СУМЊАТЕ ДА СТЕ ЗАРАЖЕНИ КОРОНОМ? Ево када је право време да се тестирате

Тањуг

01. 12. 2020. у 23:03

СУМЊАТЕ ДА СТЕ ЗАРАЖЕНИ КОРОНОМ? Ево када је право време да се тестирате

Новости

ДИРЕКТОРКА "Батута" Верица Јовановић изјавила је вечерас да особе које имају температуру и кашаљ треба да ураде тестове у року од два, три дана од појаве симптома.

- На услузи су домови здравља, у ковид амбулантама могу да ураде и то тестирање, резултат стиже врло брзо и поставља се дијагноза као да је урађен ПЦР тест. Ако је антигенски тест негативан, а особа има симптоме, тада је потребан ПЦР тест - истакла је Јовановићева.

Према њеним речима, поновно тестирање за особе које су завршиле лечење није потребно.

- Ради се о примени протокола који су утврдили СЗО и Европски центар за контролу болести и Центар за контролу болести. Ми смо то применили од августа. После 14 дана проведених у кући, закључком лекара је завршена и инфективност за онога ко је био позитиван на корону. Кад је у питању лечење у болници, лекар одлучује колико ће још пацијент остати у кућним условима, али ретестирање није потребно - казала је Јовановићева.

Наводи да, према стручној литератури, нема инфективности после 14 дана.

Пошто се у свакодневном раду срећу с коронавирусом, за здравствене раднике, као и за остале грађане, како је рекла, важи исти принцип.

Напомиње да је довољан извештај лекара и да послодавац на основу тога треба да прими запосленог.

Указује да у Србији блиски контакти остају у карантину 14 дана, док је у неким другим земљама тај период скраћен на 10 дана.

- Код нас је 14 дана. Све стручне препоруке се прате и ја верујем да ће током времена бити бројних промена, али на добробит свих нас. Све што се примењује у свету, праћења и контрола епидемије, примењује се и код нас - закључује Јовановићева.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)