могу да користе сваког месеца. За природни гас бенефиције важе шест месеци, само током грејне сезоне. Зато право на умањење рачуна за плави енергент користи само од 50 до 70 домаћинстава. Да ли ће ова могућност опредељивања само за један енергент остати да важи и у прописима који ће бити донети, или ће бити усвојено неко друго решење, још увек се не зна. У Министарству кажу да ће то бити дефинисано новом уредбом.

За ову годину су издвојене 1,3 милијарде динара у буџету за енергетски угрожене купце, што је око 29 милиона динара мање од средстава која су лане била опредељена за ту намену. Према последњим подацима, највише енергетску угрожених купаца, 40,4 одсто, било је у дистрибутивном подручју Краљево, а следи Ниш са 29,9 процената потрошача. Најмање корисника имао је Београд, само 2,8 одсто.

ВИШЕ ОД МИЛИОН УГРОЖЕНО

У СРБИЈИ је енергетски угрожено више од милион грађана, односно око 400.000 породица, показује анализа Агенције за енергетику објављена у њиховом извештају за прошлу годину.

- Мање од једне петине укупног броја домаћинстава изложених ризику од сиромаштва је током 2019. године искористило бенефиције које су омогућене потрошачима који стекну статус енергетски угроженог купца - наводи се у извештају Агенције. - Може се са великом извесношћу ценити да се у позицији енергетске угрожености налази више од милион становника.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)