ВОЈНИ РОК У СРБИЈИ: Ово су сви детаљи могуће обуке, а једно питање се намеће као кључно

Р. ДРАГОВИЋ

30. 01. 2021. у 10:00

ВОЈНИ рок, уколико држава донесе одлуку да одмрзне обавезу служења војске обустављену 2011. године, трајаће најкраће три, а најдуже осам месеци. Младићи би за време проведено у касарнама примали одређену накнаду, а уживали би и друге привилегије, попут предности приликом запошљавања у државној служби. Све то не искључује професионални састав који би и убудуће био окосница оружаних снага.

ВОЈНИ РОК У СРБИЈИ: Ово су сви детаљи могуће обуке, а једно питање се намеће као кључно

Фото архива

Ово је "костур" анализа на којима већ месецима ради врх Војске Србије поводом све гласнијих захтева да се поново уведе обавезно служење војног рока. У фокусу војних стратега је више сценарија, различитог трајања, обима и цене. Одлуком да младићи поново иду у строј, оружане снаге би трајно решиле питање попуне јединица и обучености резервног састава, а држава би подигла спремност грађана за одбрану. Са друге стране, поновно увођење "рочне" војске коштало би државу између 50 и 100 милијарди динара годишње.

Метла или пушка

ПРИГОВОР савести као модел за одбијање служења војске и ношења оружја уставна је категорија и свакако ће имати своје место и у будућим концептима војног рока. Постоји, међутим, и идеја да служење отаџбини уз приговор савести буде најмање два пута дуже од војног рока и да се обавља у - комуналним предузећима.

Да је враћање обавезног војног рока тема којом се држава већ бави потврдио је и председник Србије Александар Вучић, уз јасну назнаку да ће о овом питању бити отворен и шири друштвени дијалог. Вучић је изнео и скицу трошкова овог подухвата:

АНАЛИЗА Коначну реч о овом питању држава ће дати после јавне расправе, Фото Танјуг

- Само за обезбеђивање хране требало би издвојити око осам милијарди динара, односно 70 милиона евра. Уколико буде одређено да регрутима следује и накнада, то ће додатно коштати између 1,2 и 1,8 милијарди динара. То су лоше стране ове иницијативе. Добре су, између осталих, и што би отварањем касарни и враћањем војске оживела празна и замрла места у Србији.

Према сазнањима "Новости", војни врх није сагласан око трајања евентуалног војног рока - Генералштаб, на бази свог искуства, залаже се за период од шест до осам месеци, док су у Министарству одбране ближи краћој верзији - од три до четири месеца.

Анкета

Колико треба да траје војни рок у Србији?

У ТРЕЋИНИ ЕВРОПЕ верни ДРЖАВИ

ОД 40 држава у Европи које имају оружане снаге, у 14 постоји војни рок. На овом списку је вечно неутрална Швајцарска, затим Данска, Шведска, као и Грчка која је у оквиру јачања оружаних снага прошле недеље донела одлуку да војну обавезу продужи са девет на дванаест месеци. Већина армија најснажнијих држава на свету бира комбиновани модел, који укључује професионални, али и регрутни састав. Последњих година у Европи је све више иницијатива за поновно увођење служења војске, чак и у државама које су од овог модела одавно одустале.

Заговорници поновног слања регрута под опасач у прилог овој иницијативи наводе да би војска тиме била јача и бројнија, што није без значаја с обзиром на безбедносне изазове који постоје у свету. Они упозоравају да ће врло брзо доћи време када ће Србија остати без одбране, јер се резервни састав годинама топи.

Фото Н. Скендерија

Проста рачуница показује да је од 2011. године, када је званично обустављена обавеза служења војног рока, Србија изгубила око 500.000 припадника резервног састава. Уколико се овакав тренд настави, за десет година оружане снаге имаће драматичан мањак људства за попуну по ратној формацији.

Стефановић: Служење отаџбини није разонода

МИНИСТАР одбране Небојша Стефановић рекао је јуче да Драган Ђилас и његови сарадници покушавају да обезвреде Војску Србије, као и да чине све да идеју о поновном увођењу обавезног служења војног рока обезвреде и обесмисле.

Стефановић је у саопштењу навео и да иду чак дотле да кажу да је увођење војног рока популистичко и непотребно, као и да се војни рок служи из разоноде.

