СТАРИЈИ ДОЛАЗЕ СА ТЕЖИМ КЛИНИЧКИМ СЛИКАМА: Лекари о последицама након зимовања

Novosti online

03. 02. 2021. у 11:23

ОНО што смо сви имали прилике да видимо претходних дана јесте да је број новозаражених донекле мањи, што је омогућило искључивање КБЦ Бежанијска коса из ковид система, рекао је данас након састанка са министром здравља Златибором Лончаром и другим директорима ковид болница др Горан Стевановић.

СТАРИЈИ ДОЛАЗЕ СА ТЕЖИМ КЛИНИЧКИМ СЛИКАМА: Лекари о последицама након зимовања

Горан Стевановић / Фото Танјуг

- Нажалост, нисам сигуран да ћемо овим темпом моћи и даље да наставимо искључивање болница - додао је.

Како каже, стабилан је прилив позитивних и новооболелих.

- Један од њих (новооболелих) има и контакт са скијалиштима и зимовалиштима, али не директно, него млађи који су били на скијању имали су неке тегобе, а онда старији долазе са тежим клиничким сликама - истакао је Стевановић.

Он је упозорио и да једна доза вакцине није довољна за стицање имунитета, те да је потребно да прође најмање 10 до 15 дана од друге дозе како би особа била имуна на корона вирус. То значи да је потребно строго се придржавати превентивних мера.

- То је важно и због других респираторних инфекција, чак и када смо вакцинисани, те мере превенција на местима са велким бројем људи, ношење маски... треба да остане на снази - додао је.

Како се буду кретали бројеви и потреба за постељама у болницама разматраће се даља могућност редукције ковид капацитета.

- То нам је жеља, да имамо што мање оболелих од ковида и да се посветимо пацијентима који немају ковид - додао је.

Болница Бежанијска коса је већ почела у току јучерашњег дана да дислоцира болеснике којима је потребан наставак лечења и отпушта излечене.

- Следи дезинфекција болнице која ће трајати 4-5 дана. КБЦ Звездара од понедељка ради пуним нон-ковд капацитетом - казао је Стевановић.

Ђерлек: Број пацијената на респиратору не опада, то умањује вредност вакцинације

- Завршили смо састанак са министром здравља Златибором Лончаром. Имали смо разговоре на више тема, оно што нас у Министарству здравља забрињава је што број новозаражених не опада и број пацијената на респиратору не опада. То значи да морамо да будемо врло опрезни, да се придржавамо епидемиолошких мера, да носимо маске и држимо дистанцу. Све то умањује вредност вакцинације - казао је др Мирсад Ђерлек.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)