ИСТРАЖИВАЊЕ О ПОЛОЖАЈУ ЖЕНА: Све више мајки се одлучује на дојење, и даље висок просек малолетничких бракова код Рома

Ј. Ж. С.

28. 10. 2020. у 10:32

ИСТРАЖИВАЊЕ О ПОЛОЖАЈУ ЖЕНА: Све више мајки се одлучује на дојење, и даље висок просек малолетничких бракова код Рома

Фото А. Станковић

ДОЈЕЊЕ и похађање предшколског образовања су области у којима се највише напредовало у положају жена и деце у Србији, али је забележена стагнација код дечјих бракова и насилног дисциплиновања деце. Ово су подаци прикупљени у истраживању вишеструких показатеља положаја жена и деце 2019. године, спроведеном у оквиру глобалног истраживачког програма, који спроводи Уницеф на сваких пет година.

Истраживање је показало да је у Србији остварен одређени напредак код деце у ромским насељима, па је тако стопа смртности одојчади смањена на осам од 1.000 живорођене деце, док је код млађих од пет година стопа смртности око девет, што је смањење са 12,8 односно 14,4 у 2014. години.

Проценат склопљених бракова код девојчица и младих жена из ромских насеља и даље је изузетно висок. Истраживање је показало да је више од половине њих старости од 20 до 24 године ступило у брак пре навршене 18. а 16 одсто пре 15. године.

Анализа показује и да је 45 процената деце узраста до 14 година код куће изложено насилном дисциплиновању, док је у ромским насељима тај проценат још виши и износи 67 одсто. Стопе фертилитета, односно плодности највише су у старосној групи од 30 до 34 године у укупној популацији жена у Србији, а међу онима које живе у ромским насељима од 20 до 24 године. Ова стопа виша је међу женама старости од 15 до 49 година које живе у ромским насељима, него у општој популацији.

Дејана Костадинова, директорка Уницефа у Србији, нагласила је да је постигнут велики напредак у смањивању неједнакости, али да најискљученија деца и даље имају тешкоћа да остваре своја права.

Области на које је потребно усмерити деловање су области менталног здравља младих и заштита животне средине.

- Ромска заједница у Србији, али и целој Европи и даље је једна од најмаргинализованијих и најдискриминисанијих и треба да чинимо што више у циљу интеграције те заједнице - рекао је Сем Фабрици, амбасадор и шеф Делегације Европске уније у Србији.

ЧЕШЋЕ ИДУ У СРЕДЊУ ШКОЛУ

ДЕВОЈЧИЦЕ које живе у ромским насељима сада чешће иду у средњу школу, али је то још далеко од националног просека, који је три пута виши. Када је реч о дојењу, у 2019. години 24 одсто деце узраста до пет месеци је искључиво дојено, док је у 2014. години та стопа износила 13 процената, а у ромским насељима је свега осам одсто деце храњено искључиво мајчиним млеком.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)