И КЛОВНОВИ НА БИРОУ РАДА: На новом, јединственом списку занимања министарства просвете, нашло се више од 4.000 квалифиација

Ј. Ж. СКЕНДЕРИЈА

25. 01. 2021. у 09:00

И КЛОВНОВИ НА БИРОУ РАДА: На новом,  јединственом списку занимања министарства просвете, нашло се више од 4.000 квалифиација

Фото И. Маринковић

ВИШЕ од 4.000 квалификација свих нивоа образовања нашло се на новој јединственој листи Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Агенције за квалификације.

Тако ће сада сви они који траже посао преко Националне службе за запошљавање моћи да буду евидентирани само према стеченој дипломи.

Нова занимања су данас јавни бележници и извршитељи, која раније нису постојала, као и многа у области банкарског сектора. Ту су и кућепазитељи, баштовани, собарице, бебиситерке, улични певачи и стендап комичари, клупске играчице, крупијеи, мађионичари, кловнови и акробате, звонари, кобасичари, фризери за псе, батлери и сомелијери...

Фото Н. Скендерија

Према речима Бранка Ружића, министра просвете, до њеног објављивања послодавци су приликом запошљавања особа и њиховог пријављивања на рад користили листу из деведесетих година прошлог века која није садржала податке о савременим квалификацијама које се стичу у систему образовања.

- Особе које траже посао преко НСЗ врло често нису могле да буду евидентиране према стварним квалификацијама којима располажу, већ са неким приближним, за које су се генерације школовале у претходним деценијама - каже Ружић.

УСКЛАЂИВАЊЕ СА ЕВРОПСКОМ УНИЈОМ

ВЛАДА Србије је у јулу 2018. године донела одлуку о јединственом кодексу шифара за уношење и шифрирање података у евиденцијама у области рада. Разлози за доношење новог Јединственог кодекса шифара су усаглашавање домаћих прописа са прописима ЕУ и међународним стандардима, и превазилажење застарелости претходних шифарника.

Послодавци и инвеститори сада приликом пријаве на посао могу да изаберу оно звање које појединац заистa има. То обезбеђује квалитетну комуникацију између оних који запошљавају и оних који траже посао, смањују се препреке мобилности радне снаге, подржава се боља употреба постојећих знања и вештина и боље подударање између понуде и потражње на тржишту рада.

Примена листе квалификација осигураће и бољи квалитет статистичких анализа, а имаће посебан значај и код планираног пописа становништва због прикупљања информација о квалификационој структури становништва Србије.

- Нови шифарник занимања је усаглашен са Међународном стандардном класификацијом занимања - тврде у НСЗ. - Од изузетне је важности да постоји евиденција у области рада, посредовања у запошљавању, усклађивања понуде и тражње на тржишту рада, каријерног вођења и саветовања, статистичких извештаја у сфери образовања, односно уписне политике.

ПРЕЛЦИ

КАДА је реч о профилима које можемо сматрати уметничким занатима, на евиденцији Националне службе за запошљавање, поред осталих, има и оних који траже запослење из oбласти текстилства и кожарства, прелци, кројачи текстила, ткачи, обрађивачи коже и крзна, али и племенитих метала.

НСЗ ће подносити једном годишње Министарству за рад иницијативе за иновирање, односно допуњаваће постојећи шифарник, тако што ће сагледавати стање на тржишту рада, пратити предлоге послодаваца, централног регистра и свих осталих надлежних институција.

Применом нове листе не би требало да се дешава да се, рецимо, тржишту рада не обрати ниједан послодавац са жељом да запосли особу чије занимање спада у групу старих заната: јорганџија, кишобранџија, абаџија, помоћник колара и колар, ужар, пресвлакач дугмади, бижутер, бачвар, бунарџија, котлар-казанџија, сарач, ћилимар.

- Шифарник занимања и стручне спреме базиран је на Јединственој номенклатури занимања, усвојеној 1990. године. Имајући у виду да није у потпуности пратио динамичне промене на тржишту рада, сада је обезбеђена информатичка подршка која је омогућавала слободан унос тачног назива образовног профила, према називу из дипломе - објашњавају у НСЗ.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)