НЕОПХОДНЕ СУ НАМ ОШТРИЈЕ МЕРЕ: Доктор Ђерлек пред седницу Кризног штаба истиче да је притисак на здравство огроман

Танјуг

05. 03. 2021. у 09:14

НЕОПХОДНЕ СУ НАМ ОШТРИЈЕ МЕРЕ: Доктор Ђерлек пред седницу Кризног штаба истиче да је притисак на здравство огроман

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

ВЕЛИКИ је притисак на здравствени систем због новог пораста броја оболелих од корона вируса и неопходне су оштрије мере пре свега када је реч о окупљању већег броја људи, рекао је данас државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек.

- Свакодневно се анализира свака ситуација и ја верујем у искуство и кредибилитет људи у Кризном штабу и сигуран сам да ће донети најбољу одлуку - рекао је Ђерлек за РТС.

Према његовим речима, у Београду је алармантна ситуција, али и у другим градовима.

- У Београду смо јуче имали 3.600 прегледа у ковид амбулантама, прекјуче 4.000 а повећан је и број пријема у односу на отпуст из болница. Очекујем да ће министар Лончар одлучити о проширењу капацитета а то значи враћање неких болница у ковид систем - рекао је Ђерлек.

Додао је да је ситуација погоршана и у Војводини, Шапцу, Крагујевца и скоро свим деловима Србије, али је оценио да ће се успети у заустављању даљег ширење вируса.

- Оно што може да нас радује јесте имунизација која протиче у најбољем реду. Долази нам још пола милиона вакцина кинеског произвођача ''Синофарм'', а у понедељак стиже и редовна испорука ''Фајзера''. Зато је важно да ширење вируса не заустави имунизацију - истакао је Ђерлек.

Према његовој оцени, ако се заустави ширење вируса и настави вакцинација, може се очекивати да до јуна преко два милиона грађана прими обе дозе вакцине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)