СВЕДОК ПАТЊЕ СТАРОГ САЈМИШТА: Отвара се легат Естер Бајер, једне од ретких преживелих заточеница логора Земун

В. Ц. С.

28. 09. 2021. у 07:00

ЕСТЕР Бајер, једна од ретких преживелих логорашица из јеврејског логора Земун, односно Сајмиште, која је у њему и рођена, потписала је уговор о легату са Удружењем за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат, којим му је поклонила целу своју библиотеку и архиву, укључујући оригиналне предратне фотографије породице, као и предмете из свог стана, пре свега везаних за Јевреје у Србији.

СВЕДОК ПАТЊЕ СТАРОГ САЈМИШТА: Отвара се легат Естер Бајер, једне од ретких преживелих заточеница логора Земун

Логор на Старом сајмишту и Естер Бајер

Бајерова је изгубила целу породицу у Холокаусту, мајка и рођаци одведени су из логора Топовске шупе и Старо сајмиште и убијени су у гасном камиону "душегупка". Пре тога, Естер, која је превремено рођена, у седмом месецу, због лоших услова у логору и стреса које је њена мајка доживела, са само 900 грама - спасена је. Из логора ју је, преко Саве, у торби за хлеб, прошверцовао стриц Драган Петковић, који је чудним сплетом околности ту волонтирао.

Дете је однето у дом у Звечанској улици. Пошто дуго није имала свој креветац, спавала је у кутији за ципеле, напуњеној ватом. Немачки окупатори су редовно проверавали да ли се у дому скривају јеврејска деца, па су беби дали српско име - Олгица. Тако је преживела.

После окончања рата, капетан речног брода Вилим Бајер, Олгичин деда са очеве стране (у питању је лутеранска породица која је дошла из Холандије), дошао је по њу. У знак сећања на мајку, Олгица ће после рата узети име Естер, а када се удала, задржала је презиме Бајер, као захвалност деди уз којег је одрасла.

ПОСЕБНА БРИГА

- Поклони госпође Бајер су мост који нас спаја са сопственом прошлошћу, али и са једним народом који је био и остао важан део наше земље. Чуваћемо их са посебном пажњом у Адлигатовом Дому легата - рекао је Виктор Лазић, председник Удружења.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)