САХРАЊЕН ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ: Србија се опростила од свог духовног вође (ФОТО/ВИДЕО)

Novosti online

22. 11. 2020. у 08:31 >> 13:28

САХРАЊЕН ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ: Србија се опростила од свог духовног вође (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: И. Милошевић/ТВ Храм

ПАТРИЈАРХ Иринеј сахрањен је данас у крипти Храма Светог Саве на Врачару.

13.25 - Сахрањен патријарх Иринеј.

13.18 - Сандук патријарха Иринеја спуштен у крипту.

Фото: Принтскрин

Фото: Принтскрин

Tekst potpisa

Фото: Принтскрин

Фото: Принтскрин

Фото: Принтскрин

13.05 - Затворен сандук. Гардисти Војске Србије однеће сандук до крипте где ће бити положен.

12.49  - Председник Вучић држи беседу за патријарха Иринеја.

Фото: И. Маринковић

- Једно време се завршило, само овоземаљско, време патријарха мидрости и љубави. Његова светсост склопио је очи како је и живео у миру са собом, богу и људима. Имао је јасне циљеве бога, љубав и Србију и његов бог је био бог који прашта, а љубав је била основа његове вере.

Фото: И. Маринковић

Целу Вучићевву беседу погледајте КЛИКОМ ОВДЕ!

12.45 - Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да се данас, окупљени изнад одра покојног патријарха, испуњава његова жеља - да се српски народ сабере и уједини.

Фото: И.М.

- Да се окупимо и држимо заједно не само када су овакви догађаји у питању већ да се сабирамо као народ у вољи и невољи. данас нас је сабрао његов одлазак, али годинама нас је сабирао његов долазак. У Бањалуци би нам говорио да је за РС и Србију најважније једиснтво и љубав према човеку. РС у последњих 11 година није ни плакала ни веселила се а да са намма није био патријарх Иринеј. Патријарх је имао љубав за све нас и радо је долазио. Долазио је омиљен међу нама а у исто време као домаћин.

- Патријарх Иринеј је био необично обичан и скроман човек, човек благих речи и чврстих дела. Успевао је да из многих изазова изађе као победник и цркву изведе на сигурно и све без велике буке. Његова блага нарав је била само параван јер никада није устукнуо нити одустао. Мудро водио рачуна да наша црква не буде фактор спотицања. И здање у ком се данас налази је његовом заслугом завршен после више од једног века, али се он ни тиме није хвалио. Више о томе читајте КЛИКОМ ОВДЕ!

12.35 - Протојереј-ставрофор Петар Лукић држи беседу за патријарха Иринеја.

- Данас можемо са сигурношћу рећи да се наш патријарх богатио на духовном путу, његов осмех био је плод његовог смирења и та благост га није напуштала, и тако ће га народ памтити. Он је бринуо о свима као прави отац и прави син, његово поштовање у народу било је огромно. Није лако преузети кормило СПЦ након патријарха Павла, а он је то урадио без оптерећења, мада је било дела која су оптерећивала СПЦ. Још увек се сећамо његових речи да ће цео његов рад бити као што је сам Бог рекао и онако како треба. Све време он се трудио да свима помогне, зато је био пример смирења, љубави и честитости. Његов изненадни одлазак у болницу је забринуо све нас, молили смо Бога да оде и да нам се врати јер нам је као такав био потребан до дан данас. Али, сада само господ зна зашто га је позвао себи, због смирења, разборитости, искреног служења Богу... Свештенство га је поштовало, и не само они, него свако ко га је познавао. Док ми тугујемо, он се радује због сусрета са Богом, зато, молите се за њега, и за све нас, нека ти је вечан спомен и Царство небеско.

12.30 - Митрополит волоколамски Иларион прочитао је на руском писмо које је послао патријарх московски Кирил.

Фото: И. Маринковић

- Са осећајем туге примио сам вест о смрти патријарха Иринеја. У име монаштва руске православне цркве изражавам саучешће због великог губитка који је задесио српску православну цркву. Бог је српској цркви и народу дао патријарха које је љубављу за људе водио народ. Трудио се да буде поред своје пастве. Радовао се са радоснима, а туговао са онима који тгују. И у последњи час је поделио страдања оних верника чији је живот прекинула страшна епидемија. Почивши је био велики пријатељ руске православне цркве. Патријарх Иринеј је више пута говорио у прилог прогоњеног канонског православља у Украјини. Неостварена жеља му је била да са мном освешта Храм Светог Саве. Вечна му помен, са љубављу патријарх Кирил. Више о томе читајте КЛИКОМ ОВДЕ!

