ОРЛОВИ БЕЛОРЕПАНИ СПАШЕНИ СИГУРНЕ СМРТИ: У атару недалеко од Оџака пронађене две строго заштићене птице

Љ.П.

17. 05. 2021. у 12:43

ЗАХВАЉУЈУ брзој и заједничкој интервенцији Републичке и Покрајинске инспекције заштите животне средине, Шумарско – ловне инспекције, Покрајинског завода за заштиту прирде, ЛУ „Мостонга“ и Ветеринарске амбуланте „Шапица“ из Оџака, 13. маја, два орла белорепана су псашена од скоро сигурне смрти.

ОРЛОВИ БЕЛОРЕПАНИ СПАШЕНИ СИГУРНЕ СМРТИ: У атару недалеко од Оџака пронађене две строго заштићене птице

Фото: Покрајински завод за заштиту природе

Обављајући редовне ловочуварске послове, Дамир Ивановић из ЛУ „Мостонга“ је приметио у атару између Оџака, Каравукова и Српског Милетића, два белорепана како леже један до другог, што је код њега изазвало сумњу да нешто није у реду. Призор који је видео, одмах је и пријавио својим надређенима, који су о свему обавестили Републичке и Покрајинске инспекцијске органе.

Фото: Покрајински завод за заштиту природе

С обзиром на то да се све дешава око 20 часова, као и на ургентност саме ситуације где се два орла налазе у ропцу за живот, како наводе у Покрајинском заводу за заштиту природе, кључни фактор је било време за које ће им се пружити прва помоћ. Околности на лицу места и положај у којем су нађене птице указивале су на потенцијално тровање пестицидима и то највероватније кроз ланац исхране.

Према инструкцијама Покрајинске инспекције за заштиту животне средине и Покрајинског завода за заштиту природе, ловочувар је птице однео до прве доступне ветеринрске амбуланте „Шапица“ у Оџацима, где им је Тања Јовановић др вет. медицине, пружила прву помоћ. Птице су ту дочекале јутро, до доласка Тима за збрињавање строго заштићених и заштићених дивљих врста животиња из Покрајинског завода за заштиту природе.

Фото: Покрајински завод за заштиту природе

- Орлови белорепани се тренутно налазе у Прихватилишту ЗОО врта Палић, где ће и остати на лечењу до опоравка, а након тога биће враћени у природу -предочавају стручњаци Покрајинског завода з заштиту природе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)