УПОЗОРЕЊЕ! ПЕНЗИОНЕРИ НА МЕТИ ПРЕВАРАНАТА: Под именом ПИО фонда папрено продају сумњиве масажере

Е. Б. ТАЛИЈАН

21. 10. 2021. у 14:30

ПЕНЗИОНЕРИ су све више на удару трговаца - превараната који им продају робу ван пословних просторија, на такозваним презентацијама или доласком на кућну адресу.

УПОЗОРЕЊЕ! ПЕНЗИОНЕРИ НА МЕТИ ПРЕВАРАНАТА: Под именом ПИО фонда папрено продају сумњиве масажере

Фото: Printskrin

Фонд ПИО упозорава најстарије суграђане да неке фирме поново злоупотребљавају име те установе, наводећи је као продавца одређене робе и моле их да то пријаве МУП-у.

У Националној организацији потрошача Србије (НОПС) истичу да су поједина предузећа развила велики бизнис на рачун пензионера. Многи потрошачи наседају на њихове манипулације и папрено плаћају производе, чак и 50 пута скупље од њихове реалне цене. Они поверују у обећање да ће им, на пример, масажери и магнетне простирке, наводно, решити одређене здравствене проблеме. Али ти производи нису медицински испитани и могу и да нашкоде. Њихова цена је око 20 до 30 долара на платформи "Алиекспрес" и сличним сајтовима, а овде је продају за 70.000 или 100.000 и више. НОПС наглашава да се та озбиљна и опасна мрежа несавесних трговаца све више шири и да мора да се разбије. Најављено је да тржишна инспекција масовно креће у проверу оваквих фирми. "Новости" су већ објављивале приче пензионера који су били жртве несавесних трговаца.

- Поново су активне преваре пензионера којима се злоупотребљавају име и углед Фонда ПИО - наводи се у објави ове установе на њиховој интернет страници.

- На мети су углавном, као и до сада, старије особе којима се, на више месечних рата, нуде разни производи. То су углавном масажери, помагала, магнетне простирке, суплементи, а Фонд ПИО се наводи као продавац или чак и као поклонодавац.

Они истичу да Фонд ПИО не комуницира са грађанима на овај начин, да не поклања и не продаје ни услуге нити производе. Зато их моле да ове активности пријаве МУП-у Србије.

НОПС-у се јавља свакодневно велики број пензионера који су преварени на тај начин. Ово удружење је недавно све приговоре које имају доставило тржишној инспекцији. Они ће масовно кренути у проверу таквих трговаца који на овај начин отимају новац наших најстаријих суграђана. Циљ је да се спречи даља злоупотреба приликом продаје наводних медицнских помагала, и коришћења имена ПИО Фонда.

- Контролисаће и висину цена иако имамо слободно тржиште, јер се то мора уредити - истиче Марко Драгић из НОПС.

- То се неће преко ноћи променити, нити инспекција може да им наложи да коригују цене, али мора да се нађе метод како да се то усклади. Није могуће да се дозволи да неко наплаћује 50 пута скупље производ. Поготово што је то усмерено на најрањивије групе, пензионере. Они циљано иду ка њима.

Убеђују их, како истиче, да ће им, наводно, ти производи помоћи и решити здравствене проблеме. Он наглашава да ти масажери, простирке и слична роба коју продају пензионерима, нису медицински исппитани.

- Одакле им дозвола да се таква роба нађе на тржишту - пита Драгић.

- Морају да имају сертификат, потврду да би те производе могли да декларишу и промовишу као медицинско помагало. Све је то за тржишну инспекцију и намера је, ако не може да се заустави њихов рад, бар да се ублаже негативне последице до којих доводи.

У пријавама које је НОПС доставио инспекторима је шест сталних фирми, које су направиле веома развијену и разгранату мрежу широм Србије са бројним другим предузећима, заступницима и теренским радницима. Они на овај начин остварују велики пословни добитак. Драгић наглашава да таквих компанија има много више, али у приговорима које су они добили се тих шест фирми константно појављује.

- Прво позову телефоном, а онда презентацију обаве на кућној адреси најстаријих потрошача или у домовима пензионера, ресторану, кафићу - објашњава наш саговорник.

- То је лукаво организовано, плате им ручак или вечеру, неколико пића и два до три сата презентују производе. За то време убеде пензионере, који обично имају неке тегобе и проблеме, да ће им то побољшати здравствено стање. Човек поверује да ће помоћи себи и одлучи да купи, а ти масажери коштају од 70.000 па навише.

Пензионери се обрате за помоћ НОПС-у када схвате им производ не помаже, или се накнадно посаветују са лекаром и схвате да може и и да им нашкоди, на пример да убрзава рад срца или на друге начине погоршава стање.

Сазнају чим неко оде у пензију

КАКО трговци долазе до базе података са бројевима телефона и то искључиво пензионера је и даље мистерија - каже Марко Драгић из НОПС-а.

- Невероватно је да у дану када неко постане пензионер, они одмах контактирају с том особом. То је посао за надлежне органе. Спорно је и што те фирме долазе до свих података пензионера, као што су име и презиме, адреса, број телефона и вероватно ЈМБГ и остали, који не смеју да буду јавно доступни.

Само у регистрованим продавницама

НАЦИОНАЛНА организација потрошача Србије саветује грађане да производе купују у регистрованим продавницама и апотекама, а да избегавају да то чине путем презентација. Уколико то раде, треба да провере цене и на другим местима. Пожељно је и да се консултују са лекаром да ли је тај прозивод заиста медицински испитан и да ли смеју да га користе или може да изазове и негативне последице по њихово здравствео стање.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)