12.18 - Митрополит дабробосански Хризостом држи беседу.

- Патријарх се показао достојним свог велико учитеља и претходника патријарха Павла, а то није било једноставно. Зато смо поносни на њега - рекао је пред одром патријарха Иринеја.

- Учио нас је како стрпљењем и јединством да служимо сајединству цркве. Показао се као бескомпромисни борац за цркву и наш народ. Данас се привремено опраштамо од њега.И када је телесно био слаб, није поклекнуо. Тежак је ово и велики губитак за нашу цркву и народ- рекао је Хризостом.

Нагласио је да је ово тежак период за цркву и за српски народ, због губитка патријарха Иринеја и митрополита Амфилохија. Више о томе читајте КЛИКОМ ОВДЕ!

Фото: И. Маринковић

12.06  - Сахрани патријарха српског Иринеја данас у Храму Светог Саве присуствује шеф делегације Московске патријаршије митрополит волоколамски Иларион. Он је и председник Ођељења за спољне црквене везе Московске патријаршије.

11.54 - Служење опела за упокојеног патријарха Иринеја.

 

11.45 - Велики број грађана и свештенства данас је у Храму Светог Саве где ће бити сахрањен патријарх Иринеј. Посебну пажњу привукао је лик младића који је такође део свештених лица који се данас налазе у Храму.

Ко је младић са слике погледајте КЛИКОМ ОВДЕ!

Фото: Принтскрин

11:34 - Одлазак сваког патријарха СПЦ је завршетак једне епохе. Видели смо шта је то значило када нас је напустио на овом свету патриајрх Павле. Са патријархом Иринејем завршава се једна епоха и то видимо по томе што су се, готово у исто време, упокојили и митрополит Амфилохије и владика Милутин - рекао је Милош Ковић, ванредни професор Филозофског факултета у Београду.

Професор је истакао да то не значи да ће то време бити лоше, због тога што је у време патријарха Иринеја посејано семе победе, наглашавајући победу у Црној Гори. Више о томе читајте КЛИКОМ ОВДЕ!

Фото: Новости

11.26 - Почело опело

11.22 Грађани око Храма пале свеће и моле се 

Фото: Новости

11.13 Милан Степанић, Оливера Лукић и Јасмина Глигорић довезли су пацијента у Ургентни центар, те док чекају да му се укаже помоћ, искористили су време да се опросте од патријарха Иринеја.

- Памтећимо патријарха Иринеја по борби за наш народ. Ово је велики губитак - рекли су. Више о томе читајте КЛИКОМ ОВДЕ!

Фото: Новости

10.58 - Свештеник Светислав Петровић: Био је јако одмерен и врло тактичан човек

- Патријарх је у Нишу столовао 35 година. Мене је лично рукоположио за ђакона и годину дана сам радио у његовој канцеларији у Епархији, а после тога на парохији у граду Нишу. Један јако одмерен и врло тактичан човек - рекао је свештеник Светислав Петровић из Цркве Светог Луке у Нишу. Више о томе читајте КЛИКОМ ОВДЕ!

Фото: Новости

10.37 - Грађани се и даље опраштају од патријарха Иринеја.

Фото: И. Маринковић

Фото: И. Маринковић

Фото: И. Маринковић

Фото: И. Маринковић

Фото: И. Маринковић

Фото: И. Маринковић

Фото: И. Маринковић

Фото: И. Маринковић

10.14 - Како би одао последњу почаст српском патријарху, дошао је Предраг Марковић, бивши министар културе и члан Крунског савета. О томе шта је рекао читајте КЛИКОМ ОВДЕ!

Фото: Д.Б.М.

10.10 - "Он није умро, он спава": Говор епископа бачког Иринеја на испраћају патријарха

Епископ бачки Иринеј у беседи о патријарху Иринеју рекао је да је он био омиљен код већине људи, као и да су сви „разумевали ту доброту, јеванђељску којом је његова личност зрачила“.

Фото: Д.Б.М.

- Умео је да, не само сачува хладнокрвност, него да узврати пажњом и добрим делима управо оним људима који су му наносили неправду - рекао је епископ бачки.

 

10.04 - Председник Србије Александар Вучић стигао је у Храм Светог Саве. Такође, стигао је и Милорад Додик. Више о томе читајте КЛИКОМ ОВДЕ!

Фото: И. Маринковић

Фото: И. Маринковић

Фото: И. Маринковић

Фото: И. Маринковић

Фото: И. Маринковић

Фото: П. Милошевић

Фото: Новости

 

10.02 - Верници у сузама прате заупокојену литургију, коју служи митрополит дабробосански Хризостом, у присутну владике и 16 свештеника.

Фото: Д.Б.М

Фото: Д.Б.М

Фото: Д.Б.М

09.53 - Испред храма присутан је велики број верника, а постављена су два видео- бима на којима ће бити пренос свете заупокојене литургије и сахрана патријарха Иринеја, како би верници који желе, могли да учествују и прате, с обзиром на то да је задржавање у Храму ограничнено због епидемиолошке ситуације.

Фото: Д.М.Б.

Фото: Д.М.Б.

09.50 - Очкује се долазак председника Србије Александра Вучића.

09.09 - Грађани ће све време током служења литургије моћи да уђу у Храм.

09.01 - Почела литургија за упокојење коју служи митрополит дабробосански Хризостом.

 
 

09.00 - У Храм су стигли премијерка Ана Брнабић, министар полиције Александар Вулин, председник Скупштине Ивица Дачић, градоначелник Зоран Радојичић, министар спољних послова Никола Селаковић...

Фото: И. Маринковић

Фото: И. Маринковић

Фото: И. Маринковић

Фото: И. Маринковић

Фото: И. Маринковић

Фото: И. Маринковић

Фото: И. Маринковић

08.55 - Пристижу верници у великом броју. Од патријарха Иринеја опростио се и министар одбране Небојша Стефановић, министар спољних послова Никола Селаковић и амбасадор Србије у САД Марко Ђурић.

08.48 - У Храму у току су последње припреме пред литургију за упокојење. Више о томе читајте КЛИКОМ ОВДЕ!

 

08.42 - Ипред Храма Светог Саве налазе се верници који су дошли да одају почаст преминулом патријарху Иринеју.

Литургија за упокојење почиње у 9.00 часова, у централном делу храма, где ће бити изложено тело патријарха Иринеја, и служиће је митрополит дабробосански Хризостом, присутне владике и 16 свештеника.

На литургији ће беседити епископ бачки Иринеј. После опела у продужетку литургије од патријарха ће се опростити председник Србије Александар Вучић, митроплит Хризостом, председавајући председништва Босне и Херцеговине и старешина Саборне цркве у Београду протојереј - ставрофор Петар Лукић.

Земне остатке Патријарха у гробницу у крипти спустиће свештеници из Београда.

Свети Архијерејски Синод обавестио је свештенство, монаштво и верни народ да се током молитвеног испраћаја блаженопочившег патријарха Иринеја у Храму Светог Саве стриктно придржавају мера, које су због тешке епидемиолошке ситуације у нашој земљи прописали надлежни државни органи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (101)

Lazar

22.11.2020. 16:20

Otisao je veliki covek, nas patrijarh Irinej, u teskom vremenu za svoj narod. Drugi veliki covek, predsednik, ostao je da nastavi put jacanja nase Srbije uz pomoc jedinstva crkve. Neka mu je laka zemlja i vecan spomen!

Alex

22.11.2020. 16:52

Otisao je veliki covek, nas patrijarh Irinej, u teskom vremenu za svoj narod. Ostavio je mnoga dela iza sebe preko zavrsetka Hrama Svetog Save. Ali ono najvaznije sto je ostavio jeste da verujemo i da se nadamo u bolju buducnost. I da nas vera, nada i ljubav nikad ne napuste.

Mily

23.11.2020. 10:45

Patrijarh Irinej bio je istinski ujedinitelj srpskog naroda i citavog zivota bio je na usluzi svojim gradjanima, nesebicno im pruzajuci ljubav, mir i sigurnost, cega ce nam manjkati u ova teska vremena. Otisao je ostavljajuci nam secanje, veru i nadu...

Milica

23.11.2020. 11:02

Možemo videti da je ogroman broj vernika, visokih zvaničnika iz zemlje i regiona došlo da se na dostojanstven način oprosti od Patrijarha Irineja na večni počinak. Večna mu slava i carstvo nebesko.