АУТЕНТИЧНА ФОТОГРАФИЈА: Погледајте слику усташког маља којим су мучки убијани затвореници у Јасеновцу и другим логорима (ФОТО)

Новости онлајн/М.С.

22. 02. 2021. у 16:49

СВЕТСКА телевизијска премијера филма "Дара из Јасеновца" пробудила је велико интересовање у читавом региону.

АУТЕНТИЧНА ФОТОГРАФИЈА: Погледајте слику усташког маља којим су мучки убијани затвореници у Јасеновцу и другим логорима (ФОТО)

Фото: Принтсцреен

Посебну језу код гледалаца, али и извесну запитаност над тим да ли су сва зверства од (не)људске руке, која су у филму приказана, заиста могућа, изазвале су многобројне сцене које приказују најстрашније видове тортуре логораша, које се готово увек завршавају смрћу.

На филму је између осталог као један од многобројних начина мучења логораша приказан и омражени "србосјек" - врста ножа којим су клани логораши хрватских концентрационих логора током Другог светског рата.

Поред србосјека, у појединим сценама приказан је и још један "чувени" усташки алат за убијање логораша - маљ.

Убијање маљем у главу било је један од најчешћих видова масакрирања заточеника у усташким логорима, како је истакао и др Гидеон Грајф, главни истраживач Института за холокауст „Шем олам“ у Израелу, који је радио студију „Јасеновац, Аушвиц Балкана“.

У посебном издању Политике, из 1991. године, под називом "Досије злочина" објављена је аутентична фотографија усташког маља којим су ибијани затвореници.

Фото: Принтсцреен/Политика

- Осуђеници су морали сами да ископају дугачке и дубоке јаме, усташе су их скинули до гола, избили им златне зубе или зубала, па је затим жртва морала да скочи у раку, где ју је дочекао усташа или циганин, те ју ударио маљем по глави или јој пререзао гркљан ножем - једно је од многобројних језивих сведочанстава бивших логораша.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (4)

Zagi

22.02.2021. 23:14

Prvo ovo na slici nije malj nego macola. Tuzno je da scenografista nezna raliku izmedju jednog i drugog. No to je dojam citavog filma, koji se zove filmom, a u stvari je jedna tragicna drama sa nekih 20-tak statista koji su uvijek prikaziju, tako da filmu nedostaje sirina. Samo u Jasenovcu je bilo 1.500 ustasa, a filmom dobijamo dojam da je sve to organizovala mala grupa ljudi. Nigdje ni jedne orginalne snimke zlocina koje se bar mogu naci na internetu. Samo jedna slika na internetu gdje dvadesetak ustasa stoji nad jamom u kojoj se ne mogu prebrojati zrtve, a u citavom filmu su par jama sa par zrtava, ovaj fim cini nevjerodostojnim. Imam osjecaj kao da je neko zelio ovim filmom umanjiti ustaske zlocine nad civilima. Ovaj film kao da je pravila ekstremna hrvatska desnicarka Zeljka Markic i finansirao HDZ. No nadam se da je ovo samo pocetak prije uradka jednog pravog fila o Jasenovcu. Bio bih najsrecniji kada bi se taj film uradio zajednicki izmedju Hrvatske ( Lordan Zafranovic ) i Srbije ( Emir Kusturica ). Lijep pozdrav

Banacanin

23.02.2021. 04:55

@Zagi - Zagi лепо си овјаснио да сте ви усташе понос ваше Хрватске и да је Јасеновац измишљотина, али вук длаку мења а ћид никада, истина се сакрити неможе!