ВАЗДУХ НАМ СВЕ "ЦРВЕНИЈИ": Београд и неколико других градова Србије, по подацима сајта "Ервизуал", често међу најзагађенијима у свету

Ј. Субин

27. 10. 2020. у 13:00

ВАЗДУХ НАМ СВЕ ЦРВЕНИЈИ: Београд и неколико других градова Србије, по подацима сајта Ервизуал, често међу најзагађенијима у свету

Фото Н. Живановић

БЕОГРАД је поново био међу најзагађенијим градовима на свету. Лошији ваздух, пре неколико дана, био је само у Њу Делхију. Подаци са међународног сајта "Ервизуал", који користи податке наше Агенције за заштиту животне средине и других државних установа које обављају оваква мерења, зацрвенио је српску престоницу и поново указао да драстично веће количине канцерогених прашкастих материја у ваздуху. Осим Београда, најзагађенији градови у Србији су Панчево, Ужице, Смедерево, Бор...

Србију овај проблем мучи већ деценијама, а помака у решавању готово да нема. Стручњаци упозоравају да су највећи загађивачи ваздуха у нашој земљи термоелектране, кућна ложишта и саобраћај. "Слика" нашег ваздуха сада ће бити и лошија због почетка грејне сезоне и сагоревање фосилних горива.

- Највећи проблем су ситне честице ПМ 10 и ПМ 2,5 које настају у термоелектранама и кућним ложиштима због сагоревања угља - објашњава Дубравка Релић, професор Хемијског факултета у Београду. - Честице не видимо и што су ситније, као ове ПМ 2,5 то су и опасније. Оне лакше уђу и у најдубље делове плућа, за разлику од крупних, које можемо и да избацимо. Проблем ситних честица је и тај што оне везују за себе чак и најопаснија једињења, као што су хлоровани ароматични угљоводоници. Међу њима има и канцерогених попут бензоапирена. Ту је и бензен из издувних гасова аутомобила и из рафинерија, који доказано изазива леукемију.

Према речима професорке Релић, на те честице "каче" се и разни метали, а међу њима је и арсен. Њега има у нашем угљу, избацује се са прашкастим честицама, а веома је канцероген.

- Удахом се лако веже за алвеоле и што су ситније честице, брже продру у крвоток - објашњава професорка Релић. - Једино решење за ово аерозагађење је да се не сагоревају фосилна горива. Уз то, на повећане концентрације загађујућих материја у ваздуху утичу и временски услови. Због тога зими, ноћу не би требало да отварамо прозоре, нарочито када осетимо непријатан мирис напољу. Београду је спас ветар, али је проблем са градовима у котлинама.

Како нам је испричала професорка, термоелектране су велики загађивачи ваздуха. Београд има додатни проблем и са фабриком ауто-делова у Баричу, а ту су депоније, на којима се свашта пали, а о томе нико не води рачуна.

- Држава би требало да спусти цену гаса, али и сама да почне да га користи - говори наша саговорница. - Свима се, нажалост, више исплати да користе угаљ.

Највећи српски загађивач ваздуха, али и животне средине, јесте Термоелектрана "Никола Тесла". Извештаји Центра за истраживање енергије и чистог ваздуха ЦРЕА ставили су српску термоелектрану на девето место на листи највећих загађивача сумпор-диоксидом на свету.

У Агенцији за животну средину у понедељак нису желели да коментаришу загађење ваздуха у Београду и Србији.

ПРЕКОРАЧЕЊА

НИВО опасних честица ПМ 2,5 не би смео да буде виши од 50 микрограма по метру кубном. Када смо били међу најзагађенијим градовима у свету, у српској престоници вредност ових честица била је осам пута већа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)