ЈЕДНО ДЕТЕ ЗАРАЖЕНО, ЦЕЛА ГРУПА ИДЕ У ИЗОЛАЦИЈУ: Која све корона правила важе у вртићима

Novosti online

14. 09. 2021. у 21:58

СВЕ више деце вртићког и школског узраста је заражено короном, потврђују педијатри, правила за школе у случају заржених ђака су углавном позната родитељима, али су многи заборавили шта у том случају важи у предшколским установама.

ЈЕДНО ДЕТЕ ЗАРАЖЕНО, ЦЕЛА ГРУПА ИДЕ У ИЗОЛАЦИЈУ: Која све корона правила важе у вртићима

Фото: С. Младеноски

Због тога су бројни родитељи последњих дана били затечени саопштењима својих васпитача која су им слали поводом случаја заразе у групи.

Правило је овде следеће - једно заражено дете, цела група иде у изолацију.

- Завод за јавно здравље изриче меру да група у којој је боравило заражено дете иде у изолацију, односно деца из те групе не долазе у вртић 14 дана - саопштили су у Секретаријату за социјалну и дечју заштиту.

Они напомињу да када се потврди зараза код детета које борави у колективу, предшколска установа се одмах обраћа Градском заводу за јавно здравље које у најкраћем могућем року даје мишљење и налаже мере и Заводу за биоциде који у најкраћем року дезинфикује вртић. А та мера је управо ова која је наведена изнад.

Како кажу у овом Секретаријату, у београдским вртићима се од почетка епидемије примењују све епидемилошке мере заштите и спречавања ширења вируса, а "процедуре су сасвим јасне и по њима се поступа без изузетка"

Што се тиче заражавања запослених у вртићима, у том случају, како кажу у Секретаријату, није нужна изолација деце будући да запослени носе маске.

- Мере које важе у београдским вртићима су – висок ниво одржавања хигијене, честе дезинфекције, често прање руку, забрањен улазак у објекте свима осим запосленима и деци у пратњи једног родитеља, ношење маски за запослене и родитеље које доводе децу, мерење температуре на улазу и слично - подсећају и додају:

- Стриктно придржавање ових мера до сада је дало добре резултате, односно, ниједан случај заразе није измакао контроли, па су вртићи остали отворени све време трајања епидемије (осим за време двомесечног ванредног стања). Да би тако остало потребна је одговорност свих, поштовање мера и свест о важности што масовније вакцинације како бисмо се изборили са вирусом.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО - БОЖЕ ПРАВДЕ ОДЈЕКУЈЕ БЕОГРАДОМ: Почетак нове школске године у ОШ "Дринка Павловић"

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)