ЗАЈАМ СВАКОГ ДАНА РАСТЕ ПО 5.000 ЕВРА: Банкама дугујемо скоро две милијарде евра више него лане, највише “скочили” потрошачки кредити

Б. Царановић

20. 10. 2021. у 11:00

БАНКАМА смо тренутно дужни готово 26 милијарди евра, или око 3.000 милијарди динара. За годину дана, то је повећање од око 1,8 милијарди евра. То значи да смо се сваког дана задуживали за додатних 4.877 евра.

ЗАЈАМ СВАКОГ ДАНА РАСТЕ ПО 5.000 ЕВРА: Банкама дугујемо скоро две милијарде евра више него лане, највише “скочили” потрошачки кредити

Фото Д. Миловановић

Само за месец дана, од августа до септембра, становништво и привреда су позајмили око 200 милиона евра. Највећи део укупног задужења чине готовински кредити - 46,9 одсто, а 41 проценат - стамбени кредити. Док дугови расту, подаци Удружења банака Србије сведоче да је доцња у отплати све мања и тренутно је 3,1 одсто.

Привреда је по основу кредита финансијским установама на крају септембра дуговала око 14,2 милијарде евра, становништво око 11 милијарди, а остатак око 600 милиона су позајмили предузетници. То је повећање од 7,4 одсто у односу на прошлу годину, док је у поређењу са претходним месецом, дуг већи за 0,8 одсто. Предузетници су највише зајмили, па су за годину дана од банака добили за 11,5 одсто више новца.

Када је реч о врстама кредита, убедљиво је највећи скок потрочашких кредита - чак 26,5 одсто. Судећи по бројкама, грађани су се осмелили да поново позајмљују за куповину станова и адаптацију, па је ових кредита више за 16,2 одсто. Житељи Србије тренутно по основу стамбених кредита отплаћују око 4,5 милијарде евра.

Готово половина укупног дуга становништва 47 одсто дугова чине готовонски кредити. Више од пет милијарди евра се односи на ове позајмице. Мање је пољопривредних кредита за око два одсто него прошле године, а готово је исти дуг као у августу.

Подаци УБС показали су и да је 1,4 милиона динара просечан остатак дуга по лизинг уговорима становништва. Док је број текућих рачуна већи, кредитиних картица је мање за око седам оосто него прошлог септембра.

- Учешће доцње у укупним банкарским дуговима на крају септембра било је 3,1 одсто, пре годину дана 3,6 одсто, док је на крају прошле године била 3,5 одсто - податак је из кредитног извештаја УБС. - Од 2019. године, удео доцње је мањи за око 1,4 одсто. Највећи удео кашњења у отплати кредита било је 2015. године - чак 18,6 процената.

Ако се погледа одвојено, проблема у отплати има 2,6 одсто кредита становништва, правних лица 3,6 процената а предузетника 3,4 одсто.

ВИШЕ ТЕКУЋИХ У НЕДОЗВОЉЕНОМ

ЗА пет одсто већи је број текућих рачуна за годину дана. Тренутно је у 24 банке око 5,6 милиона клијената отворило 8,2 милиона рачуна. Износ дозвољеног прекорачења у просеку је 42.427 динара. За годину дана за 20 одсто је повећан број рачуна који су клизнули у недозвољен минус - таквих је 265.595 текућих рачуна.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)