НОВА ЕУ ОЗНАКА НА ГУМАМА ОД МАЈА: Ево како ће возачи моћи да уштеде

Е.Б.Т.

27. 01. 2021. у 17:35

НОВА ЕУ ОЗНАКА НА ГУМАМА ОД МАЈА: Ево како ће возачи моћи да уштеде

Фото Танјуг

НОВА ЕУ ознака на пнеуматицима биће уведена од маја и имаће детаљније информације о њиховим карактеристикама.

То ће омогућити потрошачима да изаберу гуме са ефикаснијом потрошњом горива, што може довести до значајних уштеда које се огледају у трошковима и емисијама. На новој ЕУ ознаци налазе се редизајнирани подаци о класи отпора котрљања и перформансама кочења на мокром, док је ниво буке означен бројем децибела и словима А, B или C.

Новина је што корисници могу да приступе додатним информацијама о изабраном пнеуматику скенирањем QR кода на налепници. Линк са кода води до базе података Европског регистра производа за енергетско означавање (EPREL) који садржи информативни лист о производу.

Друга нова карактеристика, како саопштава један познати произвођач гума,  односи се на два пиктограма у дну налепнице, познатим и као тест пахуљице и пнеуматик без клинова, који су потврда да је реч о гуми са бољим приањањем на снегу и леду, у складу са новим ИСО стандардима.

Од маја ће информације на ЕУ налепницама морати да буду доступне и за пнеуматике за тешка комерцијална возила, класе C1, C2 и C3. На новој нелепници класе од А до C остају исте. Пнеуматици који су раније били сврстани у класу Е због отпора котрљања и пријањања на мокром, сада ће бити у класи D, док ће гуме које су биле у класама F и G, сада бити у оквиру класе Е.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)