ДОКТОР КОН О АНТИВАКСЕРСКОМ ПОКРЕТУ: Зашто то постоји је питање које ја себи постављам већ десет година!

Novosti online

04. 04. 2021. у 09:42 >> 09:49

ЕПИДЕМИОЛОГ и члан Кризног штаба Предраг Кон говорио је о попуштању мера против вируса корона у јутарњем програму Прве телевизије.

ДОКТОР КОН О АНТИВАКСЕРСКОМ ПОКРЕТУ: Зашто то постоји је питање које ја себи постављам већ десет година!

Фото Танјуг

Кон је јуче навео да је његова бланко оставка ту и подразумева да је урађено нешто што је урађено противно разуму. То се, према његовим речима, није десило. Упитан да ово прокоментариише, Кон наводи:

- Питан сам да ли ћу дати оставку, ништа то ново није. Нешто нисам жељан ове позиције. Видите о чему се ради.

Он је јуче рекао да оставку треба да поднесу они који су одговорни за спровођење мера, а Кон наводи да је то рекао јер нема са њим везе да ли неко поштује мере.

- У том смислу сам то рекао, а кад се извуче из контекста има други смисао - додаје.

Говорећи о отварању угоститељских објеката, рекао је да се готово ништа и не мења, јер су људи ионако седели у баштама.

- Сада је већ трећа недеља како имамо мере на снази. И ове суботе и недеље је све било затворено, а ове "корекције" од понедељка подразумевају рад угоститеља на 50 одсто капацитета - каже Кон.

- Када се говорило о размаку од два метра између столова, људима није било јасно да је то два метра између особа, а не од центра стола, мора да се прецизира. Када се седи, у башти мора да се носи маска, а да не причамо о затвореном простору - каже Кон и додаје да смо поштовали најосновније мере, не бисмо морали ни да се затварамо.

На питање зашто људи не поштују мере за спречавање ширења вируса, каже да можемо уочити две групе људи.

Оценио је да се ради о пркошењу и инећењу што су људске слабости.

- Ако говоримо само о мерама, то је једна прича, ако говоримо о вакцинацији то је дуга прича, јер антиваксерски покрет има дугу историју.

Каже, има и људских слабости које може да разуме, оне које желе да уживају у музици, "баш их брига за корону".

- Има и оних који то раде из свесних побуда да изазову отпор, а нема ниједног разлога за отпор према вакцинацији, јер је она излаз из ове ситуације. Посебно јер је препоручена, а не обавезна - каже и додаје да би вакцинација против вируса корона можда требало да буде обавезна за здравствене раднике.

- Тај предлог треба озбиљно схватити, ја подржавам тако нешто - наводи и додаје да је вакцинација против грипа и Хепатита Б за здравствене раднике обавезна.

Додаје да је утицај антиваксера много већи због друштвених мрежа, али их је и раније било.

- Мене они уопште не интересују, већ вакцинација. Ко бира да се не вакцинише, одабрао је вирус. Ако се масовно вакцинишемо, итекако ћемо живети нормално - истиче Кон.

На питање зашто неки здравствени радници не желе да се вакцинишу каже:

- Чињеница је да то постоји, а зашто је питање које ја себи постављам преко десет година. Мислио сам да то код нас не може да прође. Ми имамо јасно дефинисане антиваксерске поруке. Има оних који су за "избор". Ја се питам, какве то везе има кад ово није обавезна вакцинација, питам се какав је то активизам.

Упитан зашто је глумац Власта Велисављевић преминуо и након ревакцинације, и какав је његов одоговр на то, Кон наводи да се у закључивању не може на основу појединачних случајева закључивати нешто опште.

- Ефекти вакцинације се виде - сматра Кон.

- Види се када се упореде места са различитим обухватом - у месту где је већи обухват долази до заравњења. Ми те резултате већ сада видимо. Већ са једном дозом је заштитино деловање око 80 одсто - наводи др Кон.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)