ПОНОВО У СУДНИЦУ АКО ТУЖЕ ДАЧИЋА И ВУЧИЋА: Тома Фила, чувени адвокат, о почецима, славном оцу, каријери, Слободану Милошевићу...

С. Видачковић

02. 09. 2021. у 11:00

У 80 ГОДИНА, колико је напунио пре месец дана, чини се да је стало неколико живота. Син славног браниоца Филоте Филе, рођен у Битољу 1941, постао је са непуне 22 године најмлађи адвокат у бившој Југославији.

ПОНОВО У СУДНИЦУ АКО ТУЖЕ ДАЧИЋА И ВУЧИЋА: Тома Фила, чувени адвокат, о почецима, славном оцу, каријери, Слободану Милошевићу...

Фото Н. Скендерија

Први је у својој струци организовао конференције за новинаре, бранио Титову удовицу Јованку Броз, бившег председника СРЈ Слободана Милошевића, глумца Жарка Лаушевића и безброј оних који су били оптужени за најтежа кривична дела.

Попут свог оца, и он је био жестоки противник смртне казне. Данас адвокат Тома Фила каже да не зна тачно када је отишао у пензију, али да није престао да ради, већ је само пре неколико година рекао да неће више да иде у судницу. Данас даје правне савете и помаже својим сарадницима у породичној адвокатској канцеларији у центру Београда, а и посланик је социјалиста у Скупштини Србије.

Следеће године чувеног адвоката чека један јубилеј - 50 година брака са супругом Весном. Планира велико славље, веће и боље од оног које је приређено за улазак у девету деценију.

- Ивица Дачић и колеге из посланичког клуба СПС су звали да честитају, позвао ме је чак и председник Вучић. У први мах сам помислио да ме неко зеза, али сам му препознао глас. Пожелео ми је све најлепше, а за мој рођендан сазнао је од новинара који је у том тренутку био са њим - прича Фила.

Сваки Томин рођендан је догађај у родној Македонији. Њихов најбољи композитор Григор Копров пре неколико година написао му је и песму, зове се "Роденден на Тома Фила" и то сада редовно пева са пријатељима.

- Да вам кажем, у Македонији има само један који не зна да пева, а ви управо причате са њим. Кад хоћу да запевам, истог момента десет руку крене ка мојим устима да ме спречи. Не знам на кога сам такав, отац је дивно певао - кроз осмех прича наш саговорник.

Са посебном сетом, поштовањем и љубављу говори о свом оцу Филоти. У витрини његове радне канцеларије, поред бројних књига, стоји и ћириличка табла "Адвокат Филота Фила", која је некад била постављена на улазу. Каже да попут свог тате воли дружење и кафану, а обојица су неретко из ње ишла у судницу.

- То су била друга времена. Сећам се да смо тадашњи директор кампа "Кошутњак" Раде Огњановић и ја имали заједнички апартман, а у ормару је било половина мојих одела и половина његових. И кад заглавимо тамо, онда се само ујутру истуширам, ставим пола киле пеперминта у уста, обучем одело и право у судницу.

У књизи која је однедавно у продаји, "Бранио сам на смрт осуђене", на око 500 страна описани су најтежи случајеви са којима се старији Фила суочио у каријери, бранећи осуђенике на смртну казну. Забележио је да је увек заступао само оптужене. Како је и сам био заточеник логора Матхаузен, где је доспео као партизански илегалац, Филота Фила је за длаку избегао смрт. Али, ни тада се није завршило мучење за првоборца Филу. Често је био на удару власти.

- Кад се Весна удавала за мене, говорили су њеном оцу, црногорском првоборцу, "удајеш ћерку за трулу буржоазију". А мој отац је био сиротиња, дошао је са једним паром веша у Београд и све је сам створио. Зато је он највећи од свих. Не само што је створио име, него због свега што је прошао у животу.

Тома сматра да он и отац нису једнаки, већ да је Филота много успешнији од њега:

- Ја сам на белом коњу ушао у адвокатуру. Имао сам утабан пут и целог сам се живота такмичио са татом, али безуспешно. Он је био господин, а ја...онако.

Највећи комплимент Фила је својевремено добио у Окружном суду, када су колеге рекле "кад Тома буде изашао, изаћи ће и смех из ове суднице". И тако је и било. Нудили су му да уђе у партију када је имао само 17 година, тада није због оца, али се у зрелим годинама предомислио. Када је, како каже, СПС променио статут после пада Милошевића, Ивица Дачић га је убедио за неколико дана и данас је члан председништва. Када је одлазио са одборничког места у Скупштини града Београда и напредњаци и опозиција лупали су о сто скандирајући "Томо, остани".

Случај који га је навео да се бави политиком, а за многе и прва асоцијација на Тому Филу, јесте одбрана Слободана Милошевића. Крајем марта на јавном сервису је емитована серија "Породица" у којој су приказана последња три заједничка дана породице Милошевић, непосредно пред хапшење бившег председника СРЈ. У овом остварењу приказан је и Филин лик, о коме он кратко каже:

- То је уметничка слобода. Приказан сам у серији три дана, а био сам у вили "Мир" свега шест сати.

Готово сваки викенд Тома са супругом Весном проводи у викендици у Гроцкој. У башти гаје краставце, паприке и парадајз, а имају и кокошке. То је њихово место за уживање.

Они који су на друштвеним мрежама често се и данас срећу са речима које је чувени адвокат изговорио, дајући супрузи Весни пиштољ на поклон - "Ево ти па пуцај, лакше ћу те извадити из затвора него из гроба".

- Ено и сад има сточић где чува оружје. Рекао сам јој само пуцај, ја те сигурно вадим из затвора, али из гроба - нема шансе! То је било деведесетих, сада су друга времена.

Иако је обећао да више неће ући у судницу као адвокат, нисмо одолели да га не питамо који случај би га поново вратио тамо:

- Ако би оптужили Ивицу Дачића, вратио бих се да га браним! И за Вучића исто.

ГИМНАЗИЈАЛАЦ СА МАЧЕМ

ЈОШ у средњој школи, тадашњој Мушкој гимназији на Дорћолу, Тома је почео да тренира мачевање у клубу Црвена звезда. Каже да су тада многи мислили да је то због три мускетара. И данас у својој канцеларији има сабље са којима је вежбао док је био млад, а велики је колекционар кубура и мачева. Неке је купио, а неке добио на поклон.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)