ДОКТОРКА КИСИЋ О ПОПУШТАЊУ МЕРА: Нећемо чекати нула заражених да бисмо то урадили

Novosti online

09. 02. 2021. у 08:46

ДОКТОРКА Дарија Кисић Тепавчевић, министарка за рад, запошљавање, социјалну и борачку заштиту и члан Кризног штаба за борбу против корона вирус, казала је јутрос да ће се противепидемијске мере сигурно попустити пре него што дођемо до нуле у броју заражених на дневном нивоу.

ДОКТОРКА КИСИЋ О ПОПУШТАЊУ МЕРА: Нећемо чекати нула заражених да бисмо то урадили

Фото: Принтскин

Она данас неће присуствовати седници, јер ће бити у Скупштини пошто је после 30 година чекања Закон о социјалним картама на дневном реду у Парламенту, али је рекла да у наредном периоду фокус треба да нам буде да је вирус још ту.

- Оно што можемо да видимо последњих дана и недеља, ношени таласом фантасичног спровођења вакцинације, да је атмосфера оптимизма. Имамо разлог за оптимизам, али вирус се још ту. Још увек нисмо довољно јаки. Чињеница је да је вирус ту. Код сваког 5. тестираног потврди се присуство вируса, а треба да напоменемо да је и даље пет до десет пута више асимптомских случајева.

- Вирус јесте ту, ми и даље морамо да чинимо што је у нашој моћи да спречимо да се инфицирамо. Полако градимо колективни имунитет, и надамо се да ћемо ускоро достићи тај ниво који ће спречити ширење болести, али не смемо да станемо, не смемо да се опустимо - казала је она.

На питање да ли треба да сачекамо за попуштање мера да неколико стотина прими другу дозу вакцине, коју је до сада примило 23.000 грађана, подсетила је да ми и даље имамо на дневном нивоу око 2.000 нових оболелих.

-  Ми градимо колективни имунитет доста успешно у односу на већину земаља, али то не сме да нас учини слабим. Бићемо јачи. Не смемо да се опустимо. Наши грађани јасно виде да смо преузели активну борбу, да сада нападамо вирус. Питања око попуштања мера увек су најпопуларнији одговори, али кад год да се то деси, да ли је то данас или у неком другом временском периоду, то не значи да вирус није ту. Око 2.000 оболелих имамо сваког дана. Пробајте да избројите до 2.000, видећете да то траје.

- Не треба да нам не буде фокус када ће мере да се попсуте, када ће да се промени радно време. Очигледно је да ће мере да се попусте пре него што број буде нула, али и када буду једноцифрени бројеви треба да будемо свесни да је вирус још ту - рекла је проф. др Дарија Кисић Тепавчевић и додала да је у геронтолошким центрима до сада другу дозу вакцине примило 8.000 особа.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (1)

sanja

09.02.2021. 15:00

Kome verovati, Kon kaze nema popustanja mera, a Daria tvrdi suprotno, uglavnom ne zna se ni ko pije ni ko placa, a ja sam izgradila svoj imunitet sa reishi kapsulama, opc+c, cinkom i ne plasim se korone...