Фото Н. Скендерија

- "Никада нећу дозволити да се неко поиграва са Војском Србије. Служење војног рока и служење својој отаџбини није разонода. То је светиња и понос - поручио је Стефановић и поновио да држава још није донела одлуку о поновном увођењу обавезног служења војног рока, али да је он лично подржава.

Према подацима Клуба генерала и адмирала, од 2003. до 2010. у касарне је упућено око 190.000 регрута, што је у просеку око 22.000 годишње. После обуставе обавезног служења и увођења добровољног концепта, за касарне се пријавило мање од 10.000 младића и девојака. Стање резервног састава, због тога, умањено је за око 180.000 војних обвезника. Истовремено, због прекорачења старосне границе, број обвезника из резервног састава смањен је за више од 350.000 људи.

- Професионална војска је скупа, а омогућава делимичну попуну само по мирнодопској, не и по ратној формацији - подсећа Миломир Миладиновић из Клуба генерала и адмирала. - Комбиновани систем који укључује и војнике на служењу војног рока неупоредиво је бољи. Идеално је да трећину састава чине професионалци, а остатак регрути.

Некадашњи начелник Војне академије пензионисани генерал Видосав Ковачевић поздравља сваку иницијативу за одмрзавање обавезе служења војног рока и наглашава да је то национално, одбрамбено, а не економско питање:

- Колико би коштало буџет питање је неупоредиво мањег значаја спрам позитивних ефеката који би били постигнути. Недопустиво је да због једне погрешне одлуке из 2011. скоро пола милиона младих људи, у пуној животној снази, није обучено да брани себе, своју породицу и своју државу.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (17)

Miodrag iz Peći

30.01.2021. 16:07

@Dalibor - Kada te roditelji nisu naučili reda neće ni kaplari. Inače. Tek kada Srbija bude jednonaciona a ne kosada oko 38% stanovništva nisu Srbi i to skoncetrisani u pojedinim delovima (Bošnjaci u Raškoj Oblasti, Albanci u Lapskoj Dolini i Mađari i Hrvati u Vojvodini) koji su skloni separatizmu i uvek su bili u svim ratovima a naročito ovim poslednjim žedni srpske krvi treba izbegavati obuku i naoružanje istih da nam se ne bi dešaval one nemile scene iz Lore, Zagreba, Sarajeva, Tuzle ili postupak onog generala koji je ostavio na stotine tenkova ustašama a Tepić srbski Sinđelić ratnim zločincem. U mojoj Peći jedan nažalost Srbin iz Vrake u Albaniji i koji je oženjen Albankom istovario je pun šleper oružja i municije u svoje dvorište ostavio ga UQK i u njega natovario stvari i nameštaj i tehničku robu koju je pokrao i odvezao za Belegiš kraj Beograda. P. S. Kakav crni klub "Admirala i Generala" njih bi sve u haps jer su sve ratove izgubili i od onakve najviše Srbije veće i od Dušanovog carstva Jugoslavuje sve Srbe smestili u patrljak od Srbije sa gotovo 15% izbeglica i interno raseljenim Srba.

TheSage

30.01.2021. 15:39

Ne sviđa mi se ideja da mladići i devojke, zbog prigovora savesti, vojni rok služe u komunalnim preduzećima. U svakoj kasarni ima toliko komunalnih poslova pa zašto na nivou garnizona ne bi bila formirana posebna jedinica koja bi imala osnovni zadatak svakodnevnog održavanja kasarnskih površina, obavljanja protivpožarne zaštite, pranja i peglanja vojničkog veša i td. Vojnici pod oružjem da se bave obukom a ne da celo leto kose travu po kasarni i vojnim skladištima. A što se tiče uniforme, momci i devojke, sa prigovorom savesti, mogu nositi jednoobrazne plave komplete odela i kombinezona sa jasnim obeležjima da izvršavaju obavezu prema državi.

