ТРУДНИЦЕ И ПОРОДИЉЕ НЕЋЕ БИТИ ОШТЕЋЕНЕ: Министарство саопштило - добијаће пун износ накнаде за време трајања боловања

Танјуг

25. 01. 2021. у 16:05

ТРУДНИЦЕ И ПОРОДИЉЕ НЕЋЕ БИТИ ОШТЕЋЕНЕ: Министарство саопштило - добијаће пун износ накнаде за време трајања боловања

Депозит

МИНИСТАР финансија Синиша Мали изјавио је данас да труднице и породиље ни на који начин неће бити оштећене и да ће наставити да примају пун износ накнаде зараде за време трајања боловања, као што је то био случај и до сада.

Како је истакао, то значи да ће и труднице и породиље које раде у фирмама које су прихватиле одлагање плаћања пореза и доприноса, примати пун износ накнаде зараде и неће бити никаквих умањења тих накнада.

Мали је истакао да се Уредбом о фискалним погодностима и директним давањима привредним субјектима у приватном сектору и новчаној помоћи грађанима у циљу ублажавања економских последица насталих услед болести Ковид-19, то експлицитно и прописује.

- Доприноси чије плаћање је одложено у складу са овом уредбом, сматрају се плаћеним за сврху остваривања права по основу пензијског и инвалидског осигурања, здравственог осигурања, остваривања права за случај незапослености и остваривања права на финансијску подршку породици са децом - стоји у уредби, а саопштава Министарство финансија.

Министар је навео и Уредбу о поступку и начину одлагања плаћања дугованог пореза и доприноса и циљу ублажавања економских последица насталих услед болести Ковид-19, где се наводи да:

- Доприноси чије је одлагање плаћања одложено у складу са овом уредбом, сматрају се плаћеном за сврху остваривања права по основу пензијског и инвалидског осигурања, здравственог осигурања, остваривања права за случај незапослености и остваривања права на финансијску подршку породици са децом, као и остваривања права у друге сврхе.

Фото Танјуг

Као што видите, рекао је министар, у обрачуну накнаде зараде и трудницама и породиљама ће се обрачунавити и месеци за које послодавац није платио дажбине. Министарство финансија је, додао је, то веома јасно прописало.

Поводом навода у појединима медијима да се породиљама издају решења са умањеном накнадом зараде, министар је навео да надлежне службе тренутно испитују сва издата решења, како би утврдили како је и на који начин дошло до евентуалног пропуста.

- Уколико се открије да постоји било какав пропуст, он ће бити исправљен. Труднице и породиље неће и не смеју бити ни на који начин оштећене - подвукао је министар и додао да ће уколико се открије било какав пропуст, бити послата нова, коригована решења у најкраћем року.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)