ПРИЗРЕНСКА ЛИГА: Темељ сна о Великој Албанији

Ј. С.

20. 07. 2020. у 22:59

ИСТОРИЧАР Срђан Граовац за јутјуб канал Културног центра Новог Сада у свом јулском предавању говорио је на тему “Призренска лига – темељ сна о Великој Албанији“ која је и данас више него актуелна.

ПРИЗРЕНСКА ЛИГА: Темељ сна о Великој Албанији

Фото: КЦНС

Граовац је представио узроке и настанак Призренске лиге, као и њене циљеве и деловања. Како је сам настанак Призренске лиге проузрокован дејством великих сила, тако је и њено гушење дело истих великих сила.

Призренска лига настаје уочи Берлинског конгреса, у време напетих односа између Русије и Велике Британије. Како је Велика Британија тражила савезника у остварењу својих циљева, она га налази у Отоманском царству, те је дејство овe две силe било испреплетено. Користивши нерасположење и негативну атмосферу албанског народа усмерену ка српском и црногорском народу, ове две силе подстичу стварање Призренске лиге.

На Великој албанској скупштини  донета je одлука о формирању Призренске лиге. Како каже Граовац, док је она у почетку била опште муслиманског карактера, касније прелази у албански национални покрет.Циљ Призренске лиге је пре свега био очување територија, међутим, временом албанском народу циљ постаје да добију своју аутономну покрајину у склопу Отоманског царства, која би обухватала четири вилајета.

Како то Отоманском царству није одговарало, а више нису имали ни користи од Призренске лиге, чак напротив, она бива угушена. Срђан Граовац зa поруку ових дешавања узима то да је aлбански национални покрет настао вољом великих сила, развијао се уз одобрење великих сила,јачао и постизао резултате увек уз подршку великих сила.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)