Zeks

11.02.2021. 20:26

@TheSage - Ja nigde ne pročitah da će devojke da služe vojni rok, samo mladići. Odslužim ja vojni rok, pošteno i časno odradim svoju obavezu prema državi, vrati se kući i nema posla na vidiku. Odem do jedne kasarne u Novom Sadu i podnesem prijavu da budem vojnik po ugovoru. Bio sam dobar vojnik, među najboljima u izviđačima u Nišu septembarska klasa 2006. sa dobrim preporukama, očekivao sam da budem primljen. Medjutim stigne mi odbijenica i tu navedeno ko je primljen, 4 muškaraca i 4 cura. Još uvek kući čuvam tu odbijenica da ako me pozovu u neke rezervne sastave da im to priloži kao moje odbijanje da se odazovem državi. Moj klasić isto tako podneo da se aktivira i isto ga odbiju i dečko ode u legiji stranaca i prime ga bez problema. Izvinite na dugačkom postu, sve najbolje i uuuaaa za služenje vojnog roka

Prastari vojnik

30.01.2021. 16:16

A devojke,šta sa njima?Šta je sa,toliko nametljivom,"rodnom ravnopravnošću"?U Skupštini je pola žena,hajde da vas čujemo sad!Ako je OBAVEZA,onda je obaveza za SVE-RAVNOPRAVNO!!!Nije obuka,rano ustajanje i nošenje puške uopšte teško.Ravnopravnost za SVE!!!

Desimir Vasković

30.01.2021. 17:35

Vojni rok se služi da bi se svaki sposoban, punoletan građanin odužio domovini i bio osposobljen da u svakom momentu stane na branik otadžbine. Sadrži tri celine: -osnovna obuka regruta 3 meseca -obuka po uskoj specijalnosti roda vojske3 meseca - uvežbavanje sa ostalim rodovima vojske 3 meseca - završna vežba sa ocenom obučenosti vojnika 15 dana

Jon

30.01.2021. 17:39

Treba da traje 6 meseci i da bude plaćen i radni staž. Svo vreme obuka, ne metlanje po krugu, ne pomoćni neki radovi, već pucanje, svaki da ispali 10 metka jedinačno, 50 rafalno,, tazvi vidodi I rodovi vojske, posebno tenkovski jedinice, rvpvo, hemijsko biološka vojska.

Milan

30.01.2021. 18:13

Bravo, odavno je trebalo vratiti sluzenje vojnog roka. Umesto da se drogiraju, piju i da se biju, ne znajuci ni krevet da zategnu, kasno lezu a rano ustaju, vreme je da se danasnji mladici dovedu u red. Samo ostati dosledni i uvesti minimum 3 meseca obuke i 3 meseca rada.

LJubiša

30.01.2021. 23:49

Što se tiče trajanja vojnog roka, izuzeo bi 63. padbr. Naime, smatram da bi oni koji žele da služe vojni rok u 63. padbr. budu spremni na služenje od najmanje 12 meseci. To iz razloga da padobranac bude potpuno obučen i pređe svu obuku kako bi dorastao tom pozivu, treba da ima i obuku kroz sva godišnja doba, pored skokova za zvanje; obuka u zimskim uslovima (skijanje i preživljavanje), veranje, forsiranje reke,... I tu bi stao. Htedoh reći, ako bi služio 6 meseci u padbr. a bude recimo oktobarska klasa, ništa od obuke leti (forsiranje reke, veranje, obuka u ishrani u prirodi i sl). Ako pak bude martovska klasa, ništa od obuke u zimskim uslovima. Mislim da je dovoljno da se iz ovih razloga izuzmu oni koji bi da služe u 63. padbr. Isto bi bilo i za 72. brigadu za spec. namene. Eto te dve jedinice bi MORALO izuzeti iz "ograničenog" trajanja služenja redovnog vojnog roka za ostale jedinice. Naravno, ko želi da bude u specijalno jedinici (63. i 72.) dolazi dobrovoljno i prihvata da vojni rok služi 12 pa čak i 15 meseci.

Žarko

31.01.2021. 09:21

Radim u toj istoj vojsci, profesionalno i nikakvu razliku ne vidim između profesionalnog vojnika i vojnika na redovnom služenju vojnog roka. Profesionalni vojnik je skuplji zbog plate, zdravstvenog osiguranja njega i porodice itd. Vojnik na redovnom služenju vojnog roka isto ima obuku kao i profesionalni vojnik, na svaka tri, četiri meseca i isto košta, plata mu ne mnogo manja, zdravstvo je svedeno samo na njega ne i na porodicu, a hrana, gde ima za jednog ima i za troje, pasulj je uvek prolazio u vojsci, a ne ko danas što izmišljaju kojekakve pečurke npr.