„IMAO JE JASNE CILJEVE: BOGA, LJUBAV I SRBIJU“- Vučić drži govor nad odrom patrijarha Irineja

Novosti online

22. 11. 2020. u 12:20

„ИМАО ЈЕ ЈАСНЕ ЦИЉЕВЕ: БОГА, ЉУБАВ И СРБИЈУ“- Вучић држи говор над одром патријарха Иринеја

Foto: I. Marinković

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje sahrani patrijarha Irineja, na kojoj je i jedan od govornika.

Predsednik Vučić od patrijarha Irineja oprostio se rečima: 

- Jedno vreme se završilo, samo ovozemaljsko, vreme patrijarha midrosti i ljubavi. NJegova svetost sklopio je oči kako je i živeo - u miru sa sobom, bogu i ljudima. Imao je jasne ciljeve boga, ljubav i Srbiju i njegov bog je bio bog koji prašta, a ljubav je bila osnova njegove vere. 

- NJegova svetost je sklopio oči sa samo jednom željom da njegov hram i njegov san nikada ne porušimo i da se u hramu okupljamo u ljubavi i miru. LJubav je bila osnova vere počivšeg patrijarha Irineja, a njegova Srbija bila je ona koju je i sam stvarao - Srbija mira, Srbija koja razume i koja okuplja.

- Na mnogo načina, on je i bio i ovaj naš hram. Saborni, mudri, pun milosti i ljubavi. Pred njim, našim duhovnim ocem, mi se nismo delili. Pred njim nije bilo zavisti, zlobe i mržnje - rekao je Vučić.

- Naš patrijarh voleo je beskrajno Rusiju, patrijarha Kirila, ali nije bio protiv bilo koga sa zapada.

- Zahvaljujući njemu danas više nego o bilo drugom govorimo o junacima sa Košara, dajemo po njima ulicama ime. ne plašimo se da istinu kažemo u lice celome svetu. Sa njegovim blagoslovom obeležavamo NATO agresiju, a ne intervenciju kako su nam u amanet ostavili. 

Kako je rekao najveća briga mu je bila Kosovo i Metohija, postupao je racionalno i hladne glave.

- Rođeni Čačanin kojeg su svi i preko Drine voleli i poštovali. Brinuo je i sa tom brigom u rajsko naselje je otišao i brinuvši za srpski narod u Crnoj Gori.

Irinej je bio veliki patrijarh, uspostavio je partnerski odnos sa državom, koji je govorio da država treba da radi svoj, a crkva svoj posao, naglasio je predsednik.

- On ima sa čim da izađe pred Svetog Savu, Svetog Lazara i pred svoje prethodnike - rekao je u svojoj besedi Vučić.

U poslednjem razgovoru, šta je patrijarh rekao Vučiću pročitajte u POSEBNOJ VESTI.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (77)

buba

22.11.2020. 13:34

Наш патријах је испраћен на достојанствени начин како и доликује .Вечно му царско небеско

Luka

22.11.2020. 15:47

Svaka rec u govoru je bila na mestu. Kraj govora je ostavio najjaci utisak na mene. Predsednik se na neki nacin zavetovao nad odrom patrijarhu da ce Srbija uvek biti uz svoj narod u Republici Srpskoj i Kosovu i da od toga nece odustati.

Duda

22.11.2020. 19:28

Mir i blagostanje u drzavi i narodu je bila njegova misija. On je tu misiju ispunio, i dao nam zadatak da nastavimo onako kako je on zeleo putem mira i jedinstva.

Dragan

23.11.2020. 02:46

Do kraja svog života Patrijarh Irinej je je vodio brigu o srpskom narodu ne samo u Srbiji već i u Republici Srpskoj, Crnoj Gori i Hrvatskoj...

Dragan

23.11.2020. 02:49

Ujedinimo se i sačuvajmo što živote u ovoj borbi sa korona virusom, poštujmo mere, budimo odgovorni zbog svog i života naših najmilijih.