ВАКЦИНА ЈАЧА ИМУНИТЕТ И ОСОБА СА АНТИТЕЛИМА: Вирусолог др Ана Глигић - прави тренутак за заштиту је између 21. и 28. дана од излечења

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

19. 01. 2021. у 11:00

ВАКЦИНА ЈАЧА ИМУНИТЕТ И ОСОБА СА АНТИТЕЛИМА: Вирусолог др Ана Глигић - прави тренутак за заштиту је између 21. и 28. дана од излечења

Др Ана Глигић

НИ вирус корона који је изазвао пандемију, ни вакцине које су досад направљене против инфекције коју изазива САРС-КоВ2, не познајемо довољно: сазнања која смо досад стекли, нису дефинитивна, али немамо времена за много предомишљања, јер што пре морамо да направимо зид према корони, које се нећемо ни лако, ни брзо решити, и у таквој ситуацији питање коју вакцину ћемо примити постаје мање битно.

Уз ове опште смернице, које би свима могле да буду водич за доношење одлуке о имунизацији, докторка Ана Глигић, вирусолог, у интервјуу за "Новости" износи став да би сви који немају контраиндикације, требало да се вакцинишу, укључујући и оне који су прележали ковид 19.

* Зашто се то препоручује после прележане болести, када се очекује природни имунитет?

- Код доста људи имамо благе клиничке слике ковида и они, као и они који нису испољили никакве симптоме, а били су заражени, по свој прилици, нису створили солидан имунитет. Код њих ће вакцина деловати као бустер - појачаће природну отпорност, с тим што они не морају да се ревакцинишу, биће значајно и да приме само једну дозу.

* Када је прави тренутак да они приме вакцину?

- Између 21. и 28. дана од излечења, с тим што ревакцинација може да буде и месец или месец и по после тога. Њоме се заправо подсећа наш имуни систем да још допуни антитела.

* Шта ће се десити ако се вакцинише неко са асимптоматском инфекцијом?

- Код вариоле вере антитела почињу да се стварају трећег дана од заразе, седмог су већ мерљива, 14. дана је њихов ниво висок, а од 21. до 28. дана на максимуму. Код вируса корона не знамо кад почињу да се стварају антитела и то може да буде проблем. Ако неко седам дана зна да је позитиван, он вероватно има неки ниво антитела, вакцина неће шкодити, а појачаће имунитет. Проблем може да се јави код оних који су заражени два-три дана, а то не знају, јер ако им у фази инкубације додате вакцином још једну компоненту у организам, неће бити добро.

* Да ли би у том случају помогао PCR пре вакцинације?

- PCR тестови нису поуздани, и то је велики проблем. То није специфичан тест на САРС-КоВ2 и могући су лажни резултати. На то упозоравам од почетка пандемије.

* Многи су у дилеми да ли да се вакцинишу зато што се још не зна колико траје тако стечен имунитет.

- И то је, уз сијасет других, велика непознаница. Лично сам страшно нерасположена што не можемо одједном да имунизујемо велики број људи. Може се догодити да ови који сад примају вакцину изгубе имунитет до јесени, када ће други тек доћи на ред за вакцинацију, и да заправо опет будемо на почетку. То није био случај код вариоле вере, кад смо у Београду са само 10 дана вакцинисали 1,8 милиона људи. Није било времена да се људи питају за болести, терапју, па је било већих локалних реакција на вакцину, али њих има и сада.

* Ко не сме да се вакцинише против САРС-КоВ2?

- Оболели од аутоимуних болести, као и особе компромитованог имунитета, они са тешким алергијама, алергични на компоненте вакцине...

* Зашто су аутоимуне болести контраиндикација?

- Они имају антитела која "начињу" сам организам, због чега не могу да препознају агенс, заправо њихов организам не препознаје против чега треба да се бори.

* Шта је препорука за труднице и децу?

- Ниједна од расположивих вакцина није за ове категорије. После вариоле вере узимали смо крв из пупчаника при порођају жена које су вакцинисане, као и киретажни материјал. Имали смо резултате и помогли целом свету. Ни у узорцима из пупчаника, ни у киретажном материјалу нисмо нашли да је агенс из вакцине пробио плаценту. Али, за то треба време, вариола је била 1972. године, а ја сам резултате објавила 1980. Зато сада треба узимати узорке материјала, да би се то касније у миру испитало.

* Да ли је заиста свеједно коју ћемо вакцину примити?

- За мене није, али нити желим да некога фаворизујем, нити да бацам анатему на друге произвођаче. Свако сам мора да изабере од онога што нам је понуђено, а како смо изабрали знаћемо за годину дана.

* Којој технологији, ипак, дајете предност?

- Вакцинама прављеним од живог, атенуираног вируса. Оне могу да дају доживотни имунитет. Када се тако вирус унесе у организам и развије имунитет, он може да штити и против других вируса корона, пошто су из истог стабла, они запамте да су били у контакту, па нека нова инфекција неће бити жестока. Свет такву вакцину још нема. Праве је Руси у Колцову, пробају и други, али за такву вакцину је потребно минимум 18 месеци.

* Имате ли утисак да је у ситуацији јагме за вакцином још очигледније да је здравље економска категорија?

- Несрећа је што истраживање вакцина раде научници па кад све "уштимују" онда дају произвођачима, који су алави. Ако морате да потпишете да добровољно примате вакцину и прихватате све могуће последице, онда је лочигно да се запитате - зашто, и разумљиво је да то код људи ствара сумњу.

ОПАСНОСТ ОД ШЕЋЕРНЕ ВОДИЦЕ

* Да ли је и ваш став да је свака вакцина боља од судара са природним вирусом корона?

- Дефинитивно да. Ми још не знамо какве последице остају чак и када је инфекција била блага или асимптоматска, какве ће последице имати они који су били на респиратору... Оно што мене брине је хладни ланац. Ако се не поштује да се једна од вакцина коју имамо транспортује и складишти на минус 70 степени, ако се не схвати озбиљно оно што је прописано - колико сати може да буде у фрижидеру после одмрзавања, колико на собној температури, даваће се шећерна водица.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)