СРБИ НЕЋЕ КРАЉИЧИНОГ АДВОКАТА: Жртве терориста Тачија и Весељија против одлуке Хага да их заступа Британац Сајмон Лоз

С. С. РОВЧАНИН ТОМКОВИЋ

12. 05. 2021. у 08:00

ОДЛУКА да британски адвокат Сајмон Лоз заступа девет српских и албанских жртава, које су се пријавиле у вези са случајем против бивших лидера терористичке Ослободилачке војске Косова Хашима Тачија, Јакупа Краснићија, Реџепа Сељимија и Кадрија Весељија пред Специјалним судом у Хагу, изазвала је бојазан да Енглез неће на најбољи начин бранити права наших жртава.

СРБИ НЕЋЕ КРАЉИЧИНОГ АДВОКАТА: Жртве терориста Тачија и Весељија против одлуке Хага да их заступа Британац Сајмон Лоз

Сајмон Лоз ће заступати жртве у Хагу

У питању је девет људи, који су били на мети оптужених или су њихови најближи страдали у догађајима које третира оптужница против "четворке". Четири жртве тражиле су да их заступа адвокат Александар Оленик, али то није уважено.

Према Правилнику о заступању, у делу који се односи на жртве, наводи се да секретар суда додељује групи оштећених заједничког заступника.

- То чини узимајући у обзир предлог начелника Службе за учешће жртава, консултације са жртвама које су изразиле ставове и интересе и потенцијалне сукобе интереса и друге околности - објашњено је у овом документу.

У одлуци о именовању Лоуса наводи се да је, поштујући наведене процедуре, он именован 7. маја.

Адвокат Тома Фила рекао је да је познато да став Велике Британије није увек ишао нама у прилог.

- Неприхватљиво је да допустимо да оптужени добију блаже казне. Како један адвокат може да брани и албанске и српске жртве? На страну то што је Енглеска традиционално против Србије по тим питањима. Много косовских злочинаца је ослобођено на основу извештаја које су сачињавали британски адвокати - рекао је Фила.

Оленик који је, по жељи жртава, требало да их заступа, казао је да је рано говорити да ли је одлука о именовању његовог колеге из Британије добра или лоша, и да он треба најпре да успостави везу са жртвама и стекне њихово поверење.

Адвокат Лоз има занимљиву биографију. Кривичним правом се бави 27 година. Радио је на случајевима ратних злочина, убистава, превара, сексуланих преступа, трговине дрогом, оптужених полицајаца. Био је тужилац пред Међународних судом за бившу Југославију у случају храватског генерала Јадранка Прлића и осталих припадника војске, који су осуђени за ратне злочине. Занимљиво је и да је део тзв. Краљевког савета где спадају адвокати који имају подршку Круне. Учествовао је и писању сценарија за серије и позоришне представе, а један лик у њима се и зове Сајмон.

ПРИЈАВЕ ОШТЕЋЕНИХ ЈОШ ТРАЈУ

СУДИЈА Специјализованих већа Косова доделио је статус жртве за девет од 17 људи који су аплицирали у поступку против Тачија и осталих. Седам апликаната је одбијено, јер не испуњавају услове прописане статутом тог суда, док ће о једном захтеву бити накнадно одлучено, након што буду достављене додатне информације. Идентитет жртава је под заштитом и они се разликују само по псеудонимима. Пријављивање жртава је даље у току